Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Malinowe batony z kwaskową nutą

Malinowe batony z kwaskową nutą
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
To nie będzie deser, który was zasłodzi. Odrobinę dodanego miodu świetnie zrównoważy cytryna. Zawartość masła orzechowego i płatków owsianych sprawi, że przekąska nasyci na długo. Na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową. Sezon na maliny nie trwa wiecznie, więc do dzieła!

Te pyszne owoce kryją w sobie moc witamin. Maliny spowalniają procesy starzenia organizmu dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Są pełne błonnika, więc są sycące i mają dobry wpływ na procesy trawienne. Mają niewiele kalorii, więc idealnie nadają się dla osób będących na diecie odchudzającej. Warto po nie sięgać podczas przeziębienia, bo działają wzmacniająco na organizm. Oprócz tego te różowe owoce to bomba witaminy C, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Minerały zawarte w malinach to wapń, magnez, żelazo oraz potas.

Można i warto wsuwać je wprost z krzaczka, ale można też przerobić na pyszne i zdrowe batoniki.

Składniki:

- dwie garści malin
- 1/3 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki płatków migdałowych plus 4 łyżki do posypania na wierzchu
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej 
- 2 czubate łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego
- 3/4 szklanki płatków owsianych orkiszowych albo pełnoziarnistych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
- skórka otarta z połowy cytryny

Przygotowanie:

Do miksera wrzuć wszystkie suche składniki.

malinowe_batony_gif1Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Krótko zmiksuj, dodaj olej i miód w płynnej postaci. Ponownie zmiksuj.

malinowe_batony_gif2Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Uzyskaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź.

malinowe_batony_1Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Jedną garść malin rozgnieć widelcem. Malinową papkę i masło orzechowe rozprowadź na wierzchu batonów.

malinowe_batony_2Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Posyp malinami i płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz 30 minut. Od razu po wyciągnięciu naczynia posyp startą skórką cytrynową i ponacinaj w dowolne kawałki. Odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Postaw na zdrowe przekąski

Długość trwania: 10 dni

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Lato ‒ idealny czas na jedzenie lodów. A gdyby tak zamiast lodów ze sklepu w upalny dzień zafundować...
Lato ‒ idealny czas na jedzenie lodów. A gdyby tak zamiast lodów ze sklepu w upalny dzień zafundować sobie pyszne i dużo zdrowsze mrożone batoniki? O zdrowszy skład niż w naszej propozycji byłoby trudno. A smak? Niebiański!

Truskawkowa tarta na orzechowym spodzie

Oto tarta z truskawkami. Ale nie taka, jak wszystkie inne. Jej spód będzie się składał jedynie z 2 składników,...
Oto tarta z truskawkami. Ale nie taka, jak wszystkie inne. Jej spód będzie się składał jedynie z 2 składników, za to jakich! Zapomnijcie o mące czy cukrze. Bazą będą orzechy i… papaja.

Mrożone batony z malinami

Mrożone batony to świetna alternatywa dla lodów i doskonały pomysł na zdrową, sycącą i chłodną przekąskę....
Mrożone batony to świetna alternatywa dla lodów i doskonały pomysł na zdrową, sycącą i chłodną przekąskę. Mogą być jedzone przez wegan i osoby na diecie bezglutenowej. Najważniejsze - nie zawierają szkodliwego białego cukru! Do tego są proste w przygotowaniu.