Przejdź do treści

Kiszona żywność pełna witamin. Powody, dla których warto kisić warzywa

Kiszona kapusta
Kiszona kapusta / Fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
chore dziecko
Jak rozpoznać rodzaj kaszlu? Nie z każdym trzeba natychmiast pędzić do przychodni
sprzątanie
Jak odkurzać, myć podłogi i czyścić szafki, żeby nie zaszkodzić kręgosłupowi? Sposoby na wygraną potyczkę z porządkami zdradza fizjoterapeuta Paweł Turski
Święta tuż-tuż, więc pora zacząć przygotowania. Przygotować się też musisz na coroczne docinki ze strony rodziny. Jak to zrobić? Radzi Kaya Szulczewska
zima
Dygoczemy z zimna, bo wychłodzony organizm próbuje się ratować. Jak mu pomóc?
ser
Migreniku, uważaj na ser!

Kisić czas. I to nie tylko kapustę, ale też ogórki, buraki, grzyby. Kiszone warzywa i owoce nie tylko nie tracą cennych witamin, ale mają ich nawet więcej niż świeże. A zatem słoje w dłoń!

Kiszenie się opłaca. Taki na przykład ogórek, gdy jest świeży, nie zawiera właściwie niczego cennego. Ot, trochę wody i soli mineralnych. Co innego kiszony! Ten to prawdziwa bomba dobroczynnych składników.

Kiszonki – na co zwracać uwagę?

Ostatnio kiszenie w domu znów staje się modne. Czy to w stylowych słoikach Wecka, czy w zwykłych twistach, czy w kamiennych garnkach, a nawet drewnianych beczkach – wszyscy kiszą. Obok tradycyjnych polskich kiszonych smakołyków, takich jak kapusta i ogórki, pojawiają się w domowych spiżarniach wschodnie specjały, takie jak koreańska kimchi (przepis ma 3 tysiące lat), czy smaki Południa, takie jak kiszone cytryny.

Jak przy wszystkich przetworach ważna jest czystość naczyń. Nie mniej istotna jest jakość użytych składników. Na przykład ogórki najlepiej zakisić tego samego dnia, w którym zostały zerwane. Miłośnicy domowej kapusty mogą ją własnoręcznie szatkować, co jest zajęciem raczej dla ambitnych, lub kupić poszatkowaną na bazarze. Buraki do kiszenia również powinny być świeże. Warto ukisić więcej, zlać kwas buraczany do ciemnych butelek i trzymać w chłodzie i ciemności.

Do kiszenia najlepiej używać specjalnej, niejodowanej soli. Ale najważniejszą sprawą jest używanie wyłącznie soli. Jeśli chcemy, aby kiszonki były smaczne i zachowały swoje niesamowite właściwości prozdrowotne, nie dodajemy do nich octu. Ponieważ fermentacja mlekowa to zupełnie inny proces niż konserwowanie octem! Z tego też powodu wraca moda na domowe kiszonki – te ze sklepu są zazwyczaj fałszowane, czyli doprawiane octem, który powoduje szybsze kwaśnienie kapusty, dając jej „ładny” biały kolor. Ocet jest jednak bardzo niezdrowy. Do domowych kiszonek warto też od razu dodawać ulubione przyprawy – czosnek, ziele, liście laurowe, kminek.

I jeszcze kilka uwag Wincentyny Zawadzkiej, zdecydowanie dla ambitnych:

„Gospodynie mają tę obserwacyą, iż na nowiu stawiana kapusta będzie twarda i skrzypiąca, kto zaś lubi miękką, niech kwasi kapustę po ostatniej kwadrze. (…) Chcąc, aby ogórki były pełne i wewnątrz nie dziurawe, trzeba je natychmiast po wybraniu solić, leżąc bowiem zwiędnieją, i nigdy twardemi i pełnemi nie będą. (…) Ogórki na trzeciej kwadrze solone bywają puste, a zaś najpełniejsze i najtwardsze są te, które się urządzają, zacząwszy w pięć dni po nowiu aż do pełni”.

Kiszonki – zdrowotne właściwości

Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności. Odkąd powszechnie zaczęła być dostępna sól, używano jej do przechowywania warzyw zimą. Kiszenie polega na przesypywaniu warzyw solą lub zalewaniu ich solanką. Dochodzi wówczas do fermentacji mlekowej. Kiszenie nie tylko zachowuje witaminy i składniki mineralne warzyw, ale wręcz podwaja w nich zawartość witaminy C i B. Stąd ten cud z ogórkiem! Warto przy tym zauważyć, że kiszone ogórki wszędzie poza Polską i Rosją uchodzą za ogórki zepsute. Doprawdy, co oni wiedzą o ogórkach…

O dobroczynnych, kojących wręcz właściwościach soku z kiszonych ogórków czy kiszonej kapusty mieli z pewnością okazję przekonać się wszyscy, którzy przesadzili z alkoholem, a następnego dnia dotarli do beczki. Małmazja! Ale dla niepijących kiszonki też są polecane. Są łatwiej strawne niż produkty surowe. Mają mnóstwo witamin C i B. W trakcie fermentacji powstaje acetylocholina – odpowiadająca za przekazywanie impulsów nerwowych, obniżająca ciśnienie krwi oraz zwiększająca perystaltykę jelit.

Polecane są także osobom z nadwagą. Podobno kto chce schudnąć, powinien na czczo zjeść miseczkę kiszonej kapusty. Jeśli nie dla efektu, to z pewnością dla smaku. Niezwykle zdrowy sok z buraków wyciśnięty z surowych bulw jest trudny do przełknięcia. Ten sam sok ukiszony jest przepyszny. Bo kiszenie to po prostu cudowna przemiana.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce

4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

Mum and the city

„Obraz macierzyństwa był lukrowany. Teraz coraz więcej matek nie boi się mówić, że nie zawsze jest kolorowo i cudownie” – mówi Ilona Kostecka z bloga „Mum and the city”

tabletka na dłoni

Cynk – jakie ma właściwości? W jakich produktach go znajdziemy?

kobieta

6 witamin i minerałów, których organizm może potrzebować zimą

para w kuchni

20 sposobów, żeby mieć lepszy seks po 40-tce

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka

„Poród w PRL był jak przejście przez taśmociąg. Kobiety były odarte z intymności, zmuszane do rodzenia na leżąco”- mówi Irena Chołuj, położna z 55-letnim stażem

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj inne magiczne właściwości kiszonej kapusty!

Ciąża po 40. roku życia / gettyimages

Ciąża po 40. nie budzi już większego zaskoczenia. Co warto o niej wiedzieć? Wyjaśnia położna Alina Jedlińska

Pranamat, Wimin, KOPI - na co będziemy polowały w Black Friday?

Black Friday 2019: 5 marek, na które polujemy w Czarny Piątek

Czosnek / unsplash.com

Czosnek to naturalny antybiotyk. W czym tkwi jego sekret?

kobieta w ciąży przy oknie

Cholesterol w ciąży – kiedy powinnaś go zbadać?

Kobieta siedzi w ręczniku i szczotkuje szczotką łydkę

Szczotkowanie ciała na sucho – jakie są korzyści? Wymienia kosmetolożka Natalia Borczyńska

kobieta

Jak mieć lepszy seks? 7 sposobów, żeby czerpać jeszcze więcej przyjemności w łóżku

Utrata miesiączki przez stres zdarza się bardzo często

Stres a okres. Utrata miesiączki przez stres zdarza się bardzo często. To niestety usypia czujność lekarzy i pacjentów

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

„Kobiety są o wiele bliżej”

„Partnerstwo w relacji z córką jest dla matki wielkim wyzwaniem. Podobnie jak i dla córki” – mówi socjolożka dr Elżbieta Korolczuk

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Blondynka na zakupach / Fot. Blondynka na zakupach

Blondynka za zakupach: jako kobieta myślę o wielu rzeczach w jednym czasie. Ciężko mi się skoncentrować na jednej… Z pomocą przyszedł WIMIN!

Macierzyństwo może być dobre dla twojej kariery

Dziecko przekreśli twoją karierę? Nie wierz w to! „Macierzyństwo uczy cierpliwości i umiejętności radzenia sobie w sytuacjach kryzysowych, a także sztuki negocjacji i komunikacji”

„Kończę ósmy miesiąc ciąży i wypełnia mnie lęk. Czuję się niegotowa, chciałabym jeszcze poczekać, pochodzić w ciąży jeszcze kilka miesięcy. Dlaczego się boję porodu?”

relaksująca się kobieta

6 sposobów na to, by uniknąć przeziębienia w sezonie grypowym

kobieta

„Znalezienie endokrynologa, który nie mówił mi na dzień dobry «ma pani problem z hormonami, bo jest pani otyła», zamiast «jest pani otyła przez problemy z hormonami», zajęło mi dobrych parę lat” – mówi Paulina

„Przyjaźń jest wtedy, kiedy można sobie powiedzieć wszystko. Że można komuś wyrypać prawdę prosto w oczy, a nie tylko słodzić i rzucać lakoniczne «jakoś to będzie»”

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?

Zbliżenie oka z wadą wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku