Przejdź do treści

Kulinarne trendy 2015 – co pokochały nasze podniebienia?

Kulinarne trendy 2015 – co pokochały nasze podniebienia?
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak dbać o zęby z aparatem?
Jak dbać o zęby z aparatem? Wyjaśnia dentysta
czarnoskóra kobieta i biała kobieta
Różnice rasowe w niepłodności kobiet i dostępu do jej leczenia to fakt. Porażające dane
Orzechy warto jeść z umiarem
Orzechy są zdrowe, ale je też możemy przedawkować. Co się stanie?
Suplementacja magnezu - regularność to podstawa
Suplementujesz magnez? Sprawdź, o której porze dnia najlepiej to robić
3 desery z awokado
Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

W jedzeniu, jak we wszystkich przejawach życia codziennego powiązanych z masową konsumpcją, też są mody. Sprawdzamy, co nowego wylądowało w 2015 roku na naszych talerzach, a co z nich zniknęło.

Połowa dekady, niespokojne czasy, środek Europy. O dziwo na tym, jak jemy, duch epoki nie odciska zbyt silnego piętna. Gdyby tak było, przestalibyśmy zapewne zaopatrywać się w pośpiechu w kebabach i zajadać hummusem. A tymczasem lokali z mezze – przekąskami rodem z Bliskiego Wschodu – przybywa. Dostrzegł to nawet Midas polskiej sceny gastronomicznej Artur Jarczyński, twórca Szwejka, Kompanii Piwnej i szeregu innych kulinarnych konceptów, które zawsze zmieniają się w złoto. Zgodnie z przypuszczeniami Shipudei Berek z kuchnią znad Morza Martwego skazany jest na sukces. Na szczęście z tamtej części świata importujemy nie tylko konflikty.

Wschód Bliski, Daleki i duchowy

Skoro pasta tahini i ciecierzyca za sprawą coraz liczniejszych hummusiarni trafiły pod strzechy – a właściwie pod dachy apartamentowców i kamienic – można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że potrzeba będzie też domowych przepisów na ich wykorzystanie. Do tych wniosków doszli zapewne wydawcy dwóch poczytnych pozycji minionego roku: Buchmann, który wprowadził na rynek pięknie wydany „Hummus, za’atar i granaty” Samar Khanafer, młodziutkiej, znanej z „Master Chefa” Polki o libańskich korzeniach, a także Filo, które wypuściło polski przekład hitowej „Obfitości” Yotama Ottolenghiego. Książka Samar to najciekawszy bodaj, zaraz obok „Warzywa” Dominiki Wójciak, przejaw próby karmienia się sukcesami blogerów i telewizyjnych gwiazdek w minionym roku. Z kolei najnowsza pozycja Ottolenghiego, dyskontująca sukces wcześniejszej „Jerozolimy”, na półkach smakoszy i kulinarnych modnisiów zagościła już wcześniej, w swoim angielskim wydaniu – zaprzyjaźniony Amerykanin mieszkający w Londynie śmiał się wręcz, że ta pozycja wyparła z kuchni znajomych wszystkie Nigelle i Jamie’ech. Dobrze, że dociera teraz do szerszego grona polskich czytelników, bo rzeczywiście w arcyprosty i bardzo atrakcyjny wizualnie sposób tłumaczy aromaty Bliskiego Wschodu na język smaku zrozumiały dla współczesnych Europejczyków. W dodatku proponuje wyłącznie dania wegetariańskie, co też bardzo spodobało się nie tylko przejedzonemu Zachodowi, lecz także coraz śmielej eksperymentującej z jedzeniem Polsce.

Drzwi w drzwi z warszawskim Lokal Vegan Bistro (o którym więcej za chwilę) rozgościło się Uki Uki, restauracja z japońskim makaronami, która reprezentuje inny, coraz popularniejszy trend na kuchenną egzotykę – tym razem z Dalekiego Wschodu. Tak jak i reszta kulinarnie zorientowanej Europy, z coraz większą ciekawością oglądamy się na Japonię i Koreę w poszukiwaniu inspiracji. Jestem przekonana, że tamtejsze zupy z kluskami mają przed sobą dość krótką drogę do polskich serc, podbitych już osobniczo w studenckich czasach tanią imitacją, czyli tzw. zupką chińską. Teraz wystarczy po prostu wznieść się na następny, znacznie smaczniejszy level. To paradoksalne zbliżenie powinno też ułatwić zamiłowanie naszych trzech narodów do kiszonek – te tradycyjne i zarazem bardzo zdrowe metody konserwacji żywności wracają do łask niesione na skrzydłach dobrej dietetycznej nowiny. Czy i wy skosztowaliście już na świątecznym obiedzie u rodziny kimchi wraz z bigosem? A ja owszem, a ja tak! (Ukłon dla Dominiki!)

Triumf roślinożerców

Dieta wege wciąż wzrasta w siłę i między innymi dlatego ten rok bezwzględnie należał do Jadłonomii, czyli roślinnego bloga Marty Dymek. Co niesamowite, ładny kawałek naszego narodu już po raz drugi obdarowywał się księgą Marty na Boże Narodzenie (czego dowodzą np. tak wdzięczne wpisy jak ten Karola Grygoruka na facebookowym profilu Jadłonomii), a wydawnictwo Dwie Siostry uwijało przy trzecim bodaj dodruku „Kuchni roślinnej – 100 przepisów nie tylko dla wegan”. Jeśli byliście ostatnio na tzw. domówce, na pewno odnotowaliście wpływ Marty chociażby na sekcję sałatkową wielkomiejskich imprez! Natomiast wiadome zamieszanie z rowerzystami i odnawialną energią dało Marcie status dyżurnego eksperta do spraw „tego strasznego weganizmu”, a co za tym idzie – przysporzyło kolejnych punktów do bardzo zasłużonej popularności. Ta z kolei przekłada się na wzrost zainteresowania daniami bez mięsa w gastronomii. W Warszawie z radością odnotowaliśmy pojawienie się obleganego Lokal Vegan Bistro przy Kruczej czy nowego, większego lokalu minisieci KroWarzywa, która planuje teraz podbój Krakowa. We Wrocławiu podczas licznych festiwali raczyliśmy się świetnymi zestawami wegetariańskiego sushi z maleńkiego The Root.

Słodycz wyrafinowana

Na deser, jak to zwykle bywa, coś słodkiego. 2015 ujrzał rozwój autorskich cukierni, tak niepodobnych do tradycyjnych piekarni jak ramen z konfitowanym jajkiem do swojskiego rosołu. Stołeczne Odette i Deseo, gdański Umam czy lubelski Czekoladowy (od grudnia także z siedzibą w Warszawie) kroczą dumnie szlakiem wytyczonym przez wizjonerów z Lukullusa i Batidy. Trufle czekoladowe o smakach jak z wyżyn drinkowej miksologii (koktajlbarów z prawdziwego zdarzenia także nam, nota bene, przybyło), lekkie jak pianka musy i ciastka o geometrycznych kształtach to supermodelki w rozmiarze 34 przy przysadzistych rożkach, tortach i innych bajaderkach tradycyjnego polskiego cukiernictwa. Niech fani tych drugich nie drżą jednak o swoje – wobec coraz wyższych oczekiwań klientów przetrwają ci spośród solidnych rzemieślników od słodyczy, którzy stosują najlepszej jakości składniki i sprawdzone receptury. W końcu certyfikowanych rogali Marcińskich znowu nam w tym roku przybyło!

Agata Michalak – redaktorka naczelna magazynu „KUKBUK”, z wykształcenia kulturoznawczyni. Szefowała miesięcznikowi „Aktivist”, pisywała do berlińskiego dwutygodnika „Zitty”, „Wysokich Obcasów” czy „Exklusiva”. Współtworzyła dział kultury w portalu naTemat.pl, współprowadziła autorską audycję gastronomiczno-miejską w Radiu Roxy. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak przejść na wegetarianizm?

Diety. Jak przejść na wegetarianizm?

Stella McCartney: wierzę, że robienie małych zmian jest znacznie ważniejsze niż nierobienie absolutnie niczego

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

Ser labneh

Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Mięso w diecie dziecka nie jest niezbędne

Wegetarianizm. Czy dziecko potrzebuje mięsa w menu? Jak reaguje otoczenie dzieci będących na wegetariańskiej diecie?

Dzikie rośliny są bardzo smaczne

„Zawsze, w każdym miejscu są rośliny, dzikie warzywa, które możemy zjeść. One są wszędzie, tylko my ich nie widzimy” – mówi Justyna Pargieła, ziołoznawca

Pułapki diety wegetariańskiej

Pułapki diety wegetariańskiej

3 razy wrap

Znudziły ci się zwykłe kanapki? Zrób sobie wrapy. Proponujemy 3 niebanalne przepisy

Irena Gajewska

„Mam 93 lata i nie mam na co umrzeć”. Poznajcie historię pani Ireny, bohaterki kampanii RoślinnieJemy

Unsplash.com

Czy dieta wegańska i dieta wegetariańska mogą nas ustrzec przed chorobami? Będziesz zaskoczona

Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

https://www.istockphoto.com/

Czy wegetarianie żyją dłużej?

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Bez spiny jem rośliny kampania

„Bez spiny jem rośliny” – kampania dla tych, którzy chcą jeść roślinnie

Wiosenna pizza na zielonym spodzie

Dzień z życia weganina

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

grilowane warzywa

Co powiesz na jazdę próbną z zieloną dietą? Kasia Bem poleca jadłospis na wegetariański dzień

@lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie? Czy dieta wegetariańska jest zupełnie bezpieczna? O wpływie czerwonego mięsa na zdrowie, pisze lekarka Magdalena Jutrzenka

Crumble, czyli deser z… selerem!

Crumble, czyli deser z… selerem!

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

Zamiast mielonego

Kotlety mielone w wersji wege – mamy trzy doskonałe propozycje

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?