Przejdź do treści

Kiszona żywność pełna witamin

Kisić, co się da!
Kiszony ogórek to prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobiety z pomalowaną górną częścią ciała
„Żyję pełną piersią. Nie dam się rakowi”. Bodypaintingowa kampania społeczna, zobacz niesamowite malunki
Monika Krzywkowska na jesiennej ramówce TVN
Monika Krzywkowska o walce z rakiem: czerniak jest czymś okropnym, ale można przez to przejść, a można go też nie przeżyć
Mikołaj Roznerski wspiera Krótką Instrukcję Obsługi Raka Piersi
Mikołaj Roznerski wspiera Krótką Instrukcję Obsługi Raka Piersi
Mołek, Rozenek, Młynarska i Jabłczyńska znikają z Instagrama. Znane Polki biorą "Dzień na U"
Mołek, Rozenek, Młynarska i Jabłczyńska znikają z Instagrama. Znane Polki biorą „Dzień na U”, ty też weź!
Badania piersi – w jakim dniu cyklu je robić?
Badania piersi – w jakim dniu cyklu je robić?

Kisić czas. I to nie tylko kapustę, ale też ogórki, buraki, grzyby. Kiszone warzywa i owoce nie tylko nie tracą cennych witamin, ale mają ich nawet więcej niż świeże. A zatem słoje w dłoń!

Kiszenie się opłaca. Taki na przykład ogórek, gdy jest świeży, nie zawiera właściwie niczego cennego. Ot, trochę wody i soli mineralnych. Co innego kiszony! Ten to prawdziwa bomba dobroczynnych składników.

Co ważne w kiszeniu?

Ostatnio kiszenie w domu znów staje się modne. Czy to w stylowych słoikach Wecka, czy w zwykłych twistach, czy w kamiennych garnkach, a nawet drewnianych beczkach – wszyscy kiszą. Obok tradycyjnych polskich kiszonych smakołyków, takich jak kapusta i ogórki, pojawiają się w domowych spiżarniach wschodnie specjały, takie jak koreańska kimchi (przepis ma 3 tysiące lat), czy smaki Południa, takie jak kiszone cytryny.

Jak przy wszystkich przetworach ważna jest czystość naczyń. Nie mniej istotna jest jakość użytych składników. Na przykład ogórki najlepiej zakisić tego samego dnia, w którym zostały zerwane. Miłośnicy domowej kapusty mogą ją własnoręcznie szatkować, co jest zajęciem raczej dla ambitnych, lub kupić poszatkowaną na bazarze. Buraki do kiszenia również powinny być świeże. Warto ukisić więcej, zlać kwas buraczany do ciemnych butelek i trzymać w chłodzie i ciemności.

Do kiszenia najlepiej używać specjalnej, niejodowanej soli. Ale najważniejszą sprawą jest używanie wyłącznie soli. Jeśli chcemy, aby kiszonki były smaczne i zachowały swoje niesamowite właściwości prozdrowotne, nie dodajemy do nich octu. Ponieważ fermentacja mlekowa to zupełnie inny proces niż konserwowanie octem! Z tego też powodu wraca moda na domowe kiszonki – te ze sklepu są zazwyczaj fałszowane, czyli doprawiane octem, który powoduje szybsze kwaśnienie kapusty, dając jej „ładny” biały kolor. Ocet jest jednak bardzo niezdrowy. Do domowych kiszonek warto też od razu dodawać ulubione przyprawy – czosnek, ziele, liście laurowe, kminek.

I jeszcze kilka uwag Wincentyny Zawadzkiej, zdecydowanie dla ambitnych: „Gospodynie mają tę obserwacyą, iż na nowiu stawiana kapusta będzie twarda i skrzypiąca, kto zaś lubi miękką, niech kwasi kapustę po ostatniej kwadrze. (…) Chcąc, aby ogórki były pełne i wewnątrz nie dziurawe, trzeba je natychmiast po wybraniu solić, leżąc bowiem zwiędnieją, i nigdy twardemi i pełnemi nie będą. (…) Ogórki na trzeciej kwadrze solone bywają puste, a zaś najpełniejsze i najtwardsze są te, które się urządzają, zacząwszy w pięć dni po nowiu aż do pełni”.

Co dobrego w kiszonce?

Kisić, co się da!

Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności. Odkąd powszechnie zaczęła być dostępna sól, używano jej do przechowywania warzyw zimą. Kiszenie polega na przesypywaniu warzyw solą lub zalewaniu ich solanką. Dochodzi wówczas do fermentacji mlekowej. Kiszenie nie tylko zachowuje witaminy i składniki mineralne warzyw, ale wręcz podwaja w nich zawartość witaminy C i B. Stąd ten cud z ogórkiem! Warto przy tym zauważyć, że kiszone ogórki wszędzie poza Polską i Rosją uchodzą za ogórki zepsute. Doprawdy, co oni wiedzą o ogórkach…

O dobroczynnych, kojących wręcz właściwościach soku z kiszonych ogórków czy kiszonej kapusty mieli z pewnością okazję przekonać się wszyscy, którzy przesadzili z alkoholem, a następnego dnia dotarli do beczki. Małmazja! Ale dla niepijących kiszonki też są polecane. Są łatwiej strawne niż produkty surowe. Mają mnóstwo witamin C i B. W trakcie fermentacji powstaje acetylocholina – odpowiadająca za przekazywanie impulsów nerwowych, obniżająca ciśnienie krwi oraz zwiększająca perystaltykę jelit. Polecane są także osobom z nadwagą. Podobno kto chce schudnąć, powinien na czczo zjeść miseczkę kiszonej kapusty. Jeśli nie dla efektu, to z pewnością dla smaku. Niezwykle zdrowy sok z buraków wyciśnięty z surowych bulw jest trudny do przełknięcia. Ten sam sok ukiszony jest przepyszny. Bo kiszenie to po prostu cudowna przemiana.

Już wkrótce na hellozdrowie.pl przepisy na kiszonki dla początkujących, zaawansowanych i prawdziwych wymiataczy!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Kim jest wysoko wrażliwa osobowość?

„Osoby wysoko wrażliwe (WWO) wchłaniają nastroje ludzi dookoła, silniej przeżywają stres, mają żywsze sny, bogatszą wyobraźnię i błyskotliwe poczucie humoru” – mówi dr psychologii Monika Baryła-Matejczuk

Bergamotka jest skarbnicą witaminy A i C

„Bergamotka jest prawdziwą skarbnicą witaminy A i C, pomaga przy przeziębieniach, ma pozytywny wpływ na psychikę, pomaga w stresie, ułatwia zasypianie oraz pogłębia sen” – mówi dr Grażyna Pająk

Joga powięziowa

„Na zajęciach jogi powięziowej masz czas, żeby zastanowić się, co się dzieje w twoim ciele, a ciało jest nośnikiem tego, co w głowie i w sercu” – mówi Patrycja Adaszewska, trenerka jogi powięziowej.

„Udowodniono, że kawa wykazuje szereg prozdrowotnych działań na pracę organizmu, dlatego znalazła się piramidzie prawidłowego żywienia”- mówi dr Agnieszka Jarosz

Zainteresują cię również:

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

Kiszone pomidory. Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

Pokochaj kiszonki! W nagrodę dostaniesz naturalny probiotyk

Co zyskasz dzięki probiotykom? Sprawdź ich zaskakujące zalety

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

8 superfoods dla zdrowia układu trawiennego

kapusta kiszona

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje jelita. Zadbaj o nie, zanim zaczną strajkować

Sok z kiszonych buraków – ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Chcesz popracować nad swoją odpornością? Tym możesz się wesprzeć!

Zdrowe trendy na 2018 rok

Kisimy czerwoną kapustę!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Kulinarne trendy 2016 – wiemy, co będzie na topie!

Pieczona dynia Hokkaido

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Dieta w endometriozie. Na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta w endometriozie. Na co zwrócić uwagę, a czego lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyczka

Przepis na makaron sojowy. Obłędnie smaczny!

Przepis na polewę czekoladową w wersji fit

Żelazo tylko w mięsie? Nic bardziej mylnego

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Ciasto marchewkowe na nowo. Mamy dla ciebie 3 pyszne inspiracje

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Chora trzustka – gdzie boli? Przyczyny i objawy chorób trzustki