Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Lasagne bez grama mięsa

Lasagne bez grama mięsa
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
To nieprawda, że dania bez mięsa są niesmaczne i nijakie. Ten przepis jest na to dowodem. Jesteśmy pewni, że jak raz spróbujecie naszej lasagne w wersji wege, będziecie do niej wracać regularnie.

Już niejeden mięsożerca prosił nas o przepis na to danie. Najlepiej od razu przygotuj większą ilość i schowaj do zamrażalki albo poczęstuj sąsiadów. Tutaj nie ma żadnego kombinowania z nietypowymi produktami, co mogłoby odstraszyć tradycjonalistów. Lasagne składa się z płatów makaronu, sera, sosu beszamelowego i farszu pomidorowego. Wypełnienie dodatkowo wzmocniliśmy akcentem chrupiącym, czyli pieczonym tofu.

Sezon na świeże polskie pomidory właśnie ruszył, więc lasagne jest teraz jak najbardziej na czasie. Każde dziecko wie, że pomidory są zdrowe i warto je jeść. Zawierają witaminę C, K, kwas foliowy, B3, B6 i B1. Oprócz tego są bogate w magnez, potas, fosfor, cynk i wapń. Są niskokaloryczne, mają w sobie dużo wody i błonnika, czyli nawadniają, oczyszczają z toksyn i pozostawiają uczucie sytości. Regularne spożywanie pomidorów doskonale wpływa na odporność organizmu i zachowanie młodości skóry. Pomidory zawierają likopen, czyli przeciwutleniacz o właściwościach przeciwnowotworowych, chroniących przed zaćmą oraz chorobami serca. Warto po nie sięgać, aby unormować procesy trawienne.

Składniki:

Sos pomidorowy:

- ok. 1 kg pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 180 g tofu
- olej rzepakowy do smażenia
- płaska łyżka słodkiej papryki
- pół łyżki papryki wędzonej
- pół łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku


Sos beszamelowy:

- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 300 ml mleka sojowego
- 1,5 łyżki mąki orkiszowej


Dodatkowo:

- 8-10 płatów makaronu lasagne
- ok. 100 g startego sera typu cheddar
- pół pęczka szczypiorku


Przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia tofu w bardzo mała kostkę.

wegetarianska-lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Skrop dwoma łyżkami oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na czas przygotowywania reszty elementów. Co jakiś czas zamieszaj, aby tofu nie przywarło do dna naczynia.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, przez chwilę podsmaż. Następnie wrzuć cienko pokrojony w plastry seler oraz cebulę. Całość przez chwilę podsmaż z solą, a na koniec dodaj czosnek. Pomidory pokrój w nieregularne kawałki i wrzuć do reszty na patelni. Duś warzywa, aż zmiękną, sos odparuje i się zagęści. Na końcu dodaj przyprawy.

przepis-na-wegetarianska-lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zetrzyj ser cheddar. Tofu wmieszaj w sos pomidorowy.

Aby przygotować sos beszamelowy, w rondlu rozpuść olej kokosowy, dodaj mąkę i mleko. Gotuj, mieszając, aż sos będzie gęsty, jednolity i lejący się. Na koniec dopraw gałką.

Przygotuj prostokątną formę do pieczenia o wymiarze ok. 20x25 cm. Spód wysmaruj kilkoma łyżkami beszamelu. Następnie połóż makaron. Przykryj sosem pomidorowym,

wegetarianska-lasagne-przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

posyp serem, sosem beszamelowym i przykryj makaron. Taki proces powtórz aż skończą się składniki. Na końcu posyp serem.

przepis-wege-lasagne

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Zanim lasagne pokroisz w kawałki, poczekaj, aż lekko ostygnie. Danie podawaj posypane szczypiorkiem.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Spróbuj być wege przez 2 dni

Długość trwania: 8 dni

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Dzień pod znakiem selera

Już dawno seler przestał być ubogim krewnym marchewki kończącym tylko w rosole. Nareszcie go doceniamy!...
Już dawno seler przestał być ubogim krewnym marchewki kończącym tylko w rosole. Nareszcie go doceniamy! I dlatego zrobimy sobie selerowy dzień. Na śniadanie pyszna pasta z orzechami, na obiad frytki jak marzenie, a na kolację – lasagne. We wszystkich trzech odsłonach seler smakuje doskonale.

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Tradycyjne leczo pochodzi z Węgier, jest smażone na smalcu i zawiera wędzoną słoninę. Nie brzmi zdrowo...
Tradycyjne leczo pochodzi z Węgier, jest smażone na smalcu i zawiera wędzoną słoninę. Nie brzmi zdrowo i lekkostrawnie, prawda? Dlatego my proponujemy leczo w wersji wegetariańskiej, co nie oznacza, że się nim nie najesz!

Lasagne odchudzona

Tej makaronowej zapiekanki nikomu nie trzeba przedstawiać. Wszyscy ją znamy, ale czy wiesz, że jej klasyczny...
Tej makaronowej zapiekanki nikomu nie trzeba przedstawiać. Wszyscy ją znamy, ale czy wiesz, że jej klasyczny skład jest bardzo ciężkostrawny? To za sprawą mięsa, dużej ilości sera żółtego i sosu z masłem oraz mąką. Proponujemy odchudzoną wersję, zdrowszą i taką, którą mogą jeść również wegetarianie. Oto lasagne w wersji fit!