Przejdź do treści

Domowy jogurt. Masz pewność, że nie zawiera cukru

Jogurt domowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kiwi
Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”
kobieta pijąca koktajl
„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?
Największy szpital w Polsce zamyka sale operacyjne. Powodem jest brak personelu i pieniędzy
Kobieta siedzi na podłodze i ćwiczy. Ręce ma na karku, głowę pochyloną, nogi rozłożone na boki, stopy przy sobie
Chcesz zacząć się odchudzać i ćwiczyć? Fizjoterapeutka podpowiada, od czego zacząć
chora kobieta pod kołdrą
Ponad 228 tys. zgłoszeń przypadków zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę. To dane z Polski, z pierwszej połowy października

Z domowym jogurtem jest tak, że jak raz go spróbujesz, to już nie sięgniesz po sklepową wersję. Masz pewność co do jego składu, oszczędzasz pieniądze i czas. Skorzystaj z naszego przepisu.

Kremowy, aksamitny, wyrazisty – domowy jogurt. Najlepiej smakuje schłodzony. Przygotowuje się go błyskawicznie i z poprzedniej porcji domowego jogurtu możesz przygotować kolejną. Możesz go dodawać do zup, sosów, jeść z płatkami owsianymi albo na jego bazie przygotowywać koktajle owocowe. Równie dobrze smakuje bez dodatków.

Jogurt jest bardzo wartościowym produktem ze względu na zawartość wapnia, który wzmacnia kości. Dzięki żywym kulturom bakterii doskonale wpływa na florę jelitową i stan skóry. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego osoby będące na diecie powinny często po niego sięgać. Jogurt naturalny pobudza system obronny organizmu, tworząc naturalną obronę przed szkodliwymi bakteriami. Lekarze często zalecają jedzenie jogurtów podczas kuracji antybiotykowej, bo bakterie mlekowe zawarte w jogurcie pomagają odbudować florę bakteryjną jelit, którą narusza działanie antybiotyku. Poza tym regularne jedzenie jogurtu naturalnego obniża cholesterol we krwi.

I jeszcze jeden argument za samodzielnym przygotowywaniem jogurtu: kupne jogurty (zwłaszcza owocowe) zawierają masę cukru. Domowy nie zawiera go wcale. Aby przygotować swój pierwszy domowy jogurt, potrzebujesz pudełeczka jogurtu naturalnego lub porcji domowego jogurtu, jeśli ktoś z twoich przyjaciół już taki wyprodukował – bo od czegoś trzeba zacząć. Potem jest już prosto: kolejny jogurt przygotujesz na bazie swojego własnego. Jak wybrać jogurt naturalny w sklepie? Tutaj znajdziesz wskazówki. Koniecznie uważnie czytaj etykietkę! Wybierz najlepszy – bez cukru i ulepszaczy. Oczywiście można także użyć żywych kultur bakterii, które są dostępne w sklepach internetowych. My jednak skupimy się na nieco prostszej wersji. Jeśli kupisz dobry jogurt, domowa produkcja na szeroką skalę potoczy się już z górki. Do dzieła!

Domowy jogurt – składniki:

– 125 ml jogurtu naturalnego
– 1 litr mleka (możesz użyć każdego krowiego mleka o różnej zawartości tłuszczu)
– termometr cukierniczy

Domowy jogurt – pzygotowanie:

Do garnka wlej mleko.

Zdjęcie: masz.talerz

Podgrzej do 40 stopni. Zdejmij z ognia i wlej jogurt.

Zdjęcie: masz.talerz

Dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką, zawiń w koc i odstaw w ciepłe miejsce na 8 godzin. Latem czas się skróci nawet do 4‒5 godzin, to zależy od temperatury w pokoju.

Zdjęcie: masz.talerz

Po tym czasie jogurt przechowuj w lodówce. Kolejną porcję jogurtu przygotuj w ten sam sposób, ale z wykorzystaniem już swojego domowego jogurtu. Podawaj z domową granolą i sezonowymi owocami albo miksuj z orzechami i bananem.

Zdjęcie: masz.talerz

Używaj do zup, sosów, dipów lub po prostu jedz sam – smakuje super!

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Podjadanie między posiłkami / unsplash.com

Podjadasz między posiłkami? Dietetyczka Anna Reguła wie, dlaczego

Ziemniak – pieczony, ale inaczej

Wegańska śmietana

Wegańska śmietana. Wiemy jak ją zrobić i do czego wykorzystać

Pomidorowa raz!

Zupa pomidorowa raz!

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji doskonale wzmocni odporność organizmu

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Jedzenie na mieście / istockphoto.com

Jadasz na mieście? Dietetyczka przestrzega przed złymi decyzjami, które mogą zrujnować twoją sylwetkę

Domowa chałwa

Domowa chałwa

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com

Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!

Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką

Domowy ketchup

Przepis na domowy ketchup. Pyszny i bez dodatku sztucznych barwników!

Pizza z dynią

Podwójnie dyniowa jesienna pizza. Zachwyca nie tylko kolorem, ale również delikatnością!

8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach

8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Chora trzustka – gdzie boli? Przyczyny i objawy chorób trzustki

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?