Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Kotleciki z dyni z nutą kokosową

Kotleciki z dyni z nutą kokosową
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Pod słowem kotlet kryć się może dużo więcej niż tylko kawałek mięsa. Sprawdzi się tutaj burak, soczewica, ciecierzyca czy brokuły. A kto próbował kotlecików z dyni? Z sałatką z kiełków groszku i sosem kokosowym smakują wybitnie!

Istnieje wiele odmian dyń. Różnią się wyglądem i smakiem. Najlepiej spróbuj różnych i znajdź swoją ulubioną. Dynia to źródło witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy A, B6, C, E i K oraz ryboflawinę, kwas foliowy czy niacynę. Oprócz tego, jedząc ją, dostarczysz organizmowi fosforu, potasu, sodu, magnezu oraz żelaza. Im bardziej pomarańczowa dynia, tym więcej karotenu. Jest niskokaloryczna, ale sycąca ‒ to ze względu na sporą ilość błonnika i pektyn. Poprawia przemianę materii. Pestki dyni to źródło zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dynię stosuje się przy chorobach nerek. Ma działanie moczopędne, odkwaszające i obniżające poziom cholesterolu. Wspomaga układ immunologiczny i obniża poziom cukru we krwi. Spożywanie dyni dobrze wpływa na wygląd skóry i na wzrok.

Dyniowe kotleciki według naszego przepisu to świetna alternatywa dla tych klasycznych!

Składniki:

- mała dynia hokkaido
- 1 jajko
- pęczek natki pietruszki
- olej kokosowy
- olej rzepakowy
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki garam masali
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść orzechów nerkowca

Składniki na sos:

- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek posiekanej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
- 2 cm świeżego chili
- sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

- 2 garści kiełków groszku
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju lnianego
- pół garści kolendry

Przygotowanie:

Zacznij do przygotowania purée z dyni. Dynię umyj i osusz. Przekrój na pół. Pozbądź się pestek. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu do pieczenia. Skrop olejem rzepakowym. Piecz, aż dynia będzie całkowicie miękka, w temperaturze 220 stopni. Do blendera wrzuć wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu i miksuj na gładką konsystencję. Sos odstaw do lodówki. Upieczoną dynię rozgnieć za pomocą widelca albo blendera do uzyskania gładkiego purée. Dodaj jajko, natkę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj składniki. Orzechy zmiksuj na mąkę. Z masy dyniowej uformuj kotleciki, lekko je spłaszcz i obtocz w orzechowej mące. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż przez minutę z obu stron. Kotleciki odkładaj na papier ręcznikowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Podczas pieczenia przełóż kotleciki na drugą stronę. W tym czasie przygotuj szybką sałatkę. Kiełki wrzuć do miski, dodaj resztę składników i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj całość. Kotleciki podawaj polane sosem i z sałatką. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Pierogi z nadzieniem z bobu, kopytka z batatów, gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką, burger z burakiem…...
Pierogi z nadzieniem z bobu, kopytka z batatów, gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką, burger z burakiem… Nadal uważacie, że obiad bez mięsa się nie liczy? Za sprawą tych 18 przepisów tradycyjnego kotleta poślecie do lamusa.

Dyniowy dżem - słodycz bez cukru

Dynię można gotować, piec, smażyć. Zrobić z niej zupę, placuszki, purée. A co powiecie na dżem z dyni?...
Dynię można gotować, piec, smażyć. Zrobić z niej zupę, placuszki, purée. A co powiecie na dżem z dyni? Z dodatkiem jabłek i przypraw korzennych smakuje wyjątkowo!

Zamiast mielonego

Kotlety mielone... Niektórzy po prostu mają do nich sentyment. A jeśli ci niektórzy przeszli na wegetarianizm?...
Kotlety mielone... Niektórzy po prostu mają do nich sentyment. A jeśli ci niektórzy przeszli na wegetarianizm? Zamiast przeżywać żałobę po tradycyjnym mieleńcu, pora wyczarować mielonego w wersji wege. To nie to samo? A założymy się, że nasze propozycje wygrają konkurencję?

Dyniowe pankejki

„Pumpkin pancakes”, czyli dyniowe pankejki, to amerykański śniadaniowy klasyk. Sezon dyniowy ruszył,...
„Pumpkin pancakes”, czyli dyniowe pankejki, to amerykański śniadaniowy klasyk. Sezon dyniowy ruszył, więc skuśmy się i my! Puszyste pankejki u nas w nieco zdrowszej odsłonie, bez białej mąki i cukru.