Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Krakersy – chrupnij sobie!

Krakersy – chrupnij sobie!
Domowe krakersy bez sztucznych dodatków to świetna przekąska! Zdjęcie: Marta Wajda

Nie znam nikogo, kto by nie lubił sobie czasem pochrupać, a okazji do chrupania nigdy nie brakuje. W sklepach jest pełno słonych paluszków precelków, krakersów - pełnych cukru, barwników, utwardzaczy i wzmacniaczy smaku i tym podobnych cudów. A przecież pyszne ziołowe krakersy można zrobić samemu!

Domowe krakersy idealnie nadają się do wszelkiego rodzaju past, takich jak hummus, pasta z bakłażana czy oliwek. Ja - zależnie od przeznaczenia - używam innych ziół i formuję ciasto w inne kształty. Zawsze jednak robię krakersy z mąki pełnoziarnistej. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut – nawet specjalnie się nie pobrudzimy, bo ciasto można przygotować w mikserze. Pieczenie trwa od 6 do 10 minut. Gotowe krakersy można przechowywać, ale jeśli wypróbujecie nasz przepis, przekonacie się, że nie ma takiej potrzeby. Rzadko kiedy przetrwają dłużej niż kilka godzin po zrobieniu… 

krakersy

Domowe krakersy, idealne do maczania w dipach lub hummusie. Zdjęcie: Marta Wajda

Z czego robimy?

- 155 g mąki pełnoziarnistej
- 15 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli (ja używam soli morskiej gruboziarnistej)
- 1/2 łyżeczki papryki/kminku/rozmarynu lub inne dodatki według uznania
- 55 g masła
- 60 ml zimnej wody

Jak robimy?

Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do miksera (dobrze sprawdza się też robot kuchenny), włączamy na małe obroty i dodajemy masło pokrojone w małe kawałki. Gdy uzyskamy jednorodną masę, powoli dolewamy wodę, nie wyłączając miksera (uważajmy, żeby masa nie była płynna – nie musimy dodawać całej wody).

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na jak najcieńszy równy placek, kroimy w kwadraty, prostokąty lub romby (możemy też użyć foremek, jeśli robimy krakersy dla dzieci) i w każdym robimy kilka dziurek widelcem. Pieczemy na papierze w 180 stopniach ok. 6-10 minut – grubsze krakersy wymagają dłuższego pieczenia, więc lepiej równo rozwałkować ciasto.

I krakersy gotowe - w sam raz na imprezową przekąskę lub zwyczajne wieczorne chrupanie. Smacznego!

Marta Wajda - artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Chretienne zapytał(a) 4 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Krakersy – chrupnij sobie!
Na pewno są smaczniejsze niż sklepowe..., ale uwaga! Potem można mieć grubą warstwę tłuszczu na brzuchu iw talii?! Ja dziękuję ! Jak chrupać to chipsy z pomidorów lub surową marchewkę :DDDDD?
Aga R odpowiedział(a) 26 lipca 2015
Jedzone z umiarem jako np. cheat meal raz na jakiś czas nie zaszkodzą zdrowej i wysportowanej osobie. Odchudzającym się owszem - nie są wskazane.
katarzyna.dziadecka zapytał(a) 7 marca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Krakersy – chrupnij sobie!
Już nie mogę się doczekać aż sama je zrobię. Czy ktoś już próbował?
kasia.piechota.75 odpowiedział(a) 23 kwietnia 2014
Fantastyczny smak! Prawdziwe krakersy :) nie to co sklepowe - często przesolone i tłuste. Róbcie od razu z podwójnej porcji, bo ja zrobiłam z jednej i już żałuję!
katarzyna.dziadecka odpowiedział(a) 4 stycznia 2015
Też zrobiłam i polecam! Pychotka, warto poświęcić te kilkanaście minut i mieć satysfakcję z własnej produkcji takich delicji.
Dominika zapytał(a) 6 marca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Krakersy – chrupnij sobie!
Dziekuje bardzo za ten cudny przepis! Uwielbiam krakersy, lecz ciezko znalesc dobre i naturalne w sklepie. Ahh, juz sie nie moge doczekac ich schrupania! Mam duza nadzieje ze bedzie wiecej podobnych przepisow na domowe chrupanie :)?

Powiązane artykuły

Chipsy warzywne – najprostszy przepis świata

W konkursie na najbardziej niezdrową przekąskę chipsy mają niewielu konkurentów....
W konkursie na najbardziej niezdrową przekąskę chipsy mają niewielu konkurentów. Ale czasem coś po prostu chrupać trzeba... Seler, pietruszka, burak, marchewka – domowe chipsy można robić na wiele sposobów. I są lepsze niż te chemiczne z torebki.

Domowy ketchup

Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i...
Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i kolacji. Oto przepis na ten uniwersalny sos pomidorowy, bez dodatku sztucznych barwników i ulepszaczy smaku. Pyszny.

Granola – śniadanie pełne mocy

Rano potrzebujemy energii, a więc pożywnego śniadania. Granola – oto idealny sposób na poranną niemoc...
Rano potrzebujemy energii, a więc pożywnego śniadania. Granola – oto idealny sposób na poranną niemoc według Elizy Krakówki, mamy dwóch energicznych dziewczynek, współwłaścicielki kawiarni My’o’My i pasjonatki fotografii.

Rzeżucha - święta na zielono

Można zastawić świąteczny stół tabunem baranków cukrowych tudzież rzędami jaskrawożółtych kurczaczków....
Można zastawić świąteczny stół tabunem baranków cukrowych tudzież rzędami jaskrawożółtych kurczaczków. Tylko po co, skoro ona jedna wystarczy za wszystkie ozdoby? Rzeżucha. Soczyście zielona, wiosenna, zdrowa i smaczna!