Przejdź do treści

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową

Zdjęcie: masz.talerz www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Odrobinę dodanego miodu świetnie zrównoważy cytryna. Zawartość masła orzechowego i płatków owsianych sprawi, że przekąska nasyci na długo. Na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową. Sezon na maliny nie trwa wiecznie, więc do dzieła!

Te pyszne owoce kryją w sobie moc witamin. Maliny spowalniają procesy starzenia organizmu dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Są pełne błonnika, więc są sycące i mają dobry wpływ na procesy trawienne. Mają niewiele kalorii, więc idealnie nadają się dla osób będących na diecie odchudzającej. Warto po nie sięgać podczas przeziębienia, bo działają wzmacniająco na organizm. Oprócz tego te różowe owoce to bomba witaminy C, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Minerały zawarte w malinach to wapń, magnez, żelazo oraz potas.

Można i warto wsuwać je wprost z krzaczka, ale można też przerobić na pyszne i zdrowe batoniki.

13 przepisów na ciasto z owocami sezonowymi

Malinowe batony z kwaskową nutą

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– dwie garści malin
– 1/3 szklanki miodu
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– 1/4 szklanki płatków migdałowych plus 4 łyżki do posypania na wierzchu
– 3/4 szklanki mąki orkiszowej
– 2 czubate łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego
– 3/4 szklanki płatków owsianych orkiszowych albo pełnoziarnistych
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– szczypta soli
– skórka otarta z połowy cytryny

Przygotowanie:

Do miksera wrzuć wszystkie suche składniki.

malinowe_batony_gif1

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Krótko zmiksuj, dodaj olej i miód w płynnej postaci. Ponownie zmiksuj.

malinowe_batony_gif2

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Uzyskaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź.

malinowe_batony_1

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Jedną garść malin rozgnieć widelcem. Malinową papkę i masło orzechowe rozprowadź na wierzchu batonów.

malinowe_batony_2

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp malinami i płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz 30 minut. Od razu po wyciągnięciu naczynia posyp startą skórką cytrynową i ponacinaj w dowolne kawałki. Odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: