Przejdź do treści

Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu

kawa
Fot. Igor Starkov / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Kawa pobudza „ospały” mózg do pracy – to wiemy. Okazuje się jednak, że jeszcze lepsze rezultaty daje mała czarna w połączeniu z kakao. Jeśli w tym miejscu przychodzi wam na myśl mokka, macie rację, ale tylko częściowo. Raczenie się czekoladową słodyczą z mlecznymi atrakcjami niekoniecznie wyostrzy koncentrację. Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana.

Naukowcy z Clarkson University i University of Georgia przebadali wpływ kakao z dodatkiem kofeiny na mózg. A konkretnie – na zdolność skupienia uwagi, motywację do wykonywania zadań umysłowych, poziom energii i zmęczenia oraz nastrój. Okazało się, że napar ze zmielonych ziaren kakaowca w połączeniu z głównym składnikiem psychoaktywnym kawy stanowi znakomitą miksturę poprawiającą nasze funkcje poznawcze.

Samo kakao, dzięki zdolności usprawniania krążenia krwi w mózgu, pomaga wyostrzyć uwagę i zmniejszyć liczbę pomyłek wynikających z braku skupienia podczas wykonywania zadań. Nie ma ono jednak znaczącego wpływu na poczucie energii i zmęczenia czy motywację do działania, którą wzmacnia kofeina. Kakao spożywane w połączeniu z kofeiną ma dodatkową zaletę – zmniejsza uczucie niepokoju, które często towarzyszy nam po wypiciu nadmiernych ilości kawy.

Spokój i skupienie

Uczestników badania, na których testowano oddziaływanie kakao i kofeiny, podzielono na cztery grupy. Jednej z nich podawano wyłącznie kakao. Osoby z drugiej piły kakao wzbogacone o dodatkową ilość kofeiny (kakao zawiera niewielkie „zasoby własne” tego związku). Osoby z kolejnych grup piły placebo w postaci napoju z dodatkami smakowymi i kolorystycznymi oraz analogiczny napój, tyle że z dodatkiem kofeiny.

Ochotników poddano serii 26-minutowych testów oceniających ich nastrój, motywację oraz uwagę: raz przed podaniem napojów i trzykrotnie po ich spożyciu. Procedura została powtórzona po upływie 48 godzin. Okazało się, że osoby z grupy pijącej kakao popełniały mniej błędów fałszywego alarmu (polegają one na wykonaniu określonej reakcji mimo braku sygnału prowokującego taką reakcję). Liczba błędów zmniejszała się z upływem czasu i najniższy poziom osiągnęła po mniej więcej dwóch godzinach od spożycia napoju. Dodatkowo wśród osób spożywających kakao z kofeiną stwierdzono niższy poziom niepokoju i nerwowości w porównaniu z ochotnikami, którzy pili wyłącznie napój z kofeiną, a także większą dokładność i niższy wskaźnik błędów związanych z niedopatrzeniem podczas wykonywania zadań niż w przypadku osób z grupy kontrolnej.

kobieta w ciąży pije kawę

Kawa z czekoladą zamiast mokki?

Wnioski z badania opisanego na łamach serwisu BMC Nutrition są nader przyjemne, m.in. dla podniebienia. Szybko podchwyciły je więc zagraniczne serwisy internetowe – tyle że wzbogacając je o własną interpretację. Wiele z nich już w nagłówkach poinformowało o pożytkach z picia mokki. Tymczasem mokka to jeden z wariantów kawy latte, złożony z espresso, gorącego mleka i ciemnej lub mlecznej czekolady, często „ozdobiony” bitą śmietaną i osłodzony syropami oraz pokaźną dawką cukru.

Z innego badania, przeprowadzonego w 2016 r. przez organizację Action on Sugar, wynika, że napoje kawowe – w tym te z dodatkiem czekolady, określane jako mokka – sprzedawane w znanych sieciowych kawiarniach zawierają cukier w ilości odpowiadającej nawet kilkunastu łyżeczkom sacharozy. Nawet jeśli takie specyfiki sprawdzają się jako pobudzacze (co jest ryzykowną hipotezą, zważywszy na „usypiające” działanie cukru), to z pewnością mają one bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie. Dodatkowo z badania z 2003 r. opisanego na łamach „Nature” wynika, że przetwory mleczne mogą ograniczać biodostępność (wchłanialność) flawonoli zawartych w kakao i zmniejszać korzystne właściwości tego przysmaku. Warto podkreślić, że testy przeprowadzone przez uczonych z Clarkson University i University of Georgia obejmowały jedynie kakao i kofeinę, a nie kawiarniane koktajle na bazie kawy i kakao.

Ostateczny wniosek z najnowszych rewelacji na temat korzystnego wpływu połączenia kawy i kakao na sprawność intelektualną i samopoczucie może być zatem nieco mniej słodki. Najlepsze „kombo” dla umysłu to nie apetyczna odmiana latte, ale filiżanka małej czarnej z domieszką kakao – lub kostką gorzkiej czekolady.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesteś już po dwóch kawach i wciąż zasypiasz na stojąco? Poznaj 5 energetycznych zamienników „małej czarnej”

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy

Wpływ kofeiny na organizm człowieka. Kofeina w sporcie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon. Najbardziej efektowna metoda parzenia kawy

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Pijesz rozpuszczalną kawę? Sprawdź, czy to najlepsze rozwiązanie

Gorąco? Potrzebujesz kawy? Przygotuj japońską mrożoną kawę, nie pożałujesz

Kawa sprawia, że czujesz się senna? Przeczytaj, dlaczego tak się dzieje

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Dlaczego kawa parzona na zimno smakuje inaczej, niż ta parzona na ciepło?

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Senność po kawie – gdy kawa nasila zmęczenie

Zaczynasz dzień od filiżanki kawy? Sprawdź, jak wpływa to na twój organizm

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Kawa nie dla wszystkich. Komu może zaszkodzić? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Dziewczyna pije herbatę

Zielona herbata w ciąży a kwas foliowy. Czy można ją pić?

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

Jak pozbyć się kofeiny z organizmu? Mamy kilka wskazówek

Kawa może pozytywnie wpływać na nasz organizm. Musisz tylko ją odpowiednio parzyć

Czujesz niepokój, nie możesz spać? To może znaczyć, że pijesz za dużo kawy

Kawa z cytryną/iStockphoto

Picie kawy z cytryną ma wiele korzyści? Warto przekonywać się do tego smaku? Niekoniecznie

Kolagen jest czymś, czego potrzebujemy, ale czy warto dodawać go do kawy?

Czy możemy pić kawę w czasie choroby? Odpowiedź wcale nie jest taka oczywista

Kawa to remedium na problemy trawienne? Badania nie są jednoznaczne, ale coś w tym jest

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?