Przejdź do treści

Przepis na marchewkowe frytki

Marchewkowe frytki
Marchewkowe frytki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Większość z nas lubi tradycyjne, smażone na głębokim tłuszczu frytki, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Przygotowaliśmy zdrową wersję frytek – pieczone z marchewki.

Klasyczne frytki to białe ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Tłuszcz i cholesterol w dawce powalającej. Na szczęście mamy sposób na to, aby jeść je w zdrowej wersji. Zamiast ziemniaków użyliśmy kolorowych marchewek, które są dużo bardziej wartościowym warzywem. Korzeń marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się organizmu. Według naukowców jedzenie jednej marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając przez to ryzyko zawału serca aż o 20 proc. Warzywo to pomaga również przy zbyt wysokim ciśnieniu oraz przeciwdziała cukrzycy. Zamiast smażyć je w tłuszczu, my postanowiliśmy je upiec z odrobiną miodu, dzięki czemu podkreślimy słodki smak pieczonej marchewki. Dip z awokado nie jest tu bez przyczyny ‒ kwas oleinowy, który jest w nim zawarty, obniża poziom cholesterolu, a potas reguluje ciśnienie krwi.

Takie frytki możesz jeść bez wyrzutów sumienia jako przekąskę, idealnie sprawdzą się też jako imprezowy fast food. Jeśli po marchewkowych frytkach będzie ci mało, przetestuj inne warzywa: bataty, buraki, seler czy korzeń pietruszki. Gwarantujemy, że jak raz ich spróbujesz, to już nie sięgniesz po inne frytki!

Marchewkowe frytki

Kolorowe marchewki idealne na frytki. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

– 5 średniej wielkości marchewek (my wybraliśmy kolorowe fioletowe, żółte i pomarańczowe)
– 2 łyżki harissy
– łyżeczka miodu
– łyżeczka kurkumy
– 4 łyżki oleju roślinnego
– czarny sezam
– 1 dojrzałe awokado
– garść świeżej kolendry
– sok z połowy limonki
– 1 ząbek czosnku
– łyżka sosu sojowego
– pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyj i obierz marchewki. Pokrój je w cząstki wielkości palca wskazującego. Natrzyj je harissą i kurkumą, polej miodem, a potem oliwą, dodaj sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 250 stopni i piecz 20 minut. Po upływie tego czasu umieść frytki na najwyższej półce w piekarniku i piecz jeszcze 10 minut. W tym czasie przygotuj dip do frytek. W moździerzu umieść obrane awokado, posiekaną kolendrę, sos sojowy, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz do smaku. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.

Wyjmij frytki z piekarnika, posyp je czarnym sezamem i podawaj z dipem awokadowym. Jedz gorące.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto