Przejdź do treści

Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie się ją stosuje?

Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje?
Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje? Zdjęcie: istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Adam Lewanowicz
Jak pomóc bliskiej osobie, która tkwi w toksycznej relacji? Radzi psychoterapeuta Adam Lewanowicz [WIDEO]
projektowanie uśmiechu
„Od razu zauważam, gdy ktoś ma problem, bo mówi czy uśmiecha się, przekręcając głowę w bok, lub zasłania usta dłonią”. Lek. dent. Marcin Krupiński o projektowaniu uśmiechu
„Złość piękności szkodzi”? W żadnym wypadku. Pozwólmy dziewczynkom się złościć!
Złość piękności szkodzi? „Zbyt długo dałyśmy sobie wmawiać bajkę o złości, co to kobiecości nie przystoi”
Pokonała już raka i sepsę, teraz 102-latka po raz drugi wyzdrowiała z COVID-19
Pokonała już raka i sepsę, teraz 102-latka po raz drugi wyzdrowiała z COVID-19
Kobieta w ciąży
Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Lecytyna sojowa to związek obecny w większości produktów spożywczych, stosuje się ją bowiem jako dodatek do żywności. Znajdziemy ją pod oznaczeniem E322, zwykle jako jeden z ostatnich składników na liście. Lecytyna występuje także naturalnie w organizmie ludzkim pełniąc w nim wiele funkcji. Do czego stosuje się lecytynę sojową i czy naprawdę jest szkodliwa dla zdrowia, a może wręcz przeciwnie?

Co to jest lecytyna sojowa?

Nazwa lecytyna pochodzi z języka greckiego i oznacza żółtko jajka. To właśnie z jajka kurzego substancja ta została po raz pierwszy wyizolowana w roku 1948. Ze względu na fakt, iż obecnie pozyskiwanie lecytyny z żółtka jaj jest zbyt drogie, na skalę przemysłową uzyskuje się ją z soi, słonecznika lub rzepaku.

Lecytyna sojowa (E322) to substancja pozyskiwana z ziaren soi. W przemyśle spożywczym stosowana jest jako dodatek do żywności, a dokładniej emulgator, który wiąże ze sobą składniki poszczególnych produktów oraz przeciwutleniacz odpowiedzialny za przedłużenie okresu przydatności do spożycia danego produktu. Lecytyna dodana do ciast sprawia, że łatwiej wyrastają i nie są kleiste.

Lecytyna sojowa w żywności znajduje się w majonezach, margarynach, tłuszczach piekarniczych,  serach, śmietankach, mlekach w proszku i koncentratach. Lecytyna sojowa w czekoladzie dodawana jest w celu poprawy płynności i trwałości masy czekoladowej. Jeśli chcemy znaleźć czekoladę bez lecytyny sojowej może być ciężko. Obok E322 w czekoladzie możemy też spotkać dodatek E476 czyli polirycynooleinian poliglicerolu. Tego emulgatora należy się wystrzegać, ponieważ może powodować reakcje alergiczne oraz problemy żołądkowo – jelitowe.

Lecytyna sojowa – skład

Z chemicznego punktu widzenia lecytyna to mieszanka fosfolipidów  (fosfatydylocholiny, fosfatydyloetanoloaminy, fosfatydyloinozytolu i kwasu fosfatydowego), glikolipidów, steroli, kwasów tłuszczowych, sfingolipidów i węglowodanów. Fosfolipidy to składniki błony komórkowej wszystkich roślin i zwierząt.

Lecytyna sojowa zawiera średnio 35 proc. oleju sojowego. Soja jest jedną z najczęściej modyfikowanych genetycznie roślin. Aby otrzymać lecytynę sojową z surowych ziaren soi, pozyskuje się olej sojowy za pomocą chemicznego rozpuszczalnika ‒ najczęściej jest nim heksan. To taki związek chemiczny, który powstaje w wyniku rafinacji ropy naftowej. Stosowany jest np. w przemyśle samochodowym i meblarskim. Do wybielania gotowej lecytyny sojowej służy zaś nadtlenek wodoru.

Właściwości zdrowotne lecytyny sojowej

Lecytyna pełni ważną funkcję w organizmie ludzkim. Znajduje się w każdej komórce ciała, jest elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej. Lecytyna stanowi źródło choliny, z której syntetyzowana jest acetylocholina – substancja biorąca udział w przekaźnictwie nerwowym. Dzięki niej mogą zachodzić procesy uczenia się. Dzięki zawartości fosfolipidów, lecytyna obniża stężenie triglicerydów i cholesterolu we krwi, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.Ponadto lecytyna wspiera pracę wątroby i woreczka żółciowego, opóźnia procesy starzenia się, wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz jest istotna w okresie ciąży i laktacji.

W przemyśle farmaceutycznym lecytynę znajdziemy w kremach, emulsjach i maściach. Korzysta z niej także przemysł kosmetyczny – obecna jest przede wszystkim w produktach kondycjonujących włosy oraz kosmetykach do twarzy o działaniu przeciwzmarszczkowym, zapobiegającym utracie wody oraz poprawiającym elastyczność skóry.

Czy lecytyna sojowa jest szkodliwa?

Badania potwierdziły, że lecytyna sojowa jest jest nietoksyczna. Lecytyna nie ma niekorzystnego wpływu na zdrowie, ponieważ:

  • Hydrolizowana lecytyna i cholina powstają w jelitach w wyniku naturalnego procesu trawienia lecytyny. Cholina jest szybko wchłaniana i pojawia się w osoczu głównie w postaci wolnej choliny,
  • Cholina jest prekursorem dla neuroprzekaźnika acetylocholiny. Zawartość choliny, która może zostać uwolniona z fosfatydylocholiny wynosi do 13,2%, a  zawartość choliny z lecytyny handlowej (E 322) do 3,4%
  • Całkowite spożycie choliny w diecie wynosi od 4 do 18 mg / kg masy ciała dziennie we wszystkich grupach wiekowych, a spożycie choliny z lecytyn sojowej (E 322) stosowanej jako dodatek do żywności jest poniżej górnego poziomu spożycia (UL ).

W rzadkich przypadkach lecytyna z soi może powodować reakcje alergiczne.

Gdzie kupić lecytynę sojową?

Lecytyna sojowa to nie tylko dodatek do żywności, ale i suplement diety. Lecytyna sojowa jest dostępna w postaci płynnej, jako proszek i granulat. Kupimy ją przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością i suplementami oraz w aptekach i oczywiście internecie. Jedna kapsułka zwiera zazwyczaj 1200 mg lub 1350 mg lecytyny sojowej.Niektórzy producenci żywności podkreślają na opakowaniu, że zawarta w produkcie lecytyna sojowa jest organiczna, a więc nie pochodzi z soi modyfikowanej genetycznie.

Niektórzy zastanawiają się co wybrać, lecytynę sojową czy słonecznikową? Obydwie lecytyny zawierają podobny profil  fosfolipidów, choć lecytyna słonecznikowa jest lepszym źródłem fosfatydylocholiny. Zarówno lecytyna sojowa jak i słonecznikowa mają w swoim składzie  kwasy omega-6. Pod tym względem lepiej wypada lecytyna rzepakowa, która ma korzystniejszy profil kwasów omega-6 do omega-3. Lecytyna słonecznikowa jest alternatywą dla lecytyny sojowej także ze względu na przyjemny orzechowy posmak.

Bibliografia:

[1] A. Kulawik and B. Tal-Figiel, “Lecytyna i jej rola w farmaceutycznych emulsjach suchych”, Inż. Ap. Chem, vol. 50, 2011.

[2] P. Ławrowski, “Lecytyna. Ważny dodatek w produkcji mas czekoladowych”, Świat czekolady. Cukiernictwo i piekarstwo, vol. 3, 2018.

[3] Amouni Mohamed Maurad i wsp., “Influence of Soy Lecithin Administration on Hypercholesterolemia”, Cholesterol, 2010.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zespół ogona końskiego – przyczyny, objawy, leczenie, powikłania

Padaczka alkoholowa – przyczyny, objawy, pierwsza pomoc i leczenie

Silne nogi to silny mózg? Sprawdź, co mówią badania

Anna Golan, psycholog i seksuolog kliniczny

„Słowa uwodzą i to bardzo skutecznie. Zwracajcie uwagę, jak mówicie do swoich partnerów seksualnych” – Anna Golan o sapioseksualizmie

Zanik wieloukładowy – objawy, przyczyny, leczenie, rokowania

Osobowość histrioniczna (HPD) – co to, objawy, leczenie

Hormon wzrostu (somatotropina) – efekty, badanie i cena

Rezonans magnetyczny głowy – wskazania, ile trwa, skutki uboczne

Mózg po COVID-19. Jakie zmiany mogą w nim zajść? Tłumaczy neurolożka Magdalena Wysocka-Dudziak

Mózg po COVID-19. Jakie zmiany mogą w nim zajść? Tłumaczy neurolożka Magdalena Wysocka-Dudziak

Badanie błędnika (ENG, VNG) – jak wygląda i ile kosztuje?

Kobieta stoi przy oknie

Nerwobóle (neuralgia) w klatce piersiowej – przyczyny, objawy i leczenie

Nerw kulszowy – przebieg, funkcje i przyczyny bólu

Dieta dla mózgu. Co jeść, by mieć dobrą pamięć i sprawny umysł?

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

Zapominasz? To znak, że z twoim mózgiem wszystko jest w porządku

Kobieta siedzi przy biurku

Trening mózgu – ćwiczenia. Jak efektywnie ćwiczyć umysł?

Kobieta za szybą zasłania sobie oczy

Lek. Joanna Adamiak: załamanie nerwowe jest naturalną reakcją organizmu na przeciążenie i jest poniekąd reakcją obronną

Wiele doświadczanych emocji odzwierciedla to, co się dzieje w jelitach”. Farmaceutka wyjaśnia powiązanie pomiędzy jelitami a zdrowiem psychicznym

„Wiele doświadczanych emocji odzwierciedla to, co się dzieje w jelitach”. Farmaceutka wyjaśnia powiązanie pomiędzy jelitami a zdrowiem psychicznym

wyspadek samochodowy

Wstrząs mózgu – przyczyny, objawy, pierwsza pomoc, leczenie

Dopamina - działanie, skutki nadmiaru i niedoboru

Dopamina – co to jest? Lek, niedobór, nadmiar, działanie

Zrelaksowana dziewczyna

ASMR – orgazm dla mózgu. Jak to działa i na co może pomóc?

Kobieta przed monitorem

Dziwne uczucie w głowie – przyczyny. Co to oznacza?

Fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk: aby naprawić swoją postawę ciała, rozluźniaj układ mięśniowy, wzmacniaj go, ale mobilizuj też nerwy

Ciągły stres niszczy ci życie. Sprawdź, jak go okiełznać!

Kobiecy mózg – jaki jest naprawdę?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?