Przejdź do treści

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

To zupa do zadań specjalnych – obniża poziom złego cholesterolu, zawiera witaminę PP, a do tego jest prosta, pożywna i wcale nie musi być tradycyjna. Poznaj przepisy na krupnik w nowej, światowej odsłonie.

Tradycyjny krupnik każdy z nas zna doskonale. Gęsty, sycący, o niezapomnianym zapachu. Był bohaterem barów mlecznych i stołówek szkolnych – kultową wręcz zupą Peerelu. Ostatnimi czasy zauważyłam, że krupnikowy fanklub jakby delikatnie przycichł. A ja, jako wieloletnia fanka, nie pozwolę zepchnąć mojej ulubionej zupy z piedestału. Bo stary dobry krupnik zasługuje na lifting! Kasza jęczmienna – podstawowy składnik krupniku – zawiera mnóstwo witaminy PP, która odpowiada za kondycję skóry, a także uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek i reguluje poziom cholesterolu we krwi. W kaszy jęczmiennej znajdziemy także witaminy z grupy B, żelazo i potas. I przede wszystkim rozpuszczalny błonnik, który jest nieoceniony w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.

Krupnik więc jeść warto, a żeby nie było nudno, można go modyfikować na tysiąc sposobów, wykorzystując ulubione zioła, przyprawy i warzywa. Oto trzy nowe odmiany tej zdrowej zupy – będziemy je gotować „na sucho”, wody dodamy na końcu, by wydobyć ze składników wszystkie substancje odżywcze. Krupnik razy trzy – wszystkie wersje pyszne!

Krupnik śniadaniowy – z batatem, miętą i bazylią

iStock

Składniki:

– 2 ząbki czosnku,
– szczypta czarnego pieprzu, oregano i majeranku,
– szczypta soli,
– szczypta poszatkowanej natki pietruszki,
– szczypta kozieradki,
– kilka liści świeżej bazylii,
– 1 marchewka
– 1 pietruszka,
– 1 średni batat,
– 2 łyżki oliwy,
– 5 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej,
– garść pokrojonej świeżej mięty,
– woda.

Przygotowanie:

Czosnek obierz, pokrój i wrzuć do garnka z grubym dnem. Podgrzewaj na niedużym ogniu. Dodawaj kolejne składniki, mieszając. Dopiero na samym końcu dolej wody i gotuj do miękkości warzyw. Gotowanie „na sucho” wydobywa z warzyw i przypraw pełnię smaku. Taki krupnik będzie idealny na pożywne śniadanie.

Krupnik pachnący świeżą kolendrą, z limonką i mlekiem kokosowym

Kocham krupnik

Składniki:

– czosnek,
– pieprz,
– szczypta lubczyku
– 1/2 łyżeczki suszonych owoców kolendry,
– sól,
– 2 plasterki limonki ze skórką,
– szczypta kozieradki,
– marchewka,
– pietruszka,
– 1 łyżeczka oleju kokosowego,
– szklanka mleka kokosowego razem ze śmietanką,
– 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
– szczypta chili,
– łyżka sosu sojowego tamari,
– woda.

Przygotowanie:

Czosnek, przyprawy i pokrojone plasterki limonki podsmaż w garnku z olejem kokosowym. Dorzuć pokrojone warzywa, kaszę i smaż dalej, mieszając. Po około 5 minutach dolej szklankę mleka kokosowego, dosyp chili, dodaj sos sojowy i wodę. Gotuj około 20–30 minut na niewielkim ogniu. Serwuj ze świeżą zieloną kolendrą. Pachnący krupnik gotowy!

Krupnik włoski – z zielonym ogórkiem i czarną oliwką

Kocham krupnik

Składniki:

– czosnek,
– pieprz,
– szczypta cząbru,
– sól,
– pokrojona natka pietruszki,
– garstka świeżego oregano,
– 6 czarnych oliwek,
– marchewka,
– pietruszka,
– 3 zielone ogórki gruntowe starte ze skórką,
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
– szczypta majeranku,
– woda.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucaj po kolei do garnka, pamiętając o mieszaniu. Gotuj bez pokrywki, aż warzywa zmiękną. Do tej wersji można jeszcze dodać pokrojone ziemniaki. Krupnik w wersji włoskiej smakuje wyjątkowo!

 


Maia Sobczak – dietetyczka holistyczna, wegetarianka. Uwodzi pięknym, zdrowym i smacznym jedzeniem oraz świadomym podejściem do życia. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, segreguje śmieci i uważnie obserwuje rzeczywistość. To ona właśnie qma kaszę: www.qmamkasze.pl; znajdziesz ją także na fb.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: