Przejdź do treści

Kiszone cytryny – doskonałe źródło witamin

Kiszone cytryny
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kubek gorącej herbaty
8 zdrowych herbat, które poleciłabyś przyjaciółce. Wybór eksperta ze „Zdrowo czyli sexi”
Depilacja nóg / istock
Depilacja laserowa – od czego zacząć, ile to kosztuje, kiedy nie należy jej wykonywać? Odpowiada kosmetolożka, mgr Sylwia Gnas
Marie Fredriksson / GettyImages
Wokalistka Roxette nie żyje. Marie Fredriksson zmarła z powodu choroby nowotworowej
Migrena To Nie Ściema / Facebook
Migrena nie ma nic wspólnego z bólem głowy. Tutaj nie pomoże zwykła tabletka. Choroba odbiera wszystko
Wegańskie lody bakaliowe
Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Kiszone cytryny to kulinarny hit! Zajadają się nimi głównie w Maroku, ale ich przygotowanie jest tak proste, że warto zrobić sobie samemu słoik tego przysmaku. Wyrazisty smak tej kiszonki idealnie pasuje do sałatek, dań wegetariańskich, mięsnych i sosów. Skorzystaj z przepisu.

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny to nie tylko świetny smak, ale również doskonałe źródło witamin. Cytryny przede wszystkim zawierają mnóstwo witaminy C, ale także B, B1, B6, B9. Zwłaszcza witamina C w okresie jesiennym jest nam wyjątkowo potrzebna, ponieważ wzmacnia odporność. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poprawia wygląd skóry. Zawierają magnez, wapń, potas oraz żelazo. Cytryny mają działanie antyseptyczne oraz rozpuszczają kamienie żółciowe.

Owoce te zawierają terpeny, które odpowiadają za pobudzanie wydzielania śliny, co wiąże się ze zwiększeniem produkcji enzymów trawiennych. Oznacza to, że nasz organizm zaczyna szybciej trawić i oczyszcza się z toksyn. W cytrynach znajduje się również rutyna – substancja, dzięki której nie będą nam krwawić dziąsła.

 

Mandarynki całe i obrane na stole

Kiszonki – naturalny probiotyk

Kiszonki są naturalnym probiotykiem, zawierają też sporo soli mineralnych. Najbardziej wartościowe są, kiedy zjadamy je na surowo. Podczas procesu kwaszenia powstaje kwas mlekowy, który poprawia trawienie, pobudza apetyt i dba o skład flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Oprócz tego wzmacnia system odpornościowy i chroni przed chorobami. Warto jeść kiszonki, ponieważ regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek. Kiszonki zawierają dużo soli, dlatego pomimo tego, że są zdrowe, należy jeść je z umiarem.

Jak wykorzystać kiszone cytryny w kuchni? Skórkę z kiszonej cytryny można drobno pokroić i dodawać do dipów, np. jogurtowych, a utarta świetnie sprawdzi się jako dodatek do indyjskiej potrawy daal. Sok i miąższ można wykorzystać do sosów sałatkowych zamiast octu i soli. Łosoś wędzony doskonale smakuje lekko skropiony sokiem z kiszonej cytryny (skórkę zetrzyj i wetrzyj w rybę, a następnie ją upiecz). Miąższ można wykorzystać do kwaśnych drinków.

Kiszone cytryny – składniki:

– 10 niewoskowanych cytryn
– sok z 3 cytryn
– sól morską
– 5 liści laurowych
– przegotowaną wodę
– 3 litrowy słoik

Kiszone cytryny – przygotowanie:

Cytryny dokładnie umyj i natnij prawie do końca, rozszerz cząstki i wsyp do środka pół łyżeczki soli.

Zdjęcie: masz.talerz

Włóż cytrynę do słoja i wsyp jedną łyżeczkę soli. Zrób tak samo ze wszystkimi cytrynami.

Zdjęcie: masz.talerz

Na koniec dodaj liście laurowe, sok wyciśnięty z cytryn i zalej wodą.

Zdjęcie: masz.talerz

Cytryny powinny być jak najciaśniej ułożone w słoju i całkowicie zakryte wodą.

Zdjęcie: masz.talerz

Zakręć słoik i odstaw w chłodne miejsce. Cytryny będą gotowe po 2 tygodniach.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miksujemy superfoods! Koktajl ze spiruliną

Koktajl ze spiruliną – miksujemy superfoods!

Pieczone zimowe owoce

Wegańskie karmelki – idealne na święta

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Guacamole. 3 proste przepisy na pastę z awokado

Fit dodatek do diety – kurkuma

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Wypróbuj jego zdrowszą wersję

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj inne magiczne właściwości kiszonej kapusty!

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

Buraczkowe risotto z kozim serem: idealna kulinarna rozgrzewka na chłodne dni. Sprawdź sama!

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą. Uważaj, uzależnia!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Dlaczego często łapiemy infekcje?/Istock.com

Zielona herbata – napar, który warto pić! Dowiedz się, jak wybrać najlepszą i jak dobrze ją przygotować

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Kiszona kapusta

Kiszona żywność pełna witamin. Powody, dla których warto kisić warzywa

Owsianka rządzi

Owsianka rządzi! Poznaj 3 przepisy z owsianką w roli głównej

Topinambur – nie wiesz, co z nim zrobić? Oto trzy świetne przepisy na dania z topinamburem

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

para w łóżku

Fellatio, czyli oswajanie penisa. 7 najważniejszych zasad!

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Choroby mają zapach – wiedziałaś o tym?