3 min.
Farbowanie jajek – naturalne sposoby. Jak farbować jajka?

Jak naturalnie zabarwić jajka? Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Najnowsze
28.01.2021
„Ogromny, przytłaczający ból”. Seksuolożka komentuje publikację wyroku TK w sprawie aborcji eugenicznej
27.01.2021
Uzasadnienie wyroku TK odnośnie aborcji opublikowane!
26.01.2021
Francja i Austria zakazują noszenia maseczek materiałowych w miejscach publicznych!
26.01.2021
„Jedna placówka na ponad 27 tys. pacjentek”. Martyna Jałoszyńska o dostępie nastolatek do ginekologa
25.01.2021
Lek. Bartosz Fiałek wzburzony weekendowymi imprezami: ludzie, których ignorancja przekracza „dach świata”
Farbowanie jajek to wielkanocna tradycja i możliwość spędzenia czasu w rodzinnym gronie. Istnieje wiele możliwości barwienia jajek – my stawiamy na naturalność i sięgamy po barwniki, które mamy w kuchni.
Spis treści
Farbowanie jajek ekologicznie
Jak zabarwić jajka naturalnie? Potrzebne nam będą łupiny żółtej i czerwonej cebuli, kurkuma, spirulina, słodka papryka, maliny i fioletowa kapusta. Będzie kolorowo! Do naturalnego farbowania jajek nadają się także szpinak, jarmuż, buraki i jagody. Farbowanie skorupek w ten sposób to wielka niespodzianka, bo nigdy do końca nie wiadomo, jaki wyjdzie kolor. Polecamy łączenie różnych barwników, dzięki temu efekt będzie jeszcze ciekawszy!
Jak farbować jajka naturalnie?
My postawiliśmy na farbowanie ugotowanych jajek. Jeśli delikatnie popękają, to nie rozpadną się całkowicie, jak mogłoby się stać z wydmuszkami. W ten sposób pomalowane jajka oczywiście można potem zjeść, nie ryzykując, że przedostała się do nich szkodliwa chemia obecna w sztucznych barwnikach.
Jajka to przede wszystkim pełnowartościowe białko. Warto wiedzieć, że jako jedyny produkt spożywczy zawierają bardzo ważne aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie potrafi wytworzyć, a które do zdrowego funkcjonowania są mu niezbędne. Jedząc jajka, dostarczasz sobie lecytyny, która odpowiada za rozpuszczanie cholesterolu. Ma dobre działanie na wątrobę i wpływa na obniżenie stresu. Oprócz tego jajka przyspieszają metabolizm. Zawierają witaminy A, D, E i K. Są bogate w błonnik, co oznacza, że sycą na długo.
Przepis na naturalne farbowanie jajek – kurkuma, papryka, kapusta, spirulina
Naturalne barwniki do jajek. Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
- 2 czubate łyżki mielonej kurkumy
- 2 czubate łyżki mielonej spiruliny
- 2 czubate łyżki mielonej słodkiej papryki
- 2 garści malin
- łupiny z 3-4 dużych żółtych cebul
- łupiny z 3-4 dużych czerwonych cebul
- ok. 1/4 średniej wielkości fioletowej kapusty
- wrzątek
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Na każde dwie łyżki zmielonego proszku przygotuj 1-1,5 szklanki wrzątku.
Kurkuma barwi jajka na żółto. Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Na resztę składników potrzebujesz tyle wody, aby po włożeniu do miski jajek były one całkowicie zakryte. Rozdziel naturalne barwniki do miseczek. Zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, aby woda ostygła. Włóż do barwników jajka i odstaw – najlepiej na całą noc.
Co jakiś czas możesz je zamieszać.
Buraki farbują jajka na fioletowo. Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Odcedź jajka i pozostaw do wyschnięcia. Jajka są gotowe.
Farbowanie jajek burakami
Jajka możemy także zabarwić burakami. W tym celu przygotuj buraki – obierz je, a następnie pokrój w plasterki i wrzuć do garnka. Dodaj do niego jajka, sól i kilka łyżek octu. Gotuj przez 10 minut. Jajka możesz pozostawić w tym wywarze przez całą noc.
Czym farbować jajka? Kurkumą!
A może masz ochotę na jajka w kolorze ciepłej kurkumy? Do garnka wlej wodę, dodaj 5 łyżek kurkumy, trochę soli i kilka łyżek octu. Włóż do garnka jajka, gotuj przez 10 minut, a następnie pozostaw jajka na 2 godziny.
Jak farbować jajka cebulą?
Jest jeszcze jeden naturalny sposób barwienia jajek. Obierki po cebuli zbieraj już kilka tygodni przed świętami i trzymaj w woreczku. Łupiny włóż do garnka, a na nich poukładaj jajka. Zalej zimną wodą, dodaj 3 łyżki octu i szczyptę soli. Jajka pokryj pozostałymi łupinkami. Gotuj 10 minut. Jajka trzymaj w garnku aż wystygną.
Źródła:
- Egg Information, U.S. Food and Drug Administration (2011)
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Poleć artykuł koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

27.01.2021
Angelika Kuźniak: Nie myśląc o śmierci, żyjemy tak, jakby świat miał poczekać. Nie poczeka. Nie ma co odkładać na później rozmów, wyznań, miłości

25.01.2021
Wojciech Kulesza: „efekt Jandy” brzmi chwytliwie, ale żadne badania tego nie wychwycą

24.01.2021
„Dla wielu dziewczyn to rodzaj terapii” – mówi Martyna Dominikowska, trenerka „zakazanego” tańca exotic

23.01.2021