Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Letni makaron z cukinii

Letni makaron z cukinii
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
W końcu jest ciepło! Nikomu się nie chce stać przez godzinę w kuchni przy parujących garnkach. Przedstawiamy więc pomysł na prosty i przepyszny obiad, który przygotujesz na zielonej trawce, siedząc na kocu i ciesząc się promieniami słońca.

To nie będzie mozolne gotowanie. Jedyne, czego potrzebujesz, to moździerz, w którym utrzesz świeże zioła i przyprawy, specjalna obieraczka do warzyw, nóż i miska. Chwila roboty, kilka składników i piknikowe danie gotowe!

Cukinia to idealne warzywo na lato. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna oraz bogata w witaminy i minerały. Zawiera witaminy z grupy A, B i C. Oprócz tego fosfor, żelazo, wapń, jod oraz potas. Mogą po nią śmiało sięgać osoby będące na diecie. Odkwasza organizm i reguluje procesy trawienne.

Składniki (dla 2 osób):

- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- pół pęczka bazylii
- pół pęczka kolendry
- sól i pieprz do smaku
- skórka z cytryny
- 1‒2 łyżki oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka czarnego sezamu
- sok z połowy cytryny
- pół garści startego sera długo dojrzewającego

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania pesto. W moździerzu umieść zioła, szczyptę soli, czosnek i skórkę z cytryny. Utrzyj, dopraw solą i pieprzem. Cukinię umyj i za pomocą obieraczki obierz na cienkie paseczki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Skrop sokiem z cytryny.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Zetrzyj ser i dodaj do dania.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Połącz z pesto, skrop olejem, posyp sezamem, dodaj kilka listków kolendry i bazylii.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Delikatnie wymieszaj i jedz. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Zdrowy obiad za dwie dychy

Za 20 zł można kupić 5 sieciówkowych hamburgerów. Ale można też zdrowo zaszaleć i wyczarować świetny...
Za 20 zł można kupić 5 sieciówkowych hamburgerów. Ale można też zdrowo zaszaleć i wyczarować świetny obiad! Polenta z cukinią i kurczakiem albo makaron z polskim pesto brzmią chyba lepiej?

Tarta z cukinią w roli głównej

Znacie kogoś, kto nie lubi cukinii? To warzywo jest tak delikatne w smaku i tak uniwersalne, że nie lubić...
Znacie kogoś, kto nie lubi cukinii? To warzywo jest tak delikatne w smaku i tak uniwersalne, że nie lubić się go chyba nie da. Może tarta z cukinią i kozim serem stanie się waszym popisowym letnim daniem?

Spaghetti z cukinii z figami

Cukinia to fantastyczne warzywo kameleon, które doskonale dopasowuje się do otoczenia. Na ostro, zapiekana,...
Cukinia to fantastyczne warzywo kameleon, które doskonale dopasowuje się do otoczenia. Na ostro, zapiekana, faszerowana? Opcji jest mnóstwo. My przerobimy ją na makaronowe nitki i spałaszujemy w towarzystwie świeżych fig. Pycha!