Przejdź do treści

Farbowanie jajek – naturalne sposoby na barwienie! Sięgnij po produkty, które masz w kuchni

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Erytromelalgia - bolesny rumień kończyn
Erytromelalgia – bolesny rumień kończyn
Wizyta u ginekologa / istock
Fakty i mity związane z wizytą u ginekologa. Na nasze pytania odpowiada dr n. med. Grzegorz Głąb, ginekolog
Kobieta ziewa
Od dłuższego czasu czujesz się zmęczona? Nie pomagają sen i regeneracja? Sprawdź, co może być przyczyną
Kobieta w cielistej bieliźnie
#Mambrzuch. Trenerka personalna zachęca, by pokochać swoje brzuchy
Przeszczep nerki - informacje praktyczne o zabiegu, diecie i życiu po nim
Przeszczep nerki – informacje praktyczne o zabiegu, diecie i życiu po nim

Ozdabianie jajek to wielkanocna tradycja i możliwość spędzenia czasu w rodzinnym gronie. Istnieje wiele możliwości malowania jajek – my stawiamy na naturalność i sięgamy po barwniki, które mamy w kuchni. Łupiny żółtej i czerwonej cebuli, kurkuma, spirulina, słodka papryka, maliny i fioletowa kapusta. Będzie kolorowo!

Do barwienia jajek nadają się także szpinak, jarmuż, buraki i jagody. Farbowanie skorupek w ten sposób to wielka niespodzianka, bo nigdy do końca nie wiadomo, jaki wyjdzie kolor. Polecamy łączenie różnych barwników, dzięki temu efekt będzie jeszcze ciekawszy!

My postawiliśmy na farbowanie ugotowanych jajek. Jeśli delikatnie popękają, to nie rozpadną się całkowicie, jak mogłoby się stać z wydmuszkami. W ten sposób pomalowane jajka oczywiście można potem zjeść, nie ryzykując, że przedostała się do nich szkodliwa chemia obecna w sztucznych barwnikach.

Jajka to przede wszystkim pełnowartościowe białko. Warto wiedzieć, że jako jedyny produkt spożywczy zawierają bardzo ważne aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie potrafi wytworzyć, a które do zdrowego funkcjonowania są mu niezbędne. Jedząc jajka, dostarczasz sobie lecytyny, która odpowiada za rozpuszczanie cholesterolu. Ma dobre działanie na wątrobę i wpływa na obniżenie stresu. Oprócz tego jajka przyspieszają metabolizm i usuwają toksyny z organizmu. Zawierają witaminy A, D, E i K. Są bogate w błonnik, co oznacza, że sycą na długo.

Naturalne barwniki do jajek

naturalne-barwienie-jajek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– 2 czubate łyżki mielonej kurkumy
– 2 czubate łyżki mielonej spiruliny
– 2 czubate łyżki mielonej słodkiej papryki
– 2 garści malin
– łupiny z 3-4 dużych żółtych cebul
– łupiny z 3-4 dużych czerwonych cebul
– ok. 1/4 średniej wielkości fioletowej kapusty
– wrzątek

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Na każde dwie łyżki zmielonego proszku przygotuj 1-1,5 szklanki wrzątku.

naturalne-barwienie-jajek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na resztę składników potrzebujesz tyle wody, aby po włożeniu do miski jajek były one całkowicie zakryte. Rozdziel naturalne barwniki do miseczek. Zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, aby woda ostygła. Włóż do barwników jajka i odstaw – najlepiej na całą noc.

Co jakiś czas możesz je zamieszać.

naturalne-barwniki-do-jajek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odcedź jajka i pozostaw do wyschnięcia. Jajka są gotowe.

Farbowanie jajek burakami

Jajka możemy także zabarwić burakami. W tym celu przygotuj buraki –  obierz je, a następnie pokrój w plasterki i wrzuć do garnka. Dodaj do niego jajka, sól i kilka łyżek octu. Gotuj przez 10 minut. Jajka możesz pozostawić w tym wywarze przez całą noc.

Farbowanie jajek kurkumą

A może masz ochotę na jajka w kolorze ciepłej kurkumy? Do garnka wlej wodę, dodaj 5 łyżek kurkumy, trochę soli i kilka łyżek octu. Włóż do garnka jajka, gotuj przez 10 minut,  a następnie pozostaw jajka na 2 godziny.

Farbowanie jajek cebulą

Jest jeszcze jeden naturalny sposób barwienia jajek. Obierki po cebuli zbieraj już kilka tygodni przed świętami i trzymaj w woreczku. Łupiny włóż do garnka, a na nich poukładaj jajka. Zalej zimną wodą, dodaj 3 łyżki octu i szczyptę soli. Jajka pokryj pozostałymi łupinkami. Gotuj 10 minut. Jajka trzymaj w garnku aż wystygną.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia

Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia

Jajka ze skorupkami na talerzu

Nie wyrzucaj skorupek jaj! Wykorzystaj je. W jaki sposób? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciasto

Co zrobić z ciastem po świętach? Podpowiada psychodietetyczka dr Anna Januszewicz

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Jak się przejeść i źle poczuć w święta? Oto sprawdzone metody!

Jak się przejeść i źle poczuć w święta? Oto sprawdzone metody!

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Wielkanocne obżarstwo i co potem? Jak uniknąć kłopotów z niestrawnością?

Do stołu: z telefonem czy bez? Na to pytanie odpowiedzieli naukowcy

Do stołu: z telefonem czy bez? Na to pytanie odpowiedzieli naukowcy

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych

Jak uniknąć przejedzenia w Wielkanoc? 7 sposobów na święta bez problemów trawiennych

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Stwórz z dzieckiem pisankę! Podpowiadamy, jaką może zrobić trzylatek, pięciolatek i ośmiolatek

Stwórz z dzieckiem pisankę! Podpowiadamy, jaką może zrobić trzylatek, pięciolatek i ośmiolatek

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Pielegniarka w kombinezonie ochronnym

Wielkanoc w cieniu zarazy. Poruszające słowa pielęgniarki

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką

Kobieta trzyma w dłoniach pisanki

W jaki sposób sprawdzić, czy jajka są świeże? Czytamy Etykiety pokazują prosty trik!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Jajka są zdrowe! Warto to sobie przypomnieć przed Wielkanocą

Wielkanoc w wersji fit. Podpowiadamy, jak nie stracić zdrowych nawyków w święta

Wielkanoc w wersji fit. Podpowiadamy, jak nie stracić zdrowych nawyków w święta

Jajka - wielkanoc

Wielkanoc z jajami. Jak je wybierać, by nie dać się zrobić w jajo i ile to już naprawdę za dużo?

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?