Przejdź do treści

Przepis na kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir z grzybka tybetańskiego
Dobrze traktowany grzybek tybetański jest właściwie nieśmiertelny. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie
Masaż blizn. Mama Kosmetolog pokazuje jak go wykonywać prawidłowo
Zadbaj o własne piersi. Ruszyła kampania Fundacji Rak’n’Roll
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja
Meghan Markle jest w ciąży. Poinformował Pałac Kensington

Niepozorny grzybek potrafi sprawić, że szklanka zwykłego mleka zamieni się w prozdrowotny koktajl. Przygotowanie takiego domowego kefiru jest banalnie proste. A warto, bo wzmocni odporność, usprawni trawienie, a nawet poprawi humor!

„Grzybek tybetański” to popularna nazwa ziaren kefirowych, za pomocą których można wyprodukować kefir. Tybetańczycy twierdzą, że „ziarna są darem, który zesłał ludziom Bóg”. Rzeczywiście grzybek jest bardzo skomplikowaną i trudną do otrzymania w warunkach laboratoryjnych populacją symbiotycznych organizmów: drożdży, bakterii kwasu mlekowego i octowego, które zachowują się jak jeden organizm. Do Europy trafił z Tybetu, gdzie ludzie od tysięcy lat piją przefermentowane mleko. Z wyglądu grzybek tybetański przypomina malutkie różyczki kalafiora. Można go kupić przez internet. Odpowiednio traktowany grzybek jest w zasadzie nieśmiertelny! Lecz nie dlatego nazywany jest „eliksirem młodości”.

Spożywanie naturalnie sfermentowanych napojów mlecznych, bogatych w probiotyki, dobroczynnie działa na jelita, regulując ich pracę. Zapobiega zaparciom, a tym samym obniża ryzyko nowotworów jelita grubego.

W czym kefir z grzybka przewyższa ten sklepowy? No cóż, nigdy do końca nie wiemy, co jest w butelce z napisem „kefir” stojącej w sklepie. Niestety, zdarza się, że żywe kultury bakterii zawiera w ilościach homeopatycznych, za to mleka w proszku już całkiem sporo, a przecież nie na tym nam zależy. Domowy kefir z grzybka tybetańskiego na pewno zawiera bakterie kwasu mlekowego oraz drożdże i żywe kultury bakterii, które zasiedlając jelita, oczyszczają przewód pokarmowy z toksyn oraz usprawniają proces trawienny. Taki kefir jest też bogaty w białka, wapń, witaminy z grupy B (np. B1, B5, B7, B12, niacynę – B3, kwas foliowy – B9), witaminę K oraz minerały takie jak fosfor, wapń, magnez. Jest lekkostrawnym źródłem białka, probiotyków i wapnia w diecie.

Kefir pozytywnie działa nie tylko na układ trawienny. Usuwając toksyny z organizmu, kefir z grzybka tybetańskiego łagodzi objawy alergii. Jednocześnie usprawnia działanie układu odpornościowego oraz przyśpiesza rekonwalescencję. Najbardziej zdumiewające jest jednak, że kefir poprawia też humor! Tryptofan, jeden z niezbędnych aminokwasów występujący w kefirze, to naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania hormonu szczęścia – serotoniny – oraz odpowiedzialnej za dobry sen melatoniny. Kefir przed snem? Jak najbardziej

Przepis na domowy kefir – jak to zrobić?

Kefir z grzybka tybetańskiego

Zdjęcie: shutterstock

Ziarna kefirowe – czyli grzybka tybetańskiego – można zamówić w wielu sklepach internetowych. Do przygotowania i przecedzenia kefiru z grzybka tybetańskiego nie należy używać metalowych przedmiotów (zwłaszcza innych niż te ze stali nierdzewnej). Potrzebne są jedynie grzybek tybetański i 250 ml mleka. Najlepiej użyć mleka naturalnego (nie UHT!) o zawartości tłuszczu min. 2%.

Przygotowanie:

Łyżkę grzybka zalać surowym mlekiem. Przykryć talerzykiem, gazą lub ściereczką. Zostawić na dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie gotowy już kefir zamieszać i przecedzić przez plastikowe sitko. Grzybki przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta, i przygotować z nich kolejną porcję kefiru, zalewając wypłukane grzybki świeżym mlekiem. Kefir smakuje najlepiej po schłodzeniu.

Dobrze traktowany grzybek tybetański jest właściwie nieśmiertelny. Jeśli planujemy przerwę w domowej linii produkcyjnej kefiru, możemy grzybek zasuszyć lub zamrozić. W trakcie codziennego używania grzybek się rozrasta, można się nim więc na przykład podzielić ze znajomymi lub sąsiadami.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

5 produktów zmniejszających apetyt

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek

dzieci siegające poo cukier

Agresywne dziecko? Winowajcą może być cukier

kobieta przeciągająca się w łóżku z białą pościelą

Dlaczego kobiety obficie pocą się podczas snu?

18 przepisów dla miłośników awokado

młoda kobieta w niebieskiej koszuli z ogromną lupą przy oku

Doktor Ania dosadnie o słodzonych napojach

Jak się odchudzać, mając 30, 40, 50 i więcej lat?

bella hadid w białych spodniach i marynarce pozuje na tęczowej ściance

Bella Hadid zawdzięcza sylwetkę posiłkom wysokobiałkowym

Kieliszki wina

NIE dla kieliszka wina dziennie

Błonnik: 15 produktów, w których go znajdziesz