2 min.
Lubisz pić kawę? Sprawdź, która z nich jest najzdrowsza!

Nathan Dumlao/Unsplash
Najnowsze
15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
15.01.2021
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
15.01.2021
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
14.01.2021
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
13.01.2021
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka
Kawa rozpuszczalna, parzona czy z ekspresu? Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez ulubionej kawy. Ale kawa kawie nierówna. Sprawdź, która najlepiej pobudzi, a która nie tylko nie doda energii, ale wręcz po prostu zaszkodzi zdrowiu.
Kawa rozpuszczalna
Najłatwiejsza do przyrządzenia jest oczywiście kawa rozpuszczalna – nie trzeba inwestować w młynek do kawy czy ekspres, wystarczy zalać granulki gorącą wodą i gotowe. Warto wiedzieć, że kofeina pod postacią granulek nie pobudza tak bardzo jak prawdziwa arabica. Ale nie to powinno nas zaniepokoić. Kawa rozpuszczalna może zawierać ochratoksynę A. To produkowana przez pleśń rakotwórcza substancja, która odkłada się w organizmie, uszkadzając nerki i układ odpornościowy. Nie warto ryzykować.
Kawa parzona
Kawa parzona, czyli fusy zalane wodą, też nie jest obojętna dla naszego organizmu, ale z innego powodu. Ponieważ fusy swobodnie pływają w filiżance, tworzy się zawiesina, która podrażnia żołądek i wątrobę. Szczególnie szkodliwe jest picie takiej kawy na czczo, bo może powodować wrzody żołądka.
Kawa z ekspresu ciśnieniowego
Najzdrowsza jest kawa z ekspresu ciśnieniowego. Świeżo mielone ziarna kawy najkrócej pozostają w gorącej wodzie, a tym samym najmniej szkodliwych substancji przedostaje się do filiżanki z aromatycznym napojem.
Kawa – jakie są jej zalety?
O ile nie przekraczamy czterech filiżanek dziennie, kawa korzystnie wpływa na nasze zdrowie (pod warunkiem, że nie mamy nadciśnienia). Ułatwia koncentrację, podnosi ciśnienie i przyspiesza przemianę materii. Jednak powinny jej unikać kobiety w ciąży i karmiące, bo kofeina przenika zarówno do łożyska, jak i do mleka matki, i może zaburzać pracę serca dziecka.
Warto też pamiętać, że kawa wypłukuje wapń, ale tylko czarna. Kawa z mlekiem już nie ma takiego działania. Dlatego filiżanka latte do śniadania nam nie zaszkodzi. A fusów z ekspresu ciśnieniowego nie wyrzucajmy tak szybko do śmieci – są świetnym peelingiem do ciała, pobudzającym krążenie i ujędrniającym skórę. Natomiast ziemia do kwiatów zmieszana z fusami do kawy jest doskonałym nawozem dla storczyków.
Zobacz także

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy

Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej
Spodobał Ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020