Przejdź do treści

Przepis na kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir z grzybka tybetańskiego
Dobrze traktowany grzybek tybetański jest właściwie nieśmiertelny. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Choroba Hashimoto - dieta / istock
„Istnieje takie przeświadczenie, że jak chorujemy na Hashimoto, to możemy zapomnieć o efektach odchudzania” – pisze Roksana Środa, dietetyczka
Kobieta z chorym dzieckiem - mokowiscydoza
Mukowiscydoza, czyli „choroba słonego potu”. Pediatra wyjaśnia, co powinno jeść dziecko, które się z nią zmaga
Wuhan
Jak wygląda objęte kwarantanną chińskie miasto? Krótkometrażowy film z Wuhan jest przerażający
Co dziesiąty zawał serca w Polsce dotyczy osoby przed 45 rokiem życia
Coraz młodsi Polacy mają zawał. Co robimy źle?
Seks a miesiączka / Daria Shevtsova from Pexels
Uprawiasz seks podczas miesiączki? Ginekolog wyjaśnia, czy to bezpieczne dla ciebie i twojego partnera

Niepozorny grzybek potrafi sprawić, że szklanka zwykłego mleka zamieni się w prozdrowotny koktajl. Przygotowanie takiego domowego kefiru jest banalnie proste. A warto, bo wzmocni odporność, usprawni trawienie, a nawet poprawi humor!

„Grzybek tybetański” to popularna nazwa ziaren kefirowych, za pomocą których można wyprodukować kefir. Tybetańczycy twierdzą, że „ziarna są darem, który zesłał ludziom Bóg”. Rzeczywiście grzybek jest bardzo skomplikowaną i trudną do otrzymania w warunkach laboratoryjnych populacją symbiotycznych organizmów: drożdży, bakterii kwasu mlekowego i octowego, które zachowują się jak jeden organizm. Do Europy trafił z Tybetu, gdzie ludzie od tysięcy lat piją przefermentowane mleko. Z wyglądu grzybek tybetański przypomina malutkie różyczki kalafiora. Można go kupić przez internet. Odpowiednio traktowany grzybek jest w zasadzie nieśmiertelny! Lecz nie dlatego nazywany jest „eliksirem młodości”.

Spożywanie naturalnie sfermentowanych napojów mlecznych, bogatych w probiotyki, dobroczynnie działa na jelita, regulując ich pracę. Zapobiega zaparciom, a tym samym obniża ryzyko nowotworów jelita grubego.

W czym kefir z grzybka przewyższa ten sklepowy? No cóż, nigdy do końca nie wiemy, co jest w butelce z napisem „kefir” stojącej w sklepie. Niestety, zdarza się, że żywe kultury bakterii zawiera w ilościach homeopatycznych, za to mleka w proszku już całkiem sporo, a przecież nie na tym nam zależy. Domowy kefir z grzybka tybetańskiego na pewno zawiera bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże i żywe kultury bakterii, które zasiedlając jelita, oczyszczają przewód pokarmowy z toksyn oraz usprawniają proces trawienny. Taki kefir jest też bogaty w białka, wapń, witaminy z grupy B (np. B1, B5, B7, B12, niacynę – B3, kwas foliowy – B9), witaminę K oraz minerały takie jak fosfor, wapń, magnez. Jest lekkostrawnym źródłem białka, probiotyków i wapnia w diecie.

Kefir pozytywnie działa nie tylko na układ trawienny. Usuwając toksyny z organizmu, kefir z grzybka tybetańskiego łagodzi objawy alergii. Jednocześnie usprawnia działanie układu odpornościowego oraz przyśpiesza rekonwalescencję. Najbardziej zdumiewające jest jednak, że kefir poprawia też humor! Tryptofan, jeden z niezbędnych aminokwasów występujący w kefirze, to naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania hormonu szczęścia – serotoniny – oraz odpowiedzialnej za dobry sen melatoniny. Kefir przed snem? Jak najbardziej

Przepis na domowy kefir – jak to zrobić?

Kefir z grzybka tybetańskiego

Zdjęcie: shutterstock

Ziarna kefirowe – czyli grzybka tybetańskiego – można zamówić w wielu sklepach internetowych. Do przygotowania i przecedzenia kefiru z grzybka tybetańskiego nie należy używać metalowych przedmiotów (zwłaszcza innych niż te ze stali nierdzewnej). Potrzebne są jedynie grzybek tybetański i 250 ml mleka. Najlepiej użyć mleka naturalnego (nie UHT!) o zawartości tłuszczu min. 2%.

Przygotowanie:

Łyżkę grzybka zalać surowym mlekiem. Przykryć talerzykiem, gazą lub ściereczką. Zostawić na dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie gotowy już kefir zamieszać i przecedzić przez plastikowe sitko. Grzybki przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta, i przygotować z nich kolejną porcję kefiru, zalewając wypłukane grzybki świeżym mlekiem. Kefir smakuje najlepiej po schłodzeniu.

Dobrze traktowany grzybek tybetański jest właściwie nieśmiertelny. Jeśli planujemy przerwę w domowej linii produkcyjnej kefiru, możemy grzybek zasuszyć lub zamrozić. W trakcie codziennego używania grzybek się rozrasta, można się nim więc na przykład podzielić ze znajomymi lub sąsiadami.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Banan jest zły, a soki detoksykujące dobre? Dietetyczka Anna Reguła o „paradoksie owocowym”

Anna Kalczyńska

Anna Kalczyńska zdradza swoje sposoby na odporność dzieci. Sprawdź, które z nich możesz wprowadzić w życie

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka

Choroba Hashimoto / istock

Choroba Hashimoto – od czego zacząć? Dietetyczka Paulina Jamrozik wyjaśnia

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Niepokalanek mnisi / istockphoto

Niepokalanek mnisi – w czym pomoże? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia jego działanie

Kobieta kupuje mięso w sklepie

Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Cukier w napojach. GIS podaje, ile go jest w popularnych produktach i przestrzega przed nieprzemyślanymi zakupami

Babka płesznik / istockphoto

Babka płesznik na jelita? Nie tylko! Poznaj cenne właściwości tej rośliny

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Odchudzanie to nie wszystko. Dietetyczka Anna Reguła tłumaczy, dlaczego w traceniu kilogramów ważny jest umysł

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Ręka wybierająca sałatę w sklepie

Gęstość energetyczna i gęstość odżywcza, czyli jak jeść dużo i zdrowo

Danie z ziemniaków

Ziemniaki – czym różnią się od siebie typy A, B i C? Poznaj przepisy na dania ze wszystkimi trzema

Krople do nosa

GIS wycofał popularne krople do nosa. Powodem była wada jakościowa

Twarz kobiety

Dieta dla skóry. Masz problemy z cerą? Przeczytaj, co powinnaś jeść

Ser labneh

Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

kawa

Kawa ma ważne oznaczenia na opakowaniach. O czym nas informują i dlaczego powinnyśmy zwracać na nie uwagę?

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

Ania Starmach / Purella

Ania Starmach o superfoods: Kraj pochodzenia jest gwarancją jakości. Jeśli produkty nie posiadają informacji o pochodzeniu surowca to znaczy, że są z Chin, a takich powinniśmy się wystrzegać

Owsianka w insulinooporności / istock

7 produktów, które warto spożywać w insulinooporności

Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?