Przejdź do treści

Banan – niekwestionowany król owoców. Co czyni go wyjątkowym i jakie ma właściwości?

banan
Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Red flag: ból pleców
Ból pleców. Kiedy niegroźna dolegliwość zamienia się w poważną chorobę?
Zazdrość to stan umysłu
Zazdrość to stan umysłu. Dlaczego jedni ją odczuwają, a inni nie?
Fakty i mity: Przeziębienie pęcherza
„Nie siadaj na betonie, bo złapiesz wilka”, czyli przeziębienie pęcherza. Czy to prawda?
5 powodów, dla których warto dbać o mleczaki
5 powodów, dla których warto dbać o mleczaki
5 przykładów na to, że sabotujesz siebie, będąc w związku
5 przykładów na to, że sabotujesz siebie, będąc w związku

Banan to towarzysz każdego szanującego się sportowca. Pokarm awaryjny fitnessowych zapaleńców, ważny składnik posiłków okołotreningowych. Nic dziwnego, że w ciągu roku na świecie zjada się ok. 100 bilionów bananów!

Banany każdy zna. I większość lubi. Jednak ciekawe, ilu z was wie, że banan tak naprawdę nie rośnie na drzewach? Choć jego rozmiary są mylące (dorasta nawet do wysokości 10 metrów), to z botanicznego punktu widzenia bananowiec to roślina zielna, bylina. Owoce bananowca powstają z kwiatostanu bez zapylenia. To dlatego banany nie mają pestek.

Banany, które jadamy dziś, pochodzą z połączenia dwóch gatunków dziko rosnących w Archipelagu Malezyjskim oraz z regionu Indii, Filipin i Nowej Gwinei. Szacuje się, że to skrzyżowanie miało miejsce już 10 tys. lat temu. W dzisiejszych czasach banan stał się po prostu bananem, a w sklepach sprzedawany jest pod nazwami produkujących go koncernów, a nie gatunków. Poza zwykłym bananem o żółtej skórce na półkach sklepowych możemy znaleźć również banany baby i banany czerwone.

Największe uprawy, głównie w obszarach tropikalnych, znajdują się w krajach Ameryki Środkowej i Północnej, a najwięksi importerzy dostarczający banany m.in. do Polski to Ekwador, Kolumbia, Kostaryka i Filipiny.

Bananowy sernik na zimno

Banan dla aktywnych

Co takiego kryje się w bananie, co czyni go wyjątkowym? Banan to przede wszystkim bogate źródło potasu, który wpływa na siłę i wytrzymałość mięśni oraz wspomaga ich regenerację. Banan to również dobre źródło szybko przyswajalnych węglowodanów, nadaje się więc idealnie do posiłków okołotreningowych. Nic więc dziwnego, że owoc ten można znaleźć w niejednej torbie treningowej.

Banan to również całkiem bogate źródło magnezu, kwasu foliowego (wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, reguluje podział, wzrost i pracę komórek naszego ciała) i fosforu (istotny dla prawidłowej pracy mięśni, w tym mięśnia sercowego), a także witaminy A, witaminy C (wzmacniającej odporność organizmu, układ krwionośny i opóźniającej procesy starzenia m.in. skóry) i choliny.

Aby te wszystkie wartościowe składniki zostały w jak największym stopniu przyswojone przez nasz organizm, powinniśmy jeść owoce dojrzałe. Jak to sprawdzić? Dojrzały banan jest tylko trochę twardy, jego skórka jest intensywnie żółta i pokryta licznymi brązowymi kropkami. Kolor łodygi zmienia się z zielonego w brązowy. Taki banan nie tylko jest słodszy, ale też łatwiej się trawi, dzięki czemu nasz organizm korzysta z większego ładunku składników odżywczych. Co więcej, niedojrzały banan zawiera więcej opornej skrobi, która może zdecydowanie utrudnić trawienie.

Jeśli banan, to tylko dojrzały!

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl


Katarzyna Karus-Wysocka – entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

Banan jest zły, a soki detoksykujące dobre? Dietetyczka Anna Reguła o „paradoksie owocowym”

Koktajl z jagód

Jagody açaí – nowa nadzieja w walce z rakiem?

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Bogactwo witamin na początek dnia

Żelki – pyszne, zdrowe, bo domowe! I tak niewiele potrzeba, żeby je zrobić

Naturalne źródła cukru / istock

Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych

Gruszki na stole

Szukasz zimą witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

Pieczone zimowe owoce

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami

Keks bananowo-orkiszowy z bakaliami. Wypróbuj jego zdrowszą wersję

Cytryna wpada do wody

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Liofilizacja — dowiedz się, czym jest proces konserwujący żywność, nie pozbawiający ich substancji odżywczych!

Liofilizacja – proces konserwujący żywność, który nie pozbawia jej substancji odżywczych

Miska z aronią

Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie

kiwi

Owoce i warzywa wolne od zanieczyszczeń. Poznaj listę „Czystej 15-stki”

Gruszka polewana wodą

Parszywa 12-stka. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone?

Soki owocowe – czy można je przedawkować? Wyjaśnia dietetyczka

Pigwa (źródło - unsplash.com)

Pigwa, czyli polska cytryna

Komu owoce mogą szkodzić?

unsplash.com

Superfruits prosto z polskiego sadu! Po które warto sięgać?

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Kobieta z grypą hiszpanką leży w łóżku

Grypa hiszpanka – przyczyny i objawy. Historia największej pandemii na świecie.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.