Przejdź do treści

3 przepisy bezglutenowe na bazie mąki

Mączna EksTradycja
Zdjęcie: Karolina i Maciej Szaciłło | MEDYtuJEMY
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dziewczyna hamak
5 patentów na wiosenne przemęczenie. Sprawdź, jak ustrzec się przed kacem po zimie
Zdrowy posiłek na stole
Odchudzanie a efekt jo-jo. O gubieniu kilogramów opowiada diabetolog prof. Leszek Czupryniak
Pomysł na małże
Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina
Kobieta siedzi na podłodze i je
Znów spóźnia ci się okres? Trenujesz? Odchudzasz się? Poznaj możliwe przyczyny zaburzonego cyklu miesiączkowego
10 sposobów na to, by nie zwariować. Radzi Kasia Bem

Coraz częściej szukamy przepisów na dania bezglutenowe, bo czas królowania pszenicy dawno przeminął. Dziś mamy dla was podpłomyki ryżowo-gryczane, gryczane pierogi ruskie i kabaczki w bezglutenowej panierce. Lubimy tradycję, ale w nowej odsłonie.

W trakcie pracy nad „Swojsko”, naszą ostatnią książką, przejechaliśmy blisko 2500 km w poszukiwaniu tradycyjnych, polskich, często zapomnianych produktów, przepisów i smaków. Nim wyruszyliśmy w tę podróż, rodzima kuchnia kojarzyła nam się z daniami mącznymi, ciężkimi, często suto okraszanymi tłustymi, mięsnymi sosami. Okazało się, że kulinarnie Polska (szczególnie kiedyś) miała do zaoferowania znacznie więcej. Oprócz najbardziej dziś popularnej mąki pszennej wykorzystywało się grykę, owies, mąkę ziemniaczaną czy proso (kasza jaglana). Z różnorodnych kasz i mąk przygotowywano pierogi, kluski, ciasta, chleby, panierki, a nawet kotlety. Dziś pszenica została genetycznie zmodyfikowana w celu zwiększenia zawartości glutenu. W rezultacie to dobroczynne niegdyś zboże stało się mniej wartościowe. Jest również często przyczyną wielu nietolerancji pokarmowych. I słynny „pszeniczny brzuch” jest już chyba wszystkim znany. Dlatego właśnie warto rozszerzyć „repertuar” zbóż (w tym mąk) w spiżarni. Szczególnie że na sklepowych półkach pojawiły się mąki również z innych odmian ‒ nieznanych praktycznie dotąd w polskiej kuchni. Na bazie mąki gryczanej, ryżowej, kukurydzianej czy grochowej możesz przygotować zdrowszą, ale równie smaczną wersję tradycyjnych dań. Gryczane pierogi ruskie, podpłomyki na ryżowym zakwasie czy cukinie panierowane w mące grochowej i ryżowej przeniosą cię na moment do czasów dzieciństwa. Na dodatek będziesz się po nich czuł wyjątkowo lekko.

Podpłomyki ryżowo-gryczane

Składniki:

– szklanka mąki ryżowej
– szklanka mąki gryczanej (z kaszy niepalonej)
– 1/2 szklanki zakwasu ryżowego
– łyżeczka soli
– zakwas ryżowy:
– pół szklanki mąki ryżowej (najlepiej pełnoziarnistej)
– pół szklanki przegotowanej, letniej wody (niechlorowanej)
– mąka ryżowa

Wszystkie składniki podpłomyków mieszamy i dodajemy tyle wody, aby powstało miękkie, lekko kleiste ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (można na dłużej), aby wyrosło. Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, podsypujemy mąką i spłaszczamy palcami na grubość około 0,5 cm. Pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej) z dwóch stron, aż się przypieką, a w niektórych miejscach nawet lekko przypalą.

Zakwas: w czystym wyparzonym słoiku mieszamy mąkę z wodą. Odstawiamy na noc. Rano dosypujemy dwie łyżki mąki i dolewamy odrobinę wody. Czynność powtarzamy przez kolejne 3‒4 dni. W dobrym zakwasie powinny być widoczne bąbelki i wyczuwalny specyficzny zapach fermentacji. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce. Raz w tygodniu (jeśli nie korzystamy z niego) trzeba do niego dosypać 2 łyżki mąki ryżowej i dolać odrobinę wody. Jeżeli używamy zakwasu do wypieków, to za każdym razem uzupełniamy zużytą ilość mąką i wodą. Odstawiamy na noc, aby zakwas przefermentował. Rano wkładamy go ponownie do lodówki.

Gryczane pierogi ruskie

Mączna EksTradycja

Zdjęcie: Karolina i Maciej Szaciłło | MEDYtuJEMY

Składniki na ciasto:

– szklanka mąki gryczanej (z niepalonej kaszy gryczanej)
– szklanka wrzątku
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– mąka gryczana do podsypywania

Farsz:

– 2 części ugotowanych ziemniaków
– część twarogu (tłustego)
– drobno poszatkowana cebula uduszona na oleju (najlepiej ryżowym) lub asafetida do smaku
– świeżo mielony pieprz do smaku
– sól kamienna do smaku
– masło szałwiowe (opcjonalnie):
– masło
– szczypta szałwii lub kilka listków świeżej szałwii
– duszony szpinak (opcjonalnie)
– świeży, dobrze umyty i poszatkowany szpinak (około 200 g)
– łyżka oliwy
– łyżka masła
– świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
– świeżo mielony pieprz do smaku
– sól kamienna do smaku
– pokrojone w kostkę pomidory do przybrania

Ciasto: do mąki gryczanej wlewamy wrzątek, mieszając widelcem, tak aby utworzyła się kulka ciasta. Przekładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość dobrze wyrabiamy. Ciasto podsypujemy mąką gryczaną, formujemy wałek i dzielimy go na kawałki wielkości śliwki. Formujemy z nich kulki i cienko rozwałkowujemy, podsypując mąką gryczaną. Przygotowujemy farsz. Ugotowane ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Z każdego kawałka ciasta wycinamy szklanką lub foremką koło. Nakładamy farsz. Sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 30 sekund od wypłynięcia. Na jednej patelni roztapiamy masło i dodajemy szczyptę rozkruszonej lub kilka listków świeżej szałwii. Na drugiej rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy szpinak. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym gazie 5‒7 minut. Dodajemy resztę składników. Ugotowane pierogi podajemy z duszonym szpinakiem i/lub masłem szałwiowym.

Kabaczki w bezglutenowej panierce

Mączna EksTradycja

Zdjęcie: Karolina i Maciej Szaciłło | MEDYtuJEMY

Składniki:

– pokrojone w grube plastry kabaczki/cukinie/patisony

Panierka:

– 1/2 szklanki mąki grochowej lub mąki z ciecierzycy
– 1/2 szklanki mąki ryżowej
– łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
– ostra lub słodka papryka do posypania (opcjonalnie)
– olej (najlepiej ryżowy) do smażenia

Wszystkie składniki panierki mieszamy. Dodajemy taką ilość wody, aby uzyskać dość rzadkie ciasto naleśnikowe. Ubijamy trzepaczką, aby rozprowadzić wszystkie grudki. Plastry warzyw moczymy w cieście i kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z dwóch stron. Po usmażeniu kładziemy na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypujemy słodką lub ostrą papryką (opcjonalnie).

Karolina uwielbia podróżować, nurkować, pisać, no i … gotować. Fascynuje ją również sztuka oddechu, medytacja i joga. Maciek interesuje się dietetyką, fotografią, też uprawia jogę i medytuje. Od kilku lat gotuje w „Dzień Dobry TVN”, prowadzi warsztaty, promuje zdrowy styl życia. Jest współautorem 5 książek: „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”, „Fajna babka, ale ciacho” oraz „Przemytnicy na wakacjach”. „Karolina na detoksie” (którą napisał z żoną Karoliną) była bestsellerem. Ostatnia „Swojsko” kilka tygodni temu pojawiła się na rynku. Wszystkie zawierają przepisy na zdrowe potrawy dla całej rodziny. Z połączenia ich pasji narodził się projekt MEDYtuJEMY, czyli blog kulinarno-lajfstylowy oraz warsztaty łączące kuchnię z relaksacją, wykładami o emocjach i ich przełożeniu na nasze życie i zdrowie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

dziewczyny z bielactwem

Bielactwo może być piękne! Zobacz galerię zwykłych, niezwykłych kobiet, które wyglądają jak dzieła sztuki

Czy przed okresem można…? – odpowiada lekarz Łukasz Stelmaszczyk

Wskaźniki śmiertelności z powodu nowotworów maleją. „Jesteśmy w stanie wyleczyć ok. 60 proc. przypadków” – mówi onkolog

Witaminy i mikroelementy: sprawdź, jak powinno się je łączyć. Niewiedza może być niebezpieczna

Przesilenie wiosenne zmęczenie

Przesilenie wiosenne to nie fanaberia, tylko realny problem. Psycholog wyjaśnia, jak sobie z nim radzić

Kobieta z nerwiakiem Mortona masuje nogę.

Nerwiak Mortona – objawy, leczenie i rehabilitacja

Kobieta ze sferocytozą podczas konsultacji lekarskiej.

Sferocytoza wrodzona i nabyta – przyczyny i objawy choroby

Lekarz wypisujący receptę na medyczną marihuanę.

Działanie i właściwości leczniczej marihuany w leczeniu chorób przewlekłych

akcja jestem, badam się

„Jestem, badam się” – akcja, która ma przypominać kobietom o badaniach profilaktycznych

Kobieta chora na talasemię podczas konsultacji lekarskiej.

Talasemia – niedokrwistość tarczowatokrwinkowa. Przyczyny, objawy i leczenie choroby

Dziewczyna trzyma w dłoni tabletkę żelaza.

Niedobór żelaza – dlaczego jest taki niebezpieczny i jak go uzupełnić?

Dziewczyna trzyma w dłoni tabletkę żelaza.

Żelazo – pierwiastek na wagę złota. Skąd go brać?

Kobieta z metaplazją podczas konsultacji lekarskiej.

Metaplazja – na czym polega i czym różni się od dysplazji?

Kobieta dostaje zastrzyk z heparyny.

Heparyna – działanie, skutki uboczne, przeciwwskazania do stosowania

Mężczyźnie jest pobierana krew, na pierwszym planie są widoczne probówki

Neutropenia – co to jest? Dowiedz się, jakie są jej przyczyny, czym może się objawiać oraz jak wygląda skuteczne leczenie

Jak wrócić do biegania po ciąży?

Jak wrócić do biegania po ciąży?

Para odbywa stosunek seksualny

Co to jest diafragma? Jakie jest jej działanie i skuteczność jako środka antykoncepcyjnego?

Kobieta siedzi półnaga w białej bieliźnie i na wysokości krocza trzyma różową wstążkę

Jakie są objawy raka sromu? Co to za choroba, jakie są opcje terapeutyczne i rokowania?

Kobieta siedzi w gabinecie laekarskim i trzyma się za głowę

Lobotomia – co to jest? Jak przeprowadzany jest zabieg i jakie mogą być skutki lobotomii?

Kobieta w zaawansowanej ciąży w bluzce w paski siedzi na kanapie

Co to jest rzucawka ciążowa? Jakie są jej przyczyny, czym może się przejawiać i jak wygląda leczenie?

Niemowlę bardzo płacze

Co to jest wirus RSV? Objawy, leczenie i profilaktyka zakażenia

Kobieta z dalekowzrocznością podczas badania okulistycznego.

Dalekowzroczność: na czym polega i jak ją korygować?

Dziewczyna cierpiąca na bigoreksję przegląda się w lustrze.

Bigoreksja – zaburzony obraz własnego ciała. Jakie są objawy choroby?

Chora kobieta w żółtej bluzce

Co może powodować zakażenie wirusem EBV? Objawy, leczenie i badania