Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Kotlety jaglane z pieczarkami

Kotlety jaglane z pieczarkami
Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Pyszny, sycący, prosty w przygotowaniu - oto i on, wegański kotlet! Wystarczą: kasza jaglana, pieczarki, świeży tymianek, podsmażana cebulka i obiad gotowy

Kasza jaglana zyskuje na popularności i coraz częściej wraca na polskie stoły. To dobrze, bo to jedna z najstarszych i jednocześnie najzdrowszych kasz. Jej uniwersalny smak sprawia, że doskonale odnajduje się w deserach i słonych daniach. Warto wspomnieć, że kasza ta zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka, co jest istotne dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych. Ma właściwości wysuszające z nadmiaru wydzieliny w organizmie. Warto ją jeść szczególnie podczas kataru czy kaszlu. Jest uważana za naturalny antybiotyk. Dobra informacja dla osób niejedzących glutenu - kasza jaglana go nie zawiera. Oprócz tego poprawia przemianę materii, ma dobry wpływ na stan włosów, skóry i paznokci. Na jej spożywanie powinny uważać osoby chore na cukrzycę, ponieważ produkt ten ma wysoki indeks glikemiczny. Jest bogata m.in. w witaminy A, D, E, B6, B12 i kwas foliowy. Zawiera wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź i magnez.

My kotlety jaglane podajemy z buraczkami i kiszonymi ogórkami. Możesz je jeść także z lekką sałatą z pomidorami albo z ziemniakami. Najlepiej przygotować większą ilość, zamrozić i w razie potrzeby mieć pyszny obiad zawsze pod ręką.

Składniki:

- ok. 300 g kaszy jaglanej
- ok. 300 g pieczarek
- jedna duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 1 łyżki listków świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- 4-5 łyżek bułki tartej plus do obtaczania gotowych kotletów

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź. 

kasza-jaglana-kotlety

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Pieczarki oczyść i pokrój w małą kostkę. 

kotlety-z-kaszy-jaglanej

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na patelnię wlej 3-4 łyżki oleju. Kiedy się rozgrzeje, dodaj cebulę i czosnek. Od razu posyp solidną szczyptą soli. Wsyp tymianek. Dodaj pieczarki. Całość smaż, aż pieczarki będą gotowe. Farsz przełóż do ugotowanej kaszy. Dokładnie wymieszaj, dodaj bułkę tartą i dopraw solą oraz pieprzem. Z uzyskanej masy uformuj kotlety. 

jaglane-kotlety-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Obtocz je w bułce tartej i wstaw do lodówki na minimum godzinę. 

przepis-na-jaglane-kotlety

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Podsmaż przez chwilę kotlety, aż się zarumienią i będą gorące. Jeśli nie chcesz ich za długo smażyć, podgrzej je w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przestań marnować jedzenie

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Pierogi z nadzieniem z bobu, kopytka z batatów, gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką, burger z burakiem…...
Pierogi z nadzieniem z bobu, kopytka z batatów, gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką, burger z burakiem… Nadal uważacie, że obiad bez mięsa się nie liczy? Za sprawą tych 18 przepisów tradycyjnego kotleta poślecie do lamusa.

Zamiast mielonego

Kotlety mielone... Niektórzy po prostu mają do nich sentyment. A jeśli ci niektórzy przeszli na wegetarianizm?...
Kotlety mielone... Niektórzy po prostu mają do nich sentyment. A jeśli ci niektórzy przeszli na wegetarianizm? Zamiast przeżywać żałobę po tradycyjnym mieleńcu, pora wyczarować mielonego w wersji wege. To nie to samo? A założymy się, że nasze propozycje wygrają konkurencję?

Alternatywa dla mielonego – kotleciki rybne

Znudził ci się klasyczny kotlet mielony? Mamy superprzepis na kotleciki...
Znudził ci się klasyczny kotlet mielony? Mamy superprzepis na kotleciki rybne! Nasza propozycja to pełnowartościowe białko zawarte w rybim mięsie i zdrowe tłuszcze. Mało? Dodajemy bataty. Dodatkowo, zamiast smażyć kotleciki, krótko podsmażyliśmy je na oleju kokosowym, a potem podpiekliśmy. Pyszka!

Gołąbki wegańskie z kaszą jaglaną

Przygotowanie tradycyjnych gołąbków jest raczej czasochłonne. A poza tym nikt z opcji wege się do nich...
Przygotowanie tradycyjnych gołąbków jest raczej czasochłonne. A poza tym nikt z opcji wege się do nich nie zbliży. Mamy więc dla was wersję bezmięsną, z kaszą jaglaną zamiast ryżu. W zestawie z pieczonymi batatami i garścią rukoli smakują bosko!