Przejdź do treści

Przepis na keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami
Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zgaga? Refluks? Wzdęcia? Poznaj 5 produktów, których nie lubi twój żołądek
Ćwiczenia oddechowe na trawienie
Ćwiczenia oddechowe na trawienie. Kasia Bem pokazuje, jak dobrze je wykonać
Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini
10 wegetariańskich źródeł żelaza
Wrzody żołądka – jak wyglądają objawy? Wyjaśnia gastroenterolog

Keks to nic innego jak wypełnione bakaliami ciasto ucierane, pełne masła i cukru. Zdawałoby się – owoc zakazany. Pokażemy wam, jak je przygotować, stosując zdrowsze zamienniki.

No dobrze, zacznijmy od masła. Wiedzieliście, że z powodzeniem mogą zastąpić je… banany? Wybierzcie te dojrzałe, na których skórce widać już charakterystyczne ciemne kropeczki. Te wspaniałe owoce nie tylko nadadzą masie odpowiednią konsystencję i przyjemny smak, ale spełnią też drugie zadanie specjalne. Dzięki nim ciasto stanie się słodsze, a co za tym idzie, do osiągnięcia efektu będziemy potrzebowali już tylko symbolicznej ilości miodu i nierafinowanego cukru trzcinowego. Problem dużej ilości tłuszczu i cukru rozwiązany za jednym zamachem!

A co z nadzieniem? Przecież sklepowe, suszone owoce aż się lepią, są siarkowane, a o paczkowanych skórkach kandyzowanych strach wspominać… Na to też znamy sposób!

Na koniec to, z czym problem ma najwięcej osób: mąka. Niestety, nie każdy efekt da się uzyskać, stosując mieszanki bezglutenowe. Można natomiast szukać zdrowszych zamienników białej mąki pszennej. W tym przypadku na ratunek spieszy orkisz. Co prawda jest to odmiana pszenicy, jednak nie przeszła na przestrzeni czasu aż tak drastycznych modyfikacji jak jej popularna i tańsza w uprawie siostra. Dzięki temu mąka orkiszowa łatwiej się trawi, a gluten w niej zawarty jest dla nas dużo lepiej przyswajalny. Ma ona też o wiele więcej białka i cenny dla włosów i paznokci kwas krzemowy.

Robimy najzdrowszy keks z możliwych!

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Makowiec – bez glutenu i bez cukru. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Kandyzowane skórki cytrusowe:

– skórka z 1 pomarańczy
– skórki z 2 cytryn
– 6 łyżek wody
– 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 2 łyżki miodu

Bakalie:

– 110 g suszonej żurawiny
– 125 g rodzynek
– 120 g suszonych moreli
– 70 g suszonych daktyli lub fig
– sok z 1 pomarańczy

Ciasto:

– 100 g masła w temperaturze pokojowej
– 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 200 g dojrzałych bananów, ważonych bez skóry
– 2 łyżki miodu
– ziarenka z 1 laski wanilii
– 4 jajka w temperaturze pokojowej
– 300 g mąki orkiszowej jasnej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dekoracja:

– 1 łyżka miodu
– garść pokruszonych płatków migdałowych 

Przed obraniem cytrusy powinny zostać dokładnie umyte i wyszorowane, chyba że mamy pewność, że nie były woskowane. Ostrym nożem, dociskając mocno skórki do deski, usuwamy całe albedo. W dwóch garnkach podgrzewamy wodę, w każdym z nich gotujemy przez 5 minut osobno skórki z cytryn, osobno z pomarańczy. Odcedzamy, przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy kolejne 5 minut. Ostudzone kroimy w drobną kosteczkę. Ponownie w dwóch rondelkach podgrzewamy po 3 łyżki wody, po łyżce cukru i łyżce miodu, mieszamy. Utrzymujemy ledwo tlący się ogień i nie zwiększamy go aż do końca gotowania. Gdy cukier się rozpuści, dorzucamy do każdego rondla skórki z danego owocu. Dusimy pod przykryciem przez 40-45 minut, od czasu do czasu mieszając. Skórki będą gotowe, gdy staną się półprzezroczyste.

Bakalie zalewamy na 15 minut wrzątkiem, po czym przecedzamy i przepłukujemy. Zagotowujemy sok z pomarańczy, odstawiamy z ognia i dorzucamy owoce. Zostawiamy na godzinę, by wchłonęły sok. Od czasu do czasu mieszamy. Gotowe siekamy i mieszamy z kandyzowanymi skórkami cytrusowymi.

Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Keksówkę natłuszczamy, oprószamy odrobiną mąki.

Masło ubijamy na puszystą, jasną masę, nadal mieszając, dodajemy cukier. Banany blendujemy na jak najgładszą papkę wraz z miodem i ziarenkami wanilii. Dodajemy do masy maślanej, miksujemy. Nie przerywając, wbijamy po jednym jajku. Dodajemy bakalie ze skórkami, dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę wraz z sodą, miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do keksówki, pieczemy 55‒65 minut, zależnie od głębokości formy. Gotowość do wyjęcia sprawdzamy metodą suchego patyczka. Keks studzimy na kratce, kroimy dopiero wtedy, gdy wystygnie. Dekorujemy strużką miodu i kruszonymi płatkami migdałowymi.

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

 

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

pasztet

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!