Przejdź do treści

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Kiszone cytryny
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czy operacje plastyczne są refundowane?
Operacje plastyczne. Ile kosztują operacje plastyczne?
Człowiek w masce siedzi na kanapie, na stole ma rolki papieru toaletowego
Koronawirus. WHO obala najpopularniejsze mity, które krążą wokół SARS-CoV-2
Choroby serca a koronawirus / freepik
„Miejmy świadomość, że koronawirus uszkadza serce” – mówi prof. Adam Witkowski, kardiolog. Kto jest najbardziej narażony?
Mężczyzna na wózku
Czy osoba na wózku może uprawiać seks i czerpać z niego przyjemność? Odpowiada Łukasz Wala z kanału „Keep Wheel”
Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?
Tyrozyna – jakie ma działanie? Czy odpowiednie dawkowanie zmniejsza stres?

Kiszone cytryny to kulinarny hit! Zajadają się nimi głównie w Maroku, ale ich przygotowanie jest tak proste, że warto zrobić sobie samemu słoik tego przysmaku. Wyrazisty smak tej kiszonki idealnie pasuje do sałatek, dań wegetariańskich, mięsnych i sosów. Skorzystaj z przepisu.

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny to nie tylko świetny smak, ale również doskonałe źródło witamin. Cytryny przede wszystkim zawierają mnóstwo witaminy C, ale także B, B1, B6, B9. Zwłaszcza witamina C w okresie jesiennym jest nam wyjątkowo potrzebna, ponieważ wzmacnia odporność. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poprawia wygląd skóry. Zawierają magnez, wapń, potas oraz żelazo. Cytryny mają działanie antyseptyczne oraz rozpuszczają kamienie żółciowe.

Owoce te zawierają terpeny, które odpowiadają za pobudzanie wydzielania śliny, co wiąże się ze zwiększeniem produkcji enzymów trawiennych. Oznacza to, że nasz organizm zaczyna szybciej trawić i oczyszcza się z toksyn. W cytrynach znajduje się również rutyna – substancja, dzięki której nie będą nam krwawić dziąsła.

 

Cytrusy - owoce pełne witamin, bogate są w minerały i związki odżywcze.

Kiszonki – naturalny probiotyk

Kiszonki są naturalnym probiotykiem, zawierają też sporo soli mineralnych. Najbardziej wartościowe są, kiedy zjadamy je na surowo. Podczas procesu kwaszenia powstaje kwas mlekowy, który poprawia trawienie, pobudza apetyt i dba o skład flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Oprócz tego wzmacnia system odpornościowy i chroni przed chorobami. Warto jeść kiszonki, ponieważ regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek. Kiszonki zawierają dużo soli, dlatego pomimo tego, że są zdrowe, należy jeść je z umiarem.

Jak wykorzystać kiszone cytryny w kuchni? Skórkę z kiszonej cytryny można drobno pokroić i dodawać do dipów, np. jogurtowych, a utarta świetnie sprawdzi się jako dodatek do indyjskiej potrawy daal. Sok i miąższ można wykorzystać do sosów sałatkowych zamiast octu i soli. Łosoś wędzony doskonale smakuje lekko skropiony sokiem z kiszonej cytryny (skórkę zetrzyj i wetrzyj w rybę, a następnie ją upiecz). Miąższ można wykorzystać do kwaśnych drinków.

Kiszone cytryny – składniki:

– 10 niewoskowanych cytryn
– sok z 3 cytryn
– sól morską
– 5 liści laurowych
– przegotowaną wodę
– 3 litrowy słoik

Kiszone cytryny – przygotowanie:

Cytryny dokładnie umyj i natnij prawie do końca, rozszerz cząstki i wsyp do środka pół łyżeczki soli.

Zdjęcie: masz.talerz

Włóż cytrynę do słoja i wsyp jedną łyżeczkę soli. Zrób tak samo ze wszystkimi cytrynami.

Zdjęcie: masz.talerz

Na koniec dodaj liście laurowe, sok wyciśnięty z cytryn i zalej wodą.

Zdjęcie: masz.talerz

Cytryny powinny być jak najciaśniej ułożone w słoju i całkowicie zakryte wodą.

Zdjęcie: masz.talerz

Zakręć słoik i odstaw w chłodne miejsce. Cytryny będą gotowe po 2 tygodniach.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Skórki z cytrusów zawierają szkodliwe substancje

Dodajesz plasterki cytrusów do herbaty? Mama Chemik podpowiada, których owoców lepiej unikać

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Kobieta z grypą hiszpanką leży w łóżku

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości