Przejdź do treści

Przepis na kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir z grzybka tybetańskiego
Dobrze traktowany grzybek tybetański jest właściwie nieśmiertelny. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta i mężczyzna
Czy aseksualność to wolność od seksu? Tłumaczy edukatorka seksualna Alicja Długołęcka
Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny
kobieta myśli leżąc w łóżku
Intuicja – wierzyć jej czy nie?
Mówią na ciebie „kobieta guma”, bo jesteś wygimnastykowana od dziecka? Skonsultuj się z fizjoterapeutą, to może być hipermobilność
„Przestań się smucić”, „weź się w garść” – takie słowa mogą zadziałać odwrotnie. Czego nie mówić osobie z depresją? Tłumaczy psycholog Katarzyna Binkiewicz

Niepozorny grzybek potrafi sprawić, że szklanka zwykłego mleka zamieni się w prozdrowotny koktajl. Przygotowanie takiego domowego kefiru jest banalnie proste. A warto, bo wzmocni odporność, usprawni trawienie, a nawet poprawi humor!

„Grzybek tybetański” to popularna nazwa ziaren kefirowych, za pomocą których można wyprodukować kefir. Tybetańczycy twierdzą, że „ziarna są darem, który zesłał ludziom Bóg”. Rzeczywiście grzybek jest bardzo skomplikowaną i trudną do otrzymania w warunkach laboratoryjnych populacją symbiotycznych organizmów: drożdży, bakterii kwasu mlekowego i octowego, które zachowują się jak jeden organizm. Do Europy trafił z Tybetu, gdzie ludzie od tysięcy lat piją przefermentowane mleko. Z wyglądu grzybek tybetański przypomina malutkie różyczki kalafiora. Można go kupić przez internet. Odpowiednio traktowany grzybek jest w zasadzie nieśmiertelny! Lecz nie dlatego nazywany jest „eliksirem młodości”.

Spożywanie naturalnie sfermentowanych napojów mlecznych, bogatych w probiotyki, dobroczynnie działa na jelita, regulując ich pracę. Zapobiega zaparciom, a tym samym obniża ryzyko nowotworów jelita grubego.

W czym kefir z grzybka przewyższa ten sklepowy? No cóż, nigdy do końca nie wiemy, co jest w butelce z napisem „kefir” stojącej w sklepie. Niestety, zdarza się, że żywe kultury bakterii zawiera w ilościach homeopatycznych, za to mleka w proszku już całkiem sporo, a przecież nie na tym nam zależy. Domowy kefir z grzybka tybetańskiego na pewno zawiera bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże i żywe kultury bakterii, które zasiedlając jelita, oczyszczają przewód pokarmowy z toksyn oraz usprawniają proces trawienny. Taki kefir jest też bogaty w białka, wapń, witaminy z grupy B (np. B1, B5, B7, B12, niacynę – B3, kwas foliowy – B9), witaminę K oraz minerały takie jak fosfor, wapń, magnez. Jest lekkostrawnym źródłem białka, probiotyków i wapnia w diecie.

Kefir pozytywnie działa nie tylko na układ trawienny. Usuwając toksyny z organizmu, kefir z grzybka tybetańskiego łagodzi objawy alergii. Jednocześnie usprawnia działanie układu odpornościowego oraz przyśpiesza rekonwalescencję. Najbardziej zdumiewające jest jednak, że kefir poprawia też humor! Tryptofan, jeden z niezbędnych aminokwasów występujący w kefirze, to naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania hormonu szczęścia – serotoniny – oraz odpowiedzialnej za dobry sen melatoniny. Kefir przed snem? Jak najbardziej

Przepis na domowy kefir – jak to zrobić?

Kefir z grzybka tybetańskiego

Zdjęcie: shutterstock

Ziarna kefirowe – czyli grzybka tybetańskiego – można zamówić w wielu sklepach internetowych. Do przygotowania i przecedzenia kefiru z grzybka tybetańskiego nie należy używać metalowych przedmiotów (zwłaszcza innych niż te ze stali nierdzewnej). Potrzebne są jedynie grzybek tybetański i 250 ml mleka. Najlepiej użyć mleka naturalnego (nie UHT!) o zawartości tłuszczu min. 2%.

Przygotowanie:

Łyżkę grzybka zalać surowym mlekiem. Przykryć talerzykiem, gazą lub ściereczką. Zostawić na dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie gotowy już kefir zamieszać i przecedzić przez plastikowe sitko. Grzybki przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta, i przygotować z nich kolejną porcję kefiru, zalewając wypłukane grzybki świeżym mlekiem. Kefir smakuje najlepiej po schłodzeniu.

Dobrze traktowany grzybek tybetański jest właściwie nieśmiertelny. Jeśli planujemy przerwę w domowej linii produkcyjnej kefiru, możemy grzybek zasuszyć lub zamrozić. W trakcie codziennego używania grzybek się rozrasta, można się nim więc na przykład podzielić ze znajomymi lub sąsiadami.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

kobieta pracuje

Chudnięcie ze stresu jest niebezpieczne! Rozmawiamy z internistą Arkadiuszem Millerem

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Kobieta pijąca wino

5 mitów na temat alkoholizmu – obalamy wraz z psychiatrą

Napoje gazowane

Zanim kupisz, sprawdź, ile cukru ma twój ulubiony napój. Niektóre mają nawet 8 łyżeczek!

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

Kobieta gotuje w kuchni

Jesteś szczupła a mimo to wciąż się odchudzasz? Poznaj 8 zagrożeń głodówki

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?