Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu

Makaron z jarmużem i ziarnami granatu
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Jarmuż oswoiliśmy już dawno. Przyda się teraz do makaronowej sałatki! Makaron gryczany sprawi, że danie będzie sycące i rozgrzewające, bo podamy je na ciepło. Do tego pesto z prażonych pistacji, ze świeżą miętą i czerwonym pieprzem. A to nie koniec dodatków…

Jarmuż znany jest od lat. Na chwilę o nim zapomnieliśmy, ale na szczęcie już od paru lat ponownie gości w naszych kuchniach. Aktualnie trwa na niego sezon. Można go jeść pod różnymi postaciami. Na surowo w sałacie, z koktajlem, pieczony, duszony albo smażony. Jest prosty i szybki w obróbce, dlatego warto po niego sięgać. Jarmuż spokojnie można zaliczyć do grupy produktów superfood. To dzięki jego wartościom odżywczym. Jest bogaty w witaminy z grupy A, B6, C, K, kwas foliowy, niacynę i ryboflawinę. Oprócz tego zawiera beta-karoten oraz luteinę. Jedząc go, dostarczysz organizmowi fosfor, potas, sód, cynk i magnez. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Zawiera więcej wapnia niż mleko! Jakby tego było mało, jego regularne spożywanie zapobiega chorobom serca, wrzodom i ma dobry wpływ na wzrok.

Łapcie jarmuż i dodatki i chodźcie na makaronową ucztę!

Składniki (przepis dla 2 osób):

- dwie garści jarmużu
- 4 łyżki ziarenek granatu
- 80 g pistacji
- 2-3 garści drobnego makaronu gryczanego
- łyżeczka czerwonego pieprzu
- sól do smaku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki listków mięty
- 3/4 łyżki skórki z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- twardy ser kozi do posypania gotowego dania
- ok. 30-40 ml oleju lnianego

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania pesto. Pistacje obierz z łupinek.

przepis na makaron z jarmuzem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Podpraż na suchej patelni, aż się ładnie zarumienią. Wrzuć je do moździerza. Dodaj szczyptę soli i ucieraj, aż powstaną okruchy. Wrzuć czerwony pieprz, czosnek i miętę. Mocno utrzyj całość. 

przepis na makaron z jarmuzem_przygotowanie pesto

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dolej sok z cytryny oraz olej. Wymieszaj, odstaw na bok. W garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj makaron i gotuj go, aż będzie miękki. W tym samym czasie zajmij się jarmużem. Liście umyj i osusz.

przepis na makaron z jarmuzem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Oddziel je od twardej łodygi i podpraż na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Makaron odcedź, podawaj gorący z jarmużem, pesto pistacjowym, posypany serem, granatem i skórką z cytryny.

Makaron z jarmuzem_propozycja podania

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przestań marnować jedzenie

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Jarmuż – 3 przepisy z kultowym warzywem

Z jarmużem w Polsce jest tak jak z Yeti w Himalajach – wielu o nim słyszało, a mało kto go oglądał. Zwłaszcza...
Z jarmużem w Polsce jest tak jak z Yeti w Himalajach – wielu o nim słyszało, a mało kto go oglądał. Zwłaszcza na talerzu. Tymczasem jarmuż jest kultowym warzywem zwolenników zdrowej diety, wielbionym na całym świecie przez wegetarian i wegan. To warzywo wszystko mające!

Akcja bez glutenu: mąka gryczana

W codziennym gotowaniu, w wypiekach słodkich i słonych, warto czasem odstąpić od tradycyjnej mąki pszennej....
W codziennym gotowaniu, w wypiekach słodkich i słonych, warto czasem odstąpić od tradycyjnej mąki pszennej. Oczywiście chodzi o gluten, ale także o urozmaicenie. Dziś w roli głównej mało popularna, a doskonała w wielu wydaniach mąka gryczana.

Festiwal makaronów: makaron orkiszowy

Makaron orkiszowy nie należy do najpiękniejszych. Jego brązowa barwa nie prezentuje się na talerzu zbyt...
Makaron orkiszowy nie należy do najpiękniejszych. Jego brązowa barwa nie prezentuje się na talerzu zbyt okazale, ale braki w urodzie nadrabia właściwościami zdrowotnymi. Wspomaga układ odpornościowy, jest bogaty w białko, błonnik i dobry dla diabetyków.

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Posiłek przedtreningowy powinien być pełnowartościowy, by dostarczyć organizmowi...
Posiłek przedtreningowy powinien być pełnowartościowy, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych „materiałów” do pracy. Makaron z indykiem robi się szybko, a danie zjedzone nawet w małej porcji jest bardzo sycące.