Przejdź do treści

Kiszone pomidory. Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
8 rzeczy, których organizm mężczyzny nie wybacza po 30-tce
Dziewczyna z długimi włosami, uśmiecha się i pokazuje język
Wygląd języka – co popękany lub żółty mówi o zdrowiu?
Paznokcie
Zmiany na paznokciach. O jakich chorobach świadczą?
Kobieta w lesie
Kleszczowe zapalenie mózgu – jak się objawia, czym jest spowodowane, jak wygląda leczenie?
Trąd – jakie są objawy tej zapomnianej choroby?

Wszyscy znamy kiszone ogórki, coraz bardziej popularne stają się kiszone cytryny. Strefa kulinarnej fermentacji poszerza się w zaskakującym tempie. Okazuje się, że można ukisić bardzo wiele produktów: rabarbar, porzeczki, botwinę. Dzisiaj na warsztat weźmiemy pomidory. 

Jakie są walory kiszenia warzyw? Przede wszystkim przedłużamy ich termin przydatności do spożycia. Zamykamy smak w słoiku i możemy się nim cieszyć wiele miesięcy później. Ten smak zmienia się, dojrzewa i często zaskakuje. Spożywanie kiszonek jest bardzo zdrowe. To naturalny probiotyk. Są źródłem kwasu mlekowego, który powstaje podczas fermentacji ‒ to ten sam kwas, który powstaje w zakwasie w prawdziwym pieczywie. Oczyszcza on organizm, podnosi odporność, obniża poziom cholesterolu i reguluje pracę jelit. Jedząc kiszonki, dostarczamy naszemu organizmowi witamin z grupy A, B, C, E i K. Oprócz tego kiszone warzywa zawierają fosfor, wapń, żelazo oraz potas. Dobra wiadomość dla osób odchudzających się ‒ kiszonki tracą swoje kalorie. Dodatkowo wspomagają trawienie i dzięki zawartości błonnika sycą na długo, a kwaśne produkty zaspokajają potrzebę podjadania. Jednak fermentowane warzywa zawierają sporo soli, która w dużych i regularnych dawkach jest szkodliwa, dlatego pamiętajcie, że nie można jeść kiszonek bez ograniczeń.

 

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Wszyscy wiemy, że pomidory to bomba witaminowa. Mają wysoką zawartość witaminy C, B, PP, E i K. Spożywając je, dostarczysz organizmowi wapń, magnez i żelazo. Są niskokaloryczne i moczopędne. Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się ‒ to dzięki cennemu barwnikowi o nazwie likopen. Oprócz tego wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają błonnik, który syci i ma dobry wpływ na pracę jelit. Najpyszniejsze są w sezonie – wtedy mają pełny, doskonały smak. A zimą? Zamiast pozbawionych smaku pomidorów, które goszczą wówczas na sklepowych półkach, odkręcamy słoik i…

Kiszone pomidory – składniki:

– 3 kg pomidorów
– 10 ząbki czosnku
– pęczek koperku
– 3 litry wody
– 1 łyżka soli
– 6 łyżek octu
– 1 łyżka ziarenek pieprzu
– 4-litrowy słój

Kiszone pomidory – przygotowanie:

Pomidory dokładnie umyj. Czosnek obierz i przekrój na pół, koperek posiekaj.

kiszone pomidory

Zdjęcie: masz.talerz

Słoik wyparz. Zagotuj wodę, dodaj sól i ocet.

pomidory kiszone

Zdjęcie: masz.talerz

Na dno słoika wrzuć część koperku, czosnku i pieprzu. Następnie pomidory i ponownie przełóż koperkiem, czosnkiem i pieprzem. W ten sposób włóż wszystkie składniki.

pomidor kiszony

Zdjęcie: masz.talerz

Pomidory powinny ciasno leżeć w słoju. Na koniec wlej wrzącą wodę z przyprawami.

kiszenie pomidorow

Zdjęcie: masz.talerz

Zakręć słoik. Po ok. 8 tygodniach pomidory są gotowe do jedzenia. Podawaj je same, w sałatce, jako dodatek do sosów albo na kromce chleba.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę