Przejdź do treści

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jogurt domowy
przepis na domowy jogurt/masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Z domowym jogurtem jest tak, że jak raz go spróbujesz, to już nie sięgniesz po sklepową wersję. Masz pewność co do jego składu, oszczędzasz pieniądze i czas. Skorzystaj z naszego przepisu na domowy jogurt – naturalny, kokosowy, sojowy czy z owocami.                         

Domowy jogurt – dlaczego warto?

Kremowy, aksamitny, wyrazisty – domowy jogurt. Najlepiej smakuje schłodzony. Przygotowuje się go błyskawicznie i z poprzedniej porcji domowego jogurtu możesz przygotować kolejną. Możesz go dodawać do zup, sosów, jeść z płatkami owsianymi albo na jego bazie przygotowywać koktajle owocowe. Równie dobrze smakuje bez dodatków.

Jogurt jest bardzo wartościowym produktem ze względu na zawartość wapnia, który wzmacnia kości. Dzięki żywym kulturom bakterii doskonale wpływa na florę jelitową i stan skóry. Domowy jogurt jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego osoby będące na diecie powinny często po niego sięgać. Jogurt naturalny pobudza system obronny organizmu, tworząc naturalną obronę przed szkodliwymi bakteriami Lekarze często zalecają jedzenie jogurtów podczas kuracji antybiotykowej, bo bakterie mlekowe zawarte w jogurcie pomagają odbudować florę bakteryjną jelit, którą narusza działanie antybiotyku. Poza tym regularne jedzenie jogurtu naturalnego obniża cholesterol we krwi. Zdrowy, domowy jogurt probiotyczny to idealna przekąska dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się, jaki jogurt dla niemowlaka czy starszego dziecka jest najlepszy, odpowiedź jest prosta – to domowy jogurt!

Domowy jogurt ma znacznie więcej zalet niż jogurt zakupiony w sklepie. Oto one:

  • jogurt domowy ma idealny skład – bez dodatku cukru, aromatów czy zagęszczaczy
  • domowy jogurt przyrządzany jest w naturalny sposób, zawiera świeże kultury bakterii
  • jogurt domowej roboty nie jest poddawany przemysłowym procesom termizacji czy pakowania pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu zachowuje pełnię wartości odżywczych
  • naturalny jogurt domowy ma aksamitną, gęstą konsystencję, a smak jogurtu możesz dowolnie dopasować do swoich gustów kulinarnych – możesz przygotować domowy jogurt owocowy, domowy jogurt sojowy czy kokosowy

Jak zrobić jogurt naturalny w domu?

Aby przygotować swój pierwszy domowy jogurt, potrzebujesz pudełeczka jogurtu naturalnego lub porcji domowego jogurtu, jeśli ktoś z twoich przyjaciół już taki wyprodukował – bo od czegoś trzeba zacząć. Potem jest już prosto: kolejny domowy jogurt przygotujesz na bazie swojego własnego. Chcesz zrobić domowy jogurt? Przepis podstawowy jest bardzo prosty.

Domowy jogurt – składniki

  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1 litr mleka (możesz użyć każdego krowiego mleka o różnej zawartości tłuszczu)
  • termometr cukierniczy

Domowy jogurt – przygotowanie:

Do garnka wlej mleko.

Zdjęcie: masz.talerz

Podgrzej do 40 stopni. Zdejmij z ognia i wlej jogurt.

Zdjęcie: masz.talerz

Dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką, zawiń w koc i odstaw w ciepłe miejsce na 8 godzin. Latem czas się skróci nawet do 4‒5 godzin, to zależy od temperatury w pokoju.

Zdjęcie: masz.talerz

Po tym czasie domowy jogurt przechowuj w lodówce. Kolejną porcję jogurtu przygotuj w ten sam sposób, ale z wykorzystaniem już swojego domowego jogurtu. Podawaj z domową granolą i sezonowymi owocami albo miksuj z orzechami i bananem.

Zdjęcie: masz.talerz

Używaj do zup, sosów, dipów lub po prostu jedz sam – smakuje super!

Domowy jogurt naturalny i kokosowy – jak zrobić w jogurtownicy?

Jogurt domowej roboty może być wykonany bez żadnego dodatkowego sprzętu. Można jednak zdecydować się na zakup jogurtownicy. To idealne rozwiązanie dla osób, które cenią sobie wygodę i planują często produkować domowy jogurt. Jak zrobić w jogurtownicy jogurt domowy? Przepis jest bardzo prosty i szybki. Potrzebujemy odpowiedniej objętości mleka – może to być mleko krowie lub mleko roślinne. Wybierając mleko roślinne, możemy przyrządzić wegański domowy jogurt kokosowy, sojowy czy migdałowy. Domowy jogurt kokosowy można przyrządzić z mleka kokosowego zakupionego w sklepie lub przyrządzonego w domu z wiórków koksowych zblenderowanych z wodą, przelanych następnie przez sitko. Domowy jogurt sojowy czy migdałowy także można przyrządzić z mleka roślinnego gotowego lub przyrządzonego samodzielnie.

Jak zrobić jogurt z mleka? Do mleka należy dodać jogurt naturalny lub odpowiednią ilość bakterii probiotycznych w saszetce. Mieszankę należy przelać do pojemniczków i umieścić w jogurtownicy. Potem wystarczy ustawić temperaturę 43 stopni i czas 8 godzin. Po tym czasie należy przełożyć jogurt do lodówki na 4 godziny, aby zgęstniał – i domowy jogurt gotowy.

Domowy jogurt – przepisy na pyszne dania

Na bazie domowego jogurtu naturalnego można przygotować mnóstwo pysznych, wartościowych dań. Po dodaniu ulubionych owoców, otrzymasz jogurt owocowy bez cukru. Z domowego jogurtu można przyrządzać szybkie śniadania – wystarczy dodać orzechy, płatki zbożowe lub przyrządzić na bazie jogurtu koktajl owocowy. Można przyrządzać domowe lody z jogurtu, dipy do warzyw, sosy czy zdrowe desery dla dzieci.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Bibliografia: 

Robię domowy jogurt. Podręcznik przygotowania domowego nabiału.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?