Przejdź do treści

Przepis na keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami
Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Raw bars - zdrowe mrożone batony
Raw bars – zdrowe mrożone batony
kapsułki
Witaminy – kiedy, które i dla kogo?
Psychologiczny problem… zaparć
istockphoto.com
Jak mają się twoje biodra, gdy ty masz 20, 30, 40… lat?
istockphoto.com
„Czy podoba mi się moje ciało poporodowe? Nieszczególnie, ale jestem z niego bardzo dumna”. Kobiety pokazały, jak wyglądały po porodzie

Keks to nic innego jak wypełnione bakaliami ciasto ucierane, pełne masła i cukru. Zdawałoby się – owoc zakazany. Pokażemy wam, jak je przygotować, stosując zdrowsze zamienniki.

No dobrze, zacznijmy od masła. Wiedzieliście, że z powodzeniem mogą zastąpić je… banany? Wybierzcie te dojrzałe, na których skórce widać już charakterystyczne ciemne kropeczki. Te wspaniałe owoce nie tylko nadadzą masie odpowiednią konsystencję i przyjemny smak, ale spełnią też drugie zadanie specjalne. Dzięki nim ciasto stanie się słodsze, a co za tym idzie, do osiągnięcia efektu będziemy potrzebowali już tylko symbolicznej ilości miodu i nierafinowanego cukru trzcinowego. Problem dużej ilości tłuszczu i cukru rozwiązany za jednym zamachem!

A co z nadzieniem? Przecież sklepowe, suszone owoce aż się lepią, są siarkowane, a o paczkowanych skórkach kandyzowanych strach wspominać… Na to też znamy sposób!

Na koniec to, z czym problem ma najwięcej osób: mąka. Niestety, nie każdy efekt da się uzyskać, stosując mieszanki bezglutenowe. Można natomiast szukać zdrowszych zamienników białej mąki pszennej. W tym przypadku na ratunek spieszy orkisz. Co prawda jest to odmiana pszenicy, jednak nie przeszła na przestrzeni czasu aż tak drastycznych modyfikacji jak jej popularna i tańsza w uprawie siostra. Dzięki temu mąka orkiszowa łatwiej się trawi, a gluten w niej zawarty jest dla nas dużo lepiej przyswajalny. Ma ona też o wiele więcej białka i cenny dla włosów i paznokci kwas krzemowy.

Robimy najzdrowszy keks z możliwych!

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Makowiec – bez glutenu i bez cukru. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Kandyzowane skórki cytrusowe:

– skórka z 1 pomarańczy
– skórki z 2 cytryn
– 6 łyżek wody
– 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 2 łyżki miodu

Bakalie:

– 110 g suszonej żurawiny
– 125 g rodzynek
– 120 g suszonych moreli
– 70 g suszonych daktyli lub fig
– sok z 1 pomarańczy

Ciasto:

– 100 g masła w temperaturze pokojowej
– 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 200 g dojrzałych bananów, ważonych bez skóry
– 2 łyżki miodu
– ziarenka z 1 laski wanilii
– 4 jajka w temperaturze pokojowej
– 300 g mąki orkiszowej jasnej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dekoracja:

– 1 łyżka miodu
– garść pokruszonych płatków migdałowych 

Przed obraniem cytrusy powinny zostać dokładnie umyte i wyszorowane, chyba że mamy pewność, że nie były woskowane. Ostrym nożem, dociskając mocno skórki do deski, usuwamy całe albedo. W dwóch garnkach podgrzewamy wodę, w każdym z nich gotujemy przez 5 minut osobno skórki z cytryn, osobno z pomarańczy. Odcedzamy, przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy kolejne 5 minut. Ostudzone kroimy w drobną kosteczkę. Ponownie w dwóch rondelkach podgrzewamy po 3 łyżki wody, po łyżce cukru i łyżce miodu, mieszamy. Utrzymujemy ledwo tlący się ogień i nie zwiększamy go aż do końca gotowania. Gdy cukier się rozpuści, dorzucamy do każdego rondla skórki z danego owocu. Dusimy pod przykryciem przez 40-45 minut, od czasu do czasu mieszając. Skórki będą gotowe, gdy staną się półprzezroczyste.

Bakalie zalewamy na 15 minut wrzątkiem, po czym przecedzamy i przepłukujemy. Zagotowujemy sok z pomarańczy, odstawiamy z ognia i dorzucamy owoce. Zostawiamy na godzinę, by wchłonęły sok. Od czasu do czasu mieszamy. Gotowe siekamy i mieszamy z kandyzowanymi skórkami cytrusowymi.

Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Keksówkę natłuszczamy, oprószamy odrobiną mąki.

Masło ubijamy na puszystą, jasną masę, nadal mieszając, dodajemy cukier. Banany blendujemy na jak najgładszą papkę wraz z miodem i ziarenkami wanilii. Dodajemy do masy maślanej, miksujemy. Nie przerywając, wbijamy po jednym jajku. Dodajemy bakalie ze skórkami, dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę wraz z sodą, miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do keksówki, pieczemy 55‒65 minut, zależnie od głębokości formy. Gotowość do wyjęcia sprawdzamy metodą suchego patyczka. Keks studzimy na kratce, kroimy dopiero wtedy, gdy wystygnie. Dekorujemy strużką miodu i kruszonymi płatkami migdałowymi.

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

 

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe