Przejdź do treści

Kiszone… rzodkiewki!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Wekowanie ogórków, papryki, pomidorów, a nawet szparagów nikogo już nie dziwi. To świetny pomysł na przedłużenie życia ulubionych warzyw. Ale żeby kisić rzodkiewki? Tak! W tej wersji smakują świetnie.

Kiszenie nie tylko zmienia smak warzyw, ale też dodaje wartości odżywczych. Kiszonki wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy. Są naturalnym źródłem mikroflory probiotycznej. To ostatni moment, aby zamknąć w słoiczku rzodkiewki, ukisić je i później cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, bo lada moment sezon na nie się kończy.

Rzodkiewka jest niskokaloryczna, zawiera błonnik i zmniejsza apetyt, więc świetnie nadaje się dla osób będących na diecie odchudzającej. Poza tym przyspiesza metabolizm, poprawia przemianę materii oraz oczyszcza organizm z toksyn. Wzmacnia włosy i paznokcie. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest bogata w żelazo, cynk, mangan i miedź. Zawiera witaminy C, B, K oraz kwas foliowy.

Składniki:

– 600‒700 ml wody
– 2 łyżki soli
– kilka listków laurowych
– łyżeczka ziela angielskiego
– pół łyżeczki jałowca
– 2 pęczki rzodkiewek
– 1 litrowy słoik

Przygotowanie:

Zagotuj 300 ml wody.

przepis-na-kiszone-rzodkiewki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do gorącej wody dodaj sól, wymieszaj, aby się rozpuściła. Słoik wyparz. Rzodkiewki umyj i odkrój od liści. Do słoika wrzuć rzodkiewki,

przepis-na-kiszone-rzodkiewki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

dodaj przyprawy, wlej roztwór solny i zalej resztą wody.

kiszone-rzodkiewki-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Słoik mocno zakręć i potrząśnij. Przechowuj w chłodnym miejscu. Kiszone rzodkiewki są gotowe do jedzenia już po 2 tygodniach, mogą czekać do roku. My polecamy sięgnąć po nie po 5‒6 miesiącach.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto