Przejdź do treści

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kasia Bigos ćwiczenia
Ćwiczenia na kręgosłup. Propozycje Kasi Bigos
zęby
Gdy przyczyną infekcji zatok są… zęby
Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao
Miksujemy superfoods! Koktajl z surowym kakao
5 dolegliwości, które nie pozwalają się wyspać
Pierwszy pokaz ciałopozytywności w Polsce! Na Starówce w Warszawie kobiety plus size chodziły w samej bieliźnie

Wykorzystaj sezon na szparagi, które są niskokaloryczne i zdrowe.  A jeśli chcecie cieszyć się ich smakiem dłużej, możecie je zamrozić albo ukisić. Szparagi kiszone lekko zmienią swój smak, ale dzięki temu będą jeszcze lepsze! Doskonale smakują bez specjalnych dodatków, prosto ze słoika. Równie dobrze sprawdzą się w letniej sałatce, na kanapce, albo w jednogarnkowym daniu.

Niektórzy twierdzą, że szparagi to afrodyzjak. Tego nie wiemy na pewno, ale jesteśmy przekonani, że są superzdrowe! Dbają o serce, bo obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu. Dobrze wpływają na wzrok, nerki i układ moczowy. Są niskokaloryczne, ich spożywanie poleca się podczas odchudzania. Zawierają witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Są bogate w wapń, żelazo, potas, sód oraz cynk. Warto je jeść, bo dobrze wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Szparagi mają właściwości nawadniające i wzmacniające organizm. Zawierają błonnik, który odpowiada za prawidłową pracę jelit. A kiszenie sprawia dodatkowo, że wartość odżywcza warzyw wzrasta.

Składniki:

– pęczek szparagów (mogą być zielone albo białe)​
– 1 łyżeczka suszonego koperku

– 1 łyżeczka ziaren gorczycy
– 3 liście laurowe
– 1 łyżeczka ziela angielskiego
– ½ łyżeczki całych ziaren kolendry
– 3 ząbki czosnku
– 2-3 suszone papryczki chili
– 4 ziarenka jałowca
– 1 łyżka soli
– ok. 500-700 ml wody

grilowane warzywa

Przygotowanie:

Słoik umyj i wyparz. Szparagi umyj. Odłam twarde końcówki szparagów.

przepis-na-szparagi-kiszoneZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Część szparagów możesz przekroić wzdłuż. Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Warzywa przełóż do słoika. Dodaj wszystkie przyprawy.

kiszone-szparagiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zalej gorącą wodą.

przepis-na-kiszone-szparagiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Szparagi powinny znajdować się pod wodą. Zakręć słoik. Odwróć słoik dnem do góry i pozostaw do wystygnięcia. Szparagi są gotowe po 10-14 dniach.

kiszone-szparagiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Miksujemy: koktajl na trawienie

Miksujemy koktajl na lepsze trawienie

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Wegańskie masło jaglane

Rozgotowałaś ryż? Zrób congee ze szparagami

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć