Przejdź do treści

Kotlety jaglane z pieczarkami

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dziewczyna z lodami
Niepozorne nawyki, które niszczą zęby. Oto 6 rzeczy, których dla dobra zębów lepiej nie robić
Chuda niekoniecznie znaczy zdrowa
Uważaj przy odchudzaniu. „Chuda” niekoniecznie znaczy „zdrowa”
Drożdżówki z rabarbarem
Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem
kolor oczu
Czy kolor oczu ma znaczenie dla naszego zdrowia? Odpowiada dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej
cellulit
Cellulit – da się go pokonać?

Pyszny, sycący, prosty w przygotowaniu – oto i on, wegański kotlet! Wystarczą: kasza jaglana, pieczarki, świeży tymianek, podsmażana cebulka i obiad gotowy

Kasza jaglana zyskuje na popularności i coraz częściej wraca na polskie stoły. To dobrze, bo to jedna z najstarszych i jednocześnie najzdrowszych kasz. Jej uniwersalny smak sprawia, że doskonale odnajduje się w deserach i słonych daniach. Warto wspomnieć, że kasza ta zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka, co jest istotne dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych. Ma właściwości wysuszające z nadmiaru wydzieliny w organizmie. Warto ją jeść szczególnie podczas kataru czy kaszlu. Jest uważana za naturalny antybiotyk. Dobra informacja dla osób niejedzących glutenu – kasza jaglana go nie zawiera. Oprócz tego poprawia przemianę materii, ma dobry wpływ na stan włosów, skóry i paznokci. Na jej spożywanie powinny uważać osoby chore na cukrzycę, ponieważ produkt ten ma wysoki indeks glikemiczny. Jest bogata m.in. w witaminy A, D, E, B6, B12 i kwas foliowy. Zawiera wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź i magnez.

 

3 razy guacamole

My kotlety jaglane podajemy z buraczkami i kiszonymi ogórkami. Możesz je jeść także z lekką sałatą z pomidorami albo z ziemniakami. Najlepiej przygotować większą ilość, zamrozić i w razie potrzeby mieć pyszny obiad zawsze pod ręką.

Kotlety jaglane z pieczarkami – składniki:

– ok. 300 g kaszy jaglanej
– ok. 300 g pieczarek
– jedna duża cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– ok. 1 łyżki listków świeżego tymianku
– sól i pieprz do smaku
– olej rzepakowy do smażenia
– 4-5 łyżek bułki tartej plus do obtaczania gotowych kotletów

Kotlety jaglane z pieczarkami – przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź.

kasza-jaglana-kotlety

Zdjęcie: masz.talerz

Pieczarki oczyść i pokrój w małą kostkę.

kotlety-z-kaszy-jaglanej

Zdjęcie: masz.talerz

Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na patelnię wlej 3-4 łyżki oleju. Kiedy się rozgrzeje, dodaj cebulę i czosnek. Od razu posyp solidną szczyptą soli. Wsyp tymianek. Dodaj pieczarki. Całość smaż, aż pieczarki będą gotowe. Farsz przełóż do ugotowanej kaszy. Dokładnie wymieszaj, dodaj bułkę tartą i dopraw solą oraz pieprzem. Z uzyskanej masy uformuj kotlety.

jaglane-kotlety-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Obtocz je w bułce tartej i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

przepis-na-jaglane-kotlety

Zdjęcie: masz.talerz

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Podsmaż przez chwilę kotlety, aż się zarumienią i będą gorące. Jeśli nie chcesz ich za długo smażyć, podgrzej je w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Judith Butler

Judith Butler: słowo „lesbijka” pojawiło się w mojej głowie w wieku 14 lat, gdy zakochałam się w dziewczynie

„Kiedy szłam z kimś do łóżka, zasłaniałam swoje rozstępy. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że moi partnerzy i partnerki nie zwracają na to żadnej uwagi” – mówi Katarzyna, która polubiła swoje niedoskonałości

lewandowska

„Jeżeli ktoś twierdzi, że się wyleczył z Hashimoto, bo zmienił coś w diecie, to jest to tylko dowód anegdotyczny” – mówi Agata Lewandowska, dietetyk i autorka książki „Hashimoto. Dieta i styl życia w chorobie”

Zainteresują cię również:

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Kisiel rabarbarowy z imbirową nutą

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Sezonowa sałatka z zielonym groszkiem i młodymi ziemniakami

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Kolorowa matcha z dodatkiem superfoods. Energetyczna bomba witaminowa

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Podwójnie orzechowe ciasto. Rozkosz dla podniebienia!