3 min.
Najnowsze
14.04.2021
Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości
14.04.2021
Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką
14.04.2021
Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka
12.04.2021
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
12.04.2021
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
Kiszone cytryny to kulinarny hit! Zajadają się nimi głównie w Maroku, ale ich przygotowanie jest tak proste, że warto zrobić sobie samemu słoik tego przysmaku. Wyrazisty smak tej kiszonki idealnie pasuje do sałatek, dań wegetariańskich, mięsnych i sosów. Skorzystaj z przepisu.
Spis treści
Kiszone cytryny
Kiszone cytryny to nie tylko świetny smak, ale również doskonałe źródło witamin. Cytryny przede wszystkim zawierają mnóstwo witaminy C, ale także B, B1, B6, B9. Zwłaszcza witamina C w okresie jesiennym jest nam wyjątkowo potrzebna, ponieważ wzmacnia odporność. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poprawia wygląd skóry. Zawierają magnez, wapń, potas oraz żelazo. Cytryny mają działanie antyseptyczne oraz rozpuszczają kamienie żółciowe.
Owoce te zawierają terpeny, które odpowiadają za pobudzanie wydzielania śliny, co wiąże się ze zwiększeniem produkcji enzymów trawiennych. Oznacza to, że nasz organizm zaczyna szybciej trawić i oczyszcza się z toksyn. W cytrynach znajduje się również rutyna – substancja, dzięki której nie będą nam krwawić dziąsła.
Kiszonki – naturalny probiotyk
Kiszonki są naturalnym probiotykiem, zawierają też sporo soli mineralnych. Najbardziej wartościowe są, kiedy zjadamy je na surowo. Podczas procesu kwaszenia powstaje kwas mlekowy, który poprawia trawienie, pobudza apetyt i dba o skład flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Oprócz tego wzmacnia system odpornościowy i chroni przed chorobami. Warto jeść kiszonki, ponieważ regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek. Kiszonki zawierają dużo soli, dlatego pomimo tego, że są zdrowe, należy jeść je z umiarem.
Jak wykorzystać kiszone cytryny w kuchni? Skórkę z kiszonej cytryny można drobno pokroić i dodawać do dipów, np. jogurtowych, a utarta świetnie sprawdzi się jako dodatek do indyjskiej potrawy daal. Sok i miąższ można wykorzystać do sosów sałatkowych zamiast octu i soli. Łosoś wędzony doskonale smakuje lekko skropiony sokiem z kiszonej cytryny (skórkę zetrzyj i wetrzyj w rybę, a następnie ją upiecz). Miąższ można wykorzystać do kwaśnych drinków.
Kiszone cytryny – składniki:
– 10 niewoskowanych cytryn
– sok z 3 cytryn
– sól morską
– 5 liści laurowych
– przegotowaną wodę
– 3 litrowy słoik
Kiszone cytryny – przygotowanie:
Cytryny dokładnie umyj i natnij prawie do końca, rozszerz cząstki i wsyp do środka pół łyżeczki soli.
Zdjęcie: masz.talerz
Włóż cytrynę do słoja i wsyp jedną łyżeczkę soli. Zrób tak samo ze wszystkimi cytrynami.
Zdjęcie: masz.talerz
Na koniec dodaj liście laurowe, sok wyciśnięty z cytryn i zalej wodą.
Zdjęcie: masz.talerz
Cytryny powinny być jak najciaśniej ułożone w słoju i całkowicie zakryte wodą.
Zdjęcie: masz.talerz
Zakręć słoik i odstaw w chłodne miejsce. Cytryny będą gotowe po 2 tygodniach.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Zobacz także
Spodobał Ci się przepis? Udostępnij go innym!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

10.01.2021