Przejdź do treści

Domowy jogurt. Masz pewność, że nie zawiera cukru

Jogurt domowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska
pexels.com
5 faktów o odczulaniu
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
Masz niedobór żelaza? Nie zapomnij o najważniejszych zasadach jego suplementacji
Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe
Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Z domowym jogurtem jest tak, że jak raz go spróbujesz, to już nie sięgniesz po sklepową wersję. Masz pewność co do jego składu, oszczędzasz pieniądze i czas. Skorzystaj z naszego przepisu.

Kremowy, aksamitny, wyrazisty – domowy jogurt. Najlepiej smakuje schłodzony. Przygotowuje się go błyskawicznie i z poprzedniej porcji domowego jogurtu możesz przygotować kolejną. Możesz go dodawać do zup, sosów, jeść z płatkami owsianymi albo na jego bazie przygotowywać koktajle owocowe. Równie dobrze smakuje bez dodatków.

Jogurt jest bardzo wartościowym produktem ze względu na zawartość wapnia, który wzmacnia kości. Dzięki żywym kulturom bakterii doskonale wpływa na florę jelitową i stan skóry. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego osoby będące na diecie powinny często po niego sięgać. Jogurt naturalny pobudza system obronny organizmu, tworząc naturalną obronę przed szkodliwymi bakteriami. Lekarze często zalecają jedzenie jogurtów podczas kuracji antybiotykowej, bo bakterie mlekowe zawarte w jogurcie pomagają odbudować florę bakteryjną jelit, którą narusza działanie antybiotyku. Poza tym regularne jedzenie jogurtu naturalnego obniża cholesterol we krwi.

I jeszcze jeden argument za samodzielnym przygotowywaniem jogurtu: kupne jogurty (zwłaszcza owocowe) zawierają masę cukru. Domowy nie zawiera go wcale. Aby przygotować swój pierwszy domowy jogurt, potrzebujesz pudełeczka jogurtu naturalnego lub porcji domowego jogurtu, jeśli ktoś z twoich przyjaciół już taki wyprodukował – bo od czegoś trzeba zacząć. Potem jest już prosto: kolejny jogurt przygotujesz na bazie swojego własnego. Jak wybrać jogurt naturalny w sklepie? Tutaj znajdziesz wskazówki. Koniecznie uważnie czytaj etykietkę! Wybierz najlepszy – bez cukru i ulepszaczy. Oczywiście można także użyć żywych kultur bakterii, które są dostępne w sklepach internetowych. My jednak skupimy się na nieco prostszej wersji. Jeśli kupisz dobry jogurt, domowa produkcja na szeroką skalę potoczy się już z górki. Do dzieła!

Domowy jogurt – składniki:

– 125 ml jogurtu naturalnego
– 1 litr mleka (możesz użyć każdego krowiego mleka o różnej zawartości tłuszczu)
– termometr cukierniczy

Domowy jogurt – pzygotowanie:

Do garnka wlej mleko.

Zdjęcie: masz.talerz

Podgrzej do 40 stopni. Zdejmij z ognia i wlej jogurt.

Zdjęcie: masz.talerz

Dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką, zawiń w koc i odstaw w ciepłe miejsce na 8 godzin. Latem czas się skróci nawet do 4‒5 godzin, to zależy od temperatury w pokoju.

Zdjęcie: masz.talerz

Po tym czasie jogurt przechowuj w lodówce. Kolejną porcję jogurtu przygotuj w ten sam sposób, ale z wykorzystaniem już swojego domowego jogurtu. Podawaj z domową granolą i sezonowymi owocami albo miksuj z orzechami i bananem.

Zdjęcie: masz.talerz

Używaj do zup, sosów, dipów lub po prostu jedz sam – smakuje super!

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

„Żonom zawsze powtarzam, że smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża”. Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej „365 obiadów”

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe

Tarta z pomidorami, ricottą i parmezanem. Pyszne, pożywne i orzeźwiające danie na lato