Przejdź do treści

Przepis na domowy jogurt

Jogurt domowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie
Masaż blizn. Mama Kosmetolog pokazuje jak go wykonywać prawidłowo
Zadbaj o własne piersi. Ruszyła kampania Fundacji Rak’n’Roll
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington

Z domowym jogurtem jest tak, że jak raz go spróbujesz, to już nie sięgniesz po sklepową wersję. Masz pewność co do jego składu, oszczędzasz pieniądze i czas. Skorzystaj z naszego przepisu.

Kremowy, aksamitny, wyrazisty – domowy jogurt. Najlepiej smakuje schłodzony. Przygotowuje się go błyskawicznie i z poprzedniej porcji domowego jogurtu możesz przygotować kolejną. Możesz go dodawać do zup, sosów, jeść z płatkami owsianymi albo na jego bazie przygotowywać koktajle owocowe. Równie dobrze smakuje bez dodatków.

Jogurt jest bardzo wartościowym produktem ze względu na zawartość wapnia, który wzmacnia kości. Dzięki żywym kulturom bakterii doskonale wpływa na florę jelitową i stan skóry. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny, dlatego osoby będące na diecie powinny często po niego sięgać. Jogurt naturalny pobudza system obronny organizmu, tworząc naturalną obronę przed szkodliwymi bakteriami. Lekarze często zalecają jedzenie jogurtów podczas kuracji antybiotykowej, bo bakterie mlekowe zawarte w jogurcie pomagają odbudować florę bakteryjną jelit, którą narusza działanie antybiotyku. Poza tym regularne jedzenie jogurtu naturalnego obniża cholesterol we krwi.

I jeszcze jeden argument za samodzielnym przygotowywaniem jogurtu: kupne jogurty (zwłaszcza owocowe) zawierają masę cukru. Domowy nie zawiera go wcale. Aby przygotować swój pierwszy domowy jogurt, potrzebujesz pudełeczka jogurtu naturalnego lub porcji domowego jogurtu, jeśli ktoś z twoich przyjaciół już taki wyprodukował – bo od czegoś trzeba zacząć. Potem jest już prosto: kolejny jogurt przygotujesz na bazie swojego własnego. Jak wybrać jogurt naturalny w sklepie? Tutaj znajdziesz wskazówki. Koniecznie uważnie czytaj etykietkę! Wybierz najlepszy – bez cukru i ulepszaczy. Oczywiście można także użyć żywych kultur bakterii, które są dostępne w sklepach internetowych. My jednak skupimy się na nieco prostszej wersji. Jeśli kupisz dobry jogurt, domowa produkcja na szeroką skalę potoczy się już z górki. Do dzieła!

Składniki:

– 125 ml jogurtu naturalnego
– 1 litr mleka (możesz użyć każdego krowiego mleka o różnej zawartości tłuszczu)
– termometr cukierniczy

Przygotowanie:

Do garnka wlej mleko.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Podgrzej do 40 stopni. Zdejmij z ognia i wlej jogurt.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek pokrywką, zawiń w koc i odstaw w ciepłe miejsce na 8 godzin. Latem czas się skróci nawet do 4‒5 godzin, to zależy od temperatury w pokoju.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Po tym czasie jogurt przechowuj w lodówce. Kolejną porcję jogurtu przygotuj w ten sam sposób, ale z wykorzystaniem już swojego domowego jogurtu. Podawaj z domową granolą i sezonowymi owocami albo miksuj z orzechami i bananem.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Używaj do zup, sosów, dipów lub po prostu jedz sam – smakuje super!

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto