4 min.
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

Fot. Igor Starkov / Unsplash
Najnowsze
19.04.2021
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
19.04.2021
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
19.04.2021
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
18.04.2021
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
17.04.2021
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?
Kawa pobudza „ospały” mózg do pracy – to wiemy. Okazuje się jednak, że jeszcze lepsze rezultaty daje mała czarna w połączeniu z kakao. Jeśli w tym miejscu przychodzi wam na myśl mokka, macie rację, ale tylko częściowo. Raczenie się czekoladową słodyczą z mlecznymi atrakcjami niekoniecznie wyostrzy koncentrację. Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana.
Naukowcy z Clarkson University i University of Georgia przebadali wpływ kakao z dodatkiem kofeiny na mózg. A konkretnie – na zdolność skupienia uwagi, motywację do wykonywania zadań umysłowych, poziom energii i zmęczenia oraz nastrój. Okazało się, że napar ze zmielonych ziaren kakaowca w połączeniu z głównym składnikiem psychoaktywnym kawy stanowi znakomitą miksturę poprawiającą nasze funkcje poznawcze.
Samo kakao, dzięki zdolności usprawniania krążenia krwi w mózgu, pomaga wyostrzyć uwagę i zmniejszyć liczbę pomyłek wynikających z braku skupienia podczas wykonywania zadań. Nie ma ono jednak znaczącego wpływu na poczucie energii i zmęczenia czy motywację do działania, którą wzmacnia kofeina. Kakao spożywane w połączeniu z kofeiną ma dodatkową zaletę – zmniejsza uczucie niepokoju, które często towarzyszy nam po wypiciu nadmiernych ilości kawy.
Spokój i skupienie
Uczestników badania, na których testowano oddziaływanie kakao i kofeiny, podzielono na cztery grupy. Jednej z nich podawano wyłącznie kakao. Osoby z drugiej piły kakao wzbogacone o dodatkową ilość kofeiny (kakao zawiera niewielkie „zasoby własne” tego związku). Osoby z kolejnych grup piły placebo w postaci napoju z dodatkami smakowymi i kolorystycznymi oraz analogiczny napój, tyle że z dodatkiem kofeiny.
Ochotników poddano serii 26-minutowych testów oceniających ich nastrój, motywację oraz uwagę: raz przed podaniem napojów i trzykrotnie po ich spożyciu. Procedura została powtórzona po upływie 48 godzin. Okazało się, że osoby z grupy pijącej kakao popełniały mniej błędów fałszywego alarmu (polegają one na wykonaniu określonej reakcji mimo braku sygnału prowokującego taką reakcję). Liczba błędów zmniejszała się z upływem czasu i najniższy poziom osiągnęła po mniej więcej dwóch godzinach od spożycia napoju. Dodatkowo wśród osób spożywających kakao z kofeiną stwierdzono niższy poziom niepokoju i nerwowości w porównaniu z ochotnikami, którzy pili wyłącznie napój z kofeiną, a także większą dokładność i niższy wskaźnik błędów związanych z niedopatrzeniem podczas wykonywania zadań niż w przypadku osób z grupy kontrolnej.
Kawa z czekoladą zamiast mokki?
Wnioski z badania opisanego na łamach serwisu BMC Nutrition są nader przyjemne, m.in. dla podniebienia. Szybko podchwyciły je więc zagraniczne serwisy internetowe – tyle że wzbogacając je o własną interpretację. Wiele z nich już w nagłówkach poinformowało o pożytkach z picia mokki. Tymczasem mokka to jeden z wariantów kawy latte, złożony z espresso, gorącego mleka i ciemnej lub mlecznej czekolady, często „ozdobiony” bitą śmietaną i osłodzony syropami oraz pokaźną dawką cukru.
Z innego badania, przeprowadzonego w 2016 r. przez organizację Action on Sugar, wynika, że napoje kawowe – w tym te z dodatkiem czekolady, określane jako mokka – sprzedawane w znanych sieciowych kawiarniach zawierają cukier w ilości odpowiadającej nawet kilkunastu łyżeczkom sacharozy. Nawet jeśli takie specyfiki sprawdzają się jako pobudzacze (co jest ryzykowną hipotezą, zważywszy na „usypiające” działanie cukru), to z pewnością mają one bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie. Dodatkowo z badania z 2003 r. opisanego na łamach „Nature” wynika, że przetwory mleczne mogą ograniczać biodostępność (wchłanialność) flawonoli zawartych w kakao i zmniejszać korzystne właściwości tego przysmaku. Warto podkreślić, że testy przeprowadzone przez uczonych z Clarkson University i University of Georgia obejmowały jedynie kakao i kofeinę, a nie kawiarniane koktajle na bazie kawy i kakao.
Ostateczny wniosek z najnowszych rewelacji na temat korzystnego wpływu połączenia kawy i kakao na sprawność intelektualną i samopoczucie może być zatem nieco mniej słodki. Najlepsze „kombo” dla umysłu to nie apetyczna odmiana latte, ale filiżanka małej czarnej z domieszką kakao – lub kostką gorzkiej czekolady.
Poleć artykuł koleżance
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

10.01.2021