Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel? Tak, ale domowy!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Kisiel to idealny szybki deser albo przekąska, kiedy nie możemy sobie pozwolić na czasochłonne gotowanie. Niestety, skład kisielu z proszku to sama chemia: barwniki, cukier, aromaty, regulatory kwasowości, sól... Dlatego stawiamy na wersję domową. Jest tak pyszna, że skuszą się nie tylko dzieciaki!

Do przygotowania domowego kisielu potrzebujesz kilka składników. My użyliśmy soku świeżo wyciśniętego z ananasa oraz wkroiliśmy mango. Dzięki tym dwóm słodkim owocom nie musieliśmy dodawać cukru. Słodkość kisielu zrównoważy sok i skórka z cytryny oraz granat. Jeśli wolisz inne smaki, możesz wykorzystać różne owoce. To jest właśnie dodatkowy plus samodzielnego przygotowania tego deseru. Z każdego soku wyjdzie nam pyszny kisiel!

Przygotowanie takiego deseru zajmuje zaledwie kilkanaście minut. To co? Do dzieła!

Składniki:

- 1,5 szklanki soku z ananasa
- skórka starta z cytryny
- jedno średniej wielkości mango
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- jeden mały granat

Przygotowanie:

Wyjmij ziarenka granatu. W szklance wymieszaj mąkę z wodą i sokiem z cytryny.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Mango pokrój w kostkę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zagotuj sok z ananasa.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Dodaj startą skórkę z cytryny. Kiedy sok zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, dodaj roztwór z mąki i mieszaj energicznie, aż płyn zacznie gęstnieć. Pod koniec mieszania, kiedy kisiel będzie miał odpowiednią konsystencję, dodaj mango. Kisiel podawaj z granatem. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Smacznego!

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Pudding chia z musem ananasowym

Świeży ananas pomaga w odchudzaniu, przyspiesza metabolizm, chroni przed infekcjami. Na dodatek stanowi...
Świeży ananas pomaga w odchudzaniu, przyspiesza metabolizm, chroni przed infekcjami. Na dodatek stanowi doskonałą bazę pod zdrowe słodkości, desery czy puddingi. A gdy taki pudding przyrządzimy z nasion chia – mamy przekąskę doskonałą!

Ryż kokosowy z mango

Jeden z pyszniejszych owoców - mango. Przepiękna tęczowa skórka, pod którą kryje się słonecznie żółty,...
Jeden z pyszniejszych owoców - mango. Przepiękna tęczowa skórka, pod którą kryje się słonecznie żółty, miękki miąższ. Najpyszniejsze jest dojrzałe - soczyste i słodkie. Jako dodatek do ryżu kokosowego sprawdza się wybornie.

Domowy kisiel z żurawin

Uwaga - to kisiel, który uzależnienia! Kwaśny, zdrowy, pyszny… No i nie ma nic wspólnego z tą chemią...
Uwaga - to kisiel, który uzależnienia! Kwaśny, zdrowy, pyszny… No i nie ma nic wspólnego z tą chemią w proszku, którą można zalać wrzątkiem i gotowe. Kisiel żurawinowy to babciny klasyk – przypomnijcie sobie jego smak…

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Bez dwóch zdań Pan Rabarbar to majowy gwiazdor. Kto nie pamięta a dzieciństwa kompotu z rabarbaru z obowiązkowymi...
Bez dwóch zdań Pan Rabarbar to majowy gwiazdor. Kto nie pamięta a dzieciństwa kompotu z rabarbaru z obowiązkowymi farfoclami? Odkrywamy to warzywo na nowo – co powiecie na pyszny rabarbarowy kisiel z nutką imbiru?