Przejdź do treści

Przepis na marchewkowe frytki

Marchewkowe frytki
Marchewkowe frytki możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy
Kobieta siedząca przy łóżku
Nie możesz zasnąć? Poznaj receptę na dobry sen według Kasi Bem
babcia i wnuczka
Jak kobiety funkcjonują po menopauzie? Rozmawiamy z genetyczką prof. Moniką Puzianowską-Kuźnicką
uśmiechnięta dziewczyna
Pesymizm nie opłaca się. Podpowiadamy jak być optymistą!
Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą
Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą

Większość z nas lubi tradycyjne, smażone na głębokim tłuszczu frytki, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Przygotowaliśmy zdrową wersję frytek – pieczone z marchewki.

Klasyczne frytki to białe ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Tłuszcz i cholesterol w dawce powalającej. Na szczęście mamy sposób na to, aby jeść je w zdrowej wersji. Zamiast ziemniaków użyliśmy kolorowych marchewek, które są dużo bardziej wartościowym warzywem. Korzeń marchwi zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się organizmu. Według naukowców jedzenie jednej marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając przez to ryzyko zawału serca aż o 20 proc. Warzywo to pomaga również przy zbyt wysokim ciśnieniu oraz przeciwdziała cukrzycy. Zamiast smażyć je w tłuszczu, my postanowiliśmy je upiec z odrobiną miodu, dzięki czemu podkreślimy słodki smak pieczonej marchewki. Dip z awokado nie jest tu bez przyczyny ‒ kwas oleinowy, który jest w nim zawarty, obniża poziom cholesterolu, a potas reguluje ciśnienie krwi.

Takie frytki możesz jeść bez wyrzutów sumienia jako przekąskę, idealnie sprawdzą się też jako imprezowy fast food. Jeśli po marchewkowych frytkach będzie ci mało, przetestuj inne warzywa: bataty, buraki, seler czy korzeń pietruszki. Gwarantujemy, że jak raz ich spróbujesz, to już nie sięgniesz po inne frytki!

Marchewkowe frytki

Kolorowe marchewki idealne na frytki. Zdjęcie: masz.talerz

Składniki:

– 5 średniej wielkości marchewek (my wybraliśmy kolorowe fioletowe, żółte i pomarańczowe)
– 2 łyżki harissy
– łyżeczka miodu
– łyżeczka kurkumy
– 4 łyżki oleju roślinnego
– czarny sezam
– 1 dojrzałe awokado
– garść świeżej kolendry
– sok z połowy limonki
– 1 ząbek czosnku
– łyżka sosu sojowego
– pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyj i obierz marchewki. Pokrój je w cząstki wielkości palca wskazującego. Natrzyj je harissą i kurkumą, polej miodem, a potem oliwą, dodaj sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 250 stopni i piecz 20 minut. Po upływie tego czasu umieść frytki na najwyższej półce w piekarniku i piecz jeszcze 10 minut. W tym czasie przygotuj dip do frytek. W moździerzu umieść obrane awokado, posiekaną kolendrę, sos sojowy, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz do smaku. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.

Wyjmij frytki z piekarnika, posyp je czarnym sezamem i podawaj z dipem awokadowym. Jedz gorące.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Marchewka to prawdziwy skarbiec zdrowia. Sprawdź, na co pozytywnie wpływa

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Bananowy sernik na zimno

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!