Przejdź do treści

Lecytyna sojowa – co z nią jest nie tak?

Lecytyna sojowa – co z nią jest nie tak?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Choleryk i jego cechy - jak sobie z nim radzić?
Choleryk i jego cechy – jak sobie z nim radzić?
lekarz zakładający rękawiczki jednorazowe
Poradnie specjalistyczne na nowo otwarte. Szpitale jednoimienne powoli wracają do działalności sprzed epidemii
Miodunka - właściwości i zastosowanie
Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego
Białka jaj – czy naprawdę są zdrowsze od żółtek?
Białko czy żółtko jaja kurzego – co jest zdrowsze?
Dziewczyna siedzi na parapecie i pali papierosa
Co dzieje się w organizmie, gdy rzucisz palenie? Wyjaśnia dietetyk Julian Sobiech

Lecytyna sojowa jest obecna w większości produktów żywnościowych. Oznaczona symbolem E322 przeważnie jest uznawana za nieszkodliwą. Ale czy każda lecytyna sojowa jest taka sama? Czy ta pozyskiwana z modyfikowanej genetycznie soi również będzie obojętna dla naszego zdrowia?

Ten popularny emulgator wiąże ze sobą składniki poszczególnych produktów, dodany do ciast sprawia, że łatwiej wyrastają i nie są kleiste. Jak go znaleźć? Wystarczy zerknąć na koniec listy składników danego produktu. To zwykle najtańsza wersja lecytyny sojowej, pozyskiwana z ziaren soi modyfikowanej genetycznie i z użyciem szkodliwych chemikaliów w procesie produkcyjnym.

Szczypta heksanu i inne świństwa

Lecytyna to mieszanka fosfolipidów i olejów. Fosfolipidy to składniki błony komórkowej wszystkich roślin i zwierząt. Lecytyna nie musi pochodzić wyłącznie z ziaren soi, może się brać także z ziaren słonecznika, rzepaku, mleka i żółtek jaj. Lecytyna sojowa zawiera średnio 35 proc. oleju sojowego. Problem w tym, że soja jest jedną z najczęściej modyfikowanych genetycznie roślin. Ziarna soi są dodatkowo jednymi z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami upraw. Aby otrzymać lecytynę sojową z surowych ziaren soi, pozyskuje się olej sojowy za pomocą chemicznego rozpuszczalnika ‒ najczęściej jest nim heksan. To taki związek chemiczny, który powstaje w wyniku rafinacji ropy naftowej. Jego toksyczne opary mogą powodować zawroty głowy i nudności. Stosowany jest np. w przemyśle samochodowym i meblarskim.

Do wybielania gotowej lecytyny sojowej służy zaś nadtlenek wodoru, żrąca substancja, która w kontakcie ze skórą powoduje białe plamy. Jego kilkuprocentowy roztwór to popularna woda utleniona. Jednak większość państw w Europie zabrania sprzedaży czystego nadtlenku wodoru ze względów bezpieczeństwa.

Istnieje wiele badań potwierdzających obecność toksycznych chemikaliów w lecytynie sojowej, które są pozostałościami po jej procesie produkcyjnym. Trudno znaleźć wiarygodne źródło, które podawałoby rzetelnie skład lecytyny sojowej stosowanej w przemyśle spożywczym. Nie wiemy, czy do jej produkcji użyto soi organicznej, czy modyfikowanej genetycznie, nie wiemy też, jakie związki chemiczne zastosowano. Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków (FDA) nie reguluje dopuszczalnej ilości pozostawionego heksanu w produktach spożywczych. Oznacza to, że w lecytynie sojowej mogą się pojawić pozostałości toksycznych związków chemicznych. Wprawdzie w przetworzonej żywności lecytyna sojowa stanowi zwykle 1 proc. w składzie produktu, ale im więcej przetworzonego jedzenia, tym więcej szkodliwej lecytyny sojowej.

Fatalne skutki

Dlaczego taka zanieczyszczona i zmodyfikowana genetycznie lecytyna sojowa jest szkodliwa? Bo może powodować biegunkę, utratę apetytu, wysypkę i zaczerwienienia skóry, nudności, zawroty głowy i dezorientację, a także sporadyczne omdlenia. Długotrwałe skutki spożywania żywności modyfikowanej genetycznie nie są znane. Jeśli nie mamy ochoty na bycie królikiem doświadczalnym koncernów spożywczych, lepiej unikać soi modyfikowanej genetycznie i jej pochodnych produktów. Tutaj, niestety, musimy zwracać uwagę na ceny – im tańszy produkt, tym większe prawdopodobieństwo, że zawarta w nim lecytyna sojowa jest również tanim składnikiem, masowo produkowanym (czytaj: GMO), z użyciem rozmaitych chemikaliów.

Lecytyna sojowa – tak, ale pod warunkiem, że nie jest to lecytyna sojowa wytworzona z ziaren soi modyfikowanej genetycznie. Niektórzy producenci żywności podkreślają na opakowaniu, że zawarta w produkcie lecytyna sojowa jest organiczna, a więc nie pochodzi z soi modyfikowanej genetycznie i powstała bez użycia szkodliwych chemikaliów.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Wskaźnik BMR. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne

Wskaźnik BMR. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne

Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy na nią chorujesz

Łuszczyca – 10 produktów, które warto jeść, gdy na nią chorujesz

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Kobalt - występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12

Kobalt – występowanie, właściwości i działanie niezbędnego składnika witaminy B12

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Kawa w filiżance

Kawa z mlekiem, espresso, kuloodporna? Jeśli zdrowa, to bez dodatków

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Dieta antyhistaminowa – czym jest i jakie produkty wyklucza? (PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS)

Dieta antyhistaminowa – czym jest i jakie produkty wyklucza? (PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS)

Probiotyki w ciąży / istock

Probiotyki w ciąży. Brać czy nie? Dietetyczka kliniczna odpowiada

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

Diety na przytycie – jak komponować jadłospis, by zdrowo zwiększyć wagę?

Diety na przytycie – jak komponować jadłospis, by zdrowo zwiększyć wagę?

Red Lipstick Monster / YouTube

Red Lipstick Monster szczerze o zaburzeniach odżywiania. „Z jedzeniem zachowuję się jak osoba uzależniona. Mam do niego chory stosunek”

Ziemniaki w diecie / rawpixel

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Trener personalny wyjaśnia to na dobrym przykładzie

Przeszczep nerki - informacje praktyczne o zabiegu, diecie i życiu po nim

Przeszczep nerki – informacje praktyczne o zabiegu, diecie i życiu po nim

Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej

Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej

Ciepłe mleko na bezsenność?

Ciepłe mleko na bezsenność?

Witamina D - jak przyjmować i czego unikać?

Witamina D – jak przyjmować i czego unikać?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Ciasta z... warzywami

Ciasta z… warzywami. Poznaj trzy proste przepisy!

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny / istock

Czym różni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego? Dietetyczka tłumaczy

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?