Przejdź do treści

Kiszone pomidory. Bomba witaminowa zamknięta w słoiku

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Naucz się… siedzieć
Naucz się… siedzieć. Twój kręgosłup będzie ci wdzięczny
Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images
Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie
Powiększenie piersi - sposoby zabiegów i przeciwwskazania
Powiększenie piersi – sposoby zabiegów i przeciwwskazania
Mindy i Ben Cayerowie/Twitter/@FLCRNA
Koronawirus w USA. Jak wygląda miłość w czasach zarazy? Jedno zdjęcie mówi więcej niż tysiąc słów
Naturalna alternatywa
Naturalna alternatywa. Sprawdź, może nie potrzebujesz tylu kosmetyków z drogerii?

Wszyscy znamy kiszone ogórki, coraz bardziej popularne stają się kiszone cytryny. Strefa kulinarnej fermentacji poszerza się w zaskakującym tempie. Okazuje się, że można ukisić bardzo wiele produktów: rabarbar, porzeczki, botwinę. Dzisiaj na warsztat weźmiemy pomidory. 

Jakie są walory kiszenia warzyw? Przede wszystkim przedłużamy ich termin przydatności do spożycia. Zamykamy smak w słoiku i możemy się nim cieszyć wiele miesięcy później. Ten smak zmienia się, dojrzewa i często zaskakuje. Spożywanie kiszonek jest bardzo zdrowe. To naturalny probiotyk. Są źródłem kwasu mlekowego, który powstaje podczas fermentacji ‒ to ten sam kwas, który powstaje w zakwasie w prawdziwym pieczywie. Oczyszcza on organizm, podnosi odporność, obniża poziom cholesterolu i reguluje pracę jelit. Jedząc kiszonki, dostarczamy naszemu organizmowi witamin z grupy A, B, C, E i K. Oprócz tego kiszone warzywa zawierają fosfor, wapń, żelazo oraz potas. Dobra wiadomość dla osób odchudzających się ‒ kiszonki tracą swoje kalorie. Dodatkowo wspomagają trawienie i dzięki zawartości błonnika sycą na długo, a kwaśne produkty zaspokajają potrzebę podjadania. Jednak fermentowane warzywa zawierają sporo soli, która w dużych i regularnych dawkach jest szkodliwa, dlatego pamiętajcie, że nie można jeść kiszonek bez ograniczeń.

 

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Wszyscy wiemy, że pomidory to bomba witaminowa. Mają wysoką zawartość witaminy C, B, PP, E i K. Spożywając je, dostarczysz organizmowi wapń, magnez i żelazo. Są niskokaloryczne i moczopędne. Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się ‒ to dzięki cennemu barwnikowi o nazwie likopen. Oprócz tego wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają błonnik, który syci i ma dobry wpływ na pracę jelit. Najpyszniejsze są w sezonie – wtedy mają pełny, doskonały smak. A zimą? Zamiast pozbawionych smaku pomidorów, które goszczą wówczas na sklepowych półkach, odkręcamy słoik i…

Kiszone pomidory – składniki:

– 3 kg pomidorów
– 10 ząbki czosnku
– pęczek koperku
– 3 litry wody
– 1 łyżka soli
– 6 łyżek octu
– 1 łyżka ziarenek pieprzu
– 4-litrowy słój

Kiszone pomidory – przygotowanie:

Pomidory dokładnie umyj. Czosnek obierz i przekrój na pół, koperek posiekaj.

kiszone pomidory

Zdjęcie: masz.talerz

Słoik wyparz. Zagotuj wodę, dodaj sól i ocet.

pomidory kiszone

Zdjęcie: masz.talerz

Na dno słoika wrzuć część koperku, czosnku i pieprzu. Następnie pomidory i ponownie przełóż koperkiem, czosnkiem i pieprzem. W ten sposób włóż wszystkie składniki.

pomidor kiszony

Zdjęcie: masz.talerz

Pomidory powinny ciasno leżeć w słoju. Na koniec wlej wrzącą wodę z przyprawami.

kiszenie pomidorow

Zdjęcie: masz.talerz

Zakręć słoik. Po ok. 8 tygodniach pomidory są gotowe do jedzenia. Podawaj je same, w sałatce, jako dodatek do sosów albo na kromce chleba.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej. Wypróbuj ten przepis i odmień swoje śniadanie!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Pasta kanapkowa na zimne dni – z pieczonej papryki

Natka pietruszki dostarczy ci mnóstwa witaminy C. Poznaj przepis na zdrowy koktajl

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

zupa z batatów

3 patenty na batata. Wytrawnie, na słodko, a może jako zupa-krem – co wybierasz?

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.