Przejdź do treści

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Czym jest wysiłkowe nietrzymanie moczu? Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Wysiłkowe nietrzymanie moczu. Rozmowa z osteopatką Eweliną Tyszko-Bury
Kobieta w maseczce ochronnej
Nie wierzysz, że maseczki ochronne zabezpieczają przed wirusem? Zobacz ten filmik
Mleka roślinne
W jakich produktach szukać wapnia przy diecie bezmlecznej? Wyjaśnia naturopatka
Coraz młodsze kobiety mają zakrzepicę. Jak nie zachorować?
Kuchnia azjatycka
Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Wykorzystaj sezon na szparagi, które są niskokaloryczne i zdrowe.  A jeśli chcecie cieszyć się ich smakiem dłużej, możecie je zamrozić albo ukisić. Szparagi kiszone lekko zmienią swój smak, ale dzięki temu będą jeszcze lepsze! Doskonale smakują bez specjalnych dodatków, prosto ze słoika. Równie dobrze sprawdzą się w letniej sałatce, na kanapce, albo w jednogarnkowym daniu.

Niektórzy twierdzą, że szparagi to afrodyzjak. Tego nie wiemy na pewno, ale jesteśmy przekonani, że są superzdrowe! Dbają o serce, bo obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu. Dobrze wpływają na wzrok, nerki i układ moczowy. Są niskokaloryczne, ich spożywanie poleca się podczas odchudzania. Zawierają witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Są bogate w wapń, żelazo, potas, sód oraz cynk. Warto je jeść, bo dobrze wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Szparagi mają właściwości nawadniające i wzmacniające organizm. Zawierają błonnik, który odpowiada za prawidłową pracę jelit. A kiszenie sprawia dodatkowo, że wartość odżywcza warzyw wzrasta.

Składniki:

– pęczek szparagów (mogą być zielone albo białe)​
– 1 łyżeczka suszonego koperku

– 1 łyżeczka ziaren gorczycy
– 3 liście laurowe
– 1 łyżeczka ziela angielskiego
– ½ łyżeczki całych ziaren kolendry
– 3 ząbki czosnku
– 2-3 suszone papryczki chili
– 4 ziarenka jałowca
– 1 łyżka soli
– ok. 500-700 ml wody

grilowane warzywa

Przygotowanie:

Słoik umyj i wyparz. Szparagi umyj. Odłam twarde końcówki szparagów.

przepis-na-szparagi-kiszoneZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Część szparagów możesz przekroić wzdłuż. Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Warzywa przełóż do słoika. Dodaj wszystkie przyprawy.

kiszone-szparagiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zalej gorącą wodą.

przepis-na-kiszone-szparagiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Szparagi powinny znajdować się pod wodą. Zakręć słoik. Odwróć słoik dnem do góry i pozostaw do wystygnięcia. Szparagi są gotowe po 10-14 dniach.

kiszone-szparagiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

3 nowe pomysły na kalafiora / fot. Agata Deja

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę