Przejdź do treści

Letnie kompoty z owoców i kwiatów

Letnie kompoty z owoców i kwiatów
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
miód, propolis
Propolis może mieć działanie przeciwnowotworowe
ruch uliczny, samochód, autobus, dym z kominów
„Smog ma wpływ nie tylko na kobietę w ciąży, ale także na jej dziecko” – mówi Emilia Piotrowska z Warszawskiego Alarmu Smogowego
pluszaki zaprojektowane przez dziecko dla ikea
8-latka z Polski finalistką w światowym konkursie IKEA
Gaydos i Nergal w sesji
Melanie Gaydos. Modelka, które zainspirowała Nergala
Kobieta w ciąży, która układa dziecięce ubranka
Matki częściej cierpią na depresję poporodową, jeśli mają syna? Ginekolog komentuje

Wiele dzikich roślin, które mijamy na co dzień, jest jadalnych! Warto docenić ich niezwykły smak i aromat i ugotować z nich kompot.

Kwiaty wprowadzają do najprostszych nawet receptur niesamowite akcenty. Ale warto po nie sięgać także ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Kwiaty lawendy to łagodny środek uspokajający, mają też działanie wspomagające trawienie. Kwiaty czarnego bzu działają wykrztuśnie i antywirusowo, wzmacniają odporność organizmu, przyspieszają przemianę materii. Z kolei płatki dzikiej róży zawierają flawonoidy i antocyjany, dzięki czemu sprawdzą się przy niestrawności, a także bólu gardła.

W połączeniu z naszymi ulubionymi letnimi owocami kwiaty, które akurat kwitną w tym samym czasie, tworzą bardzo ciekawe kompozycje smakowe. Słodka truskawka nabiera niezwykłego wyrafinowania w towarzystwie kwiatów czarnego bzu; czereśnie lub wiśnie z dodatkiem płatków róży zyskują na elegancji, a kwaśna malina złagodzona eteryczną lawendą koi zmysły. Oto trzy letnie kompoty o zniewalającym zapachu!

Kompot z malin i kwiatów lawendy

Składniki (ok. 1,5 l):

– 1 mała kobiałka malin (200 g)
– 2–3 kwiaty lawendy
– 1,5 l wody
– ulubiony środek słodzący (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wrzucamy wszystkie składniki do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut, przecedzamy, opcjonalnie dosładzamy i podajemy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Kompot z truskawek i kwiatów czarnego bzu

Składniki (ok. 1,5 l):

– 500 g truskawek
– 1 duży baldach kwiatów czarnego bzu*
– 1,5 l wody
– ulubiony środek słodzący (opcjonalnie)

*Kwiaty czarnego bzu zrywamy w lesie lub na łące, z dala od miasta, zbieramy jedynie te białe, bez brązowych plamek i spożywamy tylko po obróbce termicznej. Bezpośrednio po zerwaniu układamy je na gazecie i zostawiamy na 30–60 minut, aby naturalnie oczyściły się z owadów, które mogą się w nich znajdować

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, usuwamy z nich szypułki, kroimy na pół i wrzucamy do garnka. Dodajemy lekko porwany kwiat czarnego bzu oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut, dosładzamy wedle uznania i serwujemy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Kompot z czereśni lub wiśni i płatków dzikiej róży

Składnii (ok. 1,5 l):

– 500 g czereśni lub wiśni
– 10 dużych jadalnych płatków dzikiej róży
– 1,5 l wody
– ulubiony środek słodzący (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Czereśnie/wiśnie myjemy i drylujemy lub przekrajamy na pół. Wrzucamy do garnka, dodajemy oczyszczone płatki róży oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 15 minut, przecedzamy, dosładzamy wedle uznania i serwujemy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

miód, propolis

Propolis może mieć działanie przeciwnowotworowe

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Bakłażan

5 powodów, dla których warto jeść bakłażany

miska z guacamole stoi na czarnym stole, wokół leżą krakersy z sezamem

Guacamole i hummus, czyli czas na guacummus!

waga

Czy po jednym dniu obżarstwa można przytyć? Dietetyk odpowiada

Karolina Szostak: zdrowe jedzenie widać nie tylko w biodrach, ale przede wszystkim na twarzy

Pumpernikiel na śniadanie – najlepszy przepis!

Zjedz komosę na śniadanie!

kawa

Gorąca kawa jest lepsza od „parzonej” na zimno

5 zamienników awokado

Co robi alkohol kobiecie po 30. urodzinach?