Przejdź do treści

Kolorowe jajka – naturalnie!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Amy Schumer
Amy Schumer jest w ciąży. Zdradziła to w niecodzienny sposób
Marta Lech-Maciejewska: kto rozsiewa mit o tym, że macierzyństwo to bułka z masłem?
Krwawią, pocą się i mają próchnicę. Fantomy pacjentów pomagają w nauce medycyny
kobieta myjąca zęby
Dbaj o zęby! Higiena jamy ustnej wpływa też na ciśnienie krwi
Tabletki
Dobre wiadomości dla chorych na szpiczaka, nadciśnienie płucne i łuszczycę

Ozdabianie jajek to wielkanocna tradycja i możliwość spędzenia czasu w rodzinnym gronie. Istnieje wiele możliwości malowania jajek – my stawiamy na naturalność i sięgamy po barwniki, które mamy w kuchni. Łupiny żółtej i czerwonej cebuli, kurkuma, spirulina, słodka papryka, maliny i fioletowa kapusta. Będzie kolorowo!

Do barwienia jajek nadają się także szpinak, jarmuż, buraki i jagody. Farbowanie skorupek w ten sposób to wielka niespodzianka, bo nigdy do końca nie wiadomo, jaki wyjdzie kolor. Polecamy łączenie różnych barwników, dzięki temu efekt będzie jeszcze ciekawszy!

My postawiliśmy na farbowanie ugotowanych jajek. Jeśli delikatnie popękają, to nie rozpadną się całkowicie, jak mogłoby się stać z wydmuszkami. W ten sposób pomalowane jajka oczywiście można potem zjeść, nie ryzykując, że przedostała się do nich szkodliwa chemia obecna w sztucznych barwnikach. Jajka to przede wszystkim pełnowartościowe białko. Warto wiedzieć, że jako jedyny produkt spożywczy zawierają bardzo ważne aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie potrafi wytworzyć, a które do zdrowego funkcjonowania są mu niezbędne. Jedząc jajka, dostarczasz sobie lecytyny, która odpowiada za rozpuszczanie cholesterolu. Ma dobre działanie na wątrobę i wpływa na obniżenie stresu. Oprócz tego jajka przyspieszają metabolizm i usuwają toksyny z organizmu. Zawierają witaminy A, D, E i K. Są bogate w błonnik, co oznacza, że sycą na długo.

Składniki:

– 2 czubate łyżki mielonej kurkumy
– 2 czubate łyżki mielonej spiruliny
– 2 czubate łyżki mielonej słodkiej papryki
– 2 garści malin
– łupiny z 3-4 dużych żółtych cebul
– łupiny z 3-4 dużych czerwonych cebul
– ok. 1/4 średniej wielkości fioletowej kapusty
– wrzątek

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Na każde dwie łyżki zmielonego proszku przygotuj 1-1,5 szklanki wrzątku.

naturalne-barwienie-jajek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na resztę składników potrzebujesz tyle wody, aby po włożeniu do miski jajek były one całkowicie zakryte. Rozdziel naturalne barwniki do miseczek. Zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, aby woda ostygła. Włóż do barwników jajka i odstaw – najlepiej na całą noc.

naturalne-barwienie-jajek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Co jakiś czas możesz je zamieszać.

naturalne-barwniki-do-jajek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odcedź jajka i pozostaw do wyschnięcia. Jajka są gotowe.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto