Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Marmolada z dzikich mirabelek

Marmolada z dzikich mirabelek
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Przygotowanie domowej marmolady z dziko rosnących mirabelek to sama przyjemność. A jej jedzenie to samo zdrowie. Mirabelki pobudzają perystaltykę jelit, a jedzone regularnie poprawiają pracę układu krążenia. Dlatego najlepiej zamknąć je w słoiku i odkopać, gdy lato przeminie.

Wiecie, że mirabelki to odmiana śliwek? Owoce te doskonale wpływają na pracę jelit, głównie dzięki zawartości pektyn i błonnika. Regularne ich spożywanie poprawia krążenie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. Warto je jeść, aby mieć zdrową skórę, włosy i paznokcie. Mirabelki są niskokaloryczne i bogate w wodę. Mają działanie nawilżające i oczyszczające. Zawierają witaminę C, A, K, E i B6. Zawierają również potas, żelazo, magnez i fosfor. Ta odmiana śliwek korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Proces przygotowania marmolady zaczyna się od zebrania dojrzałych owoców, co o tej porze roku nie będzie trudne, bo jeśli się dobrze rozejrzycie, zauważycie, że rosną w wielu miejscach. Powidła przygotowuje się sprawnie, a smak zamknięty w słoiczku przypomina upalne lato. My takie smarowidło najchętniej jemy na świeżym pieczywie albo z owsianką.

Składniki:

- 800 g mirabelek
- 90-100 g ksylitolu
- 3-4 cm korzeń imbiru
- porządna szczypta kardamonu

Przygotowanie:

Mirabelki dokładnie umyj. Pozbądź się pestek.

mirabelki-marmoladaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Owoce przełóż do garnka, dodaj starty imbir,

marmolada-z-mirabelkamiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

kardamon i ksylitol.

mirabelki-marmoladaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Gotuj pod przykryciem, aż owoce się rozpadną i marmolada zgęstnieje. Przełóż do wyparzonego słoika. Zakręć naczynie i postaw do góry dnem, aż marmolada całkowicie wystygnie. Przechowuj w suchym miejscu. Podawaj z pieczywem albo owsianką.

przepis-na-marmolade-z-mirabelekZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Wyjątkowe przetwory śliwkowe

Fioletowe i wrzosowe, o aksamitnej skórce - śliwki są moim osobistym faworytem wśród jesiennych darów...
Fioletowe i wrzosowe, o aksamitnej skórce - śliwki są moim osobistym faworytem wśród jesiennych darów natury. To taki „must have”, którego po prostu nie może zabraknąć w owocowym koszyku. Jak zatrzymać ich smak na zimę? Zrobić pyszne powidła lub wyśmienity chutney!

Zrób sobie marmoladę z twistem

Jagody z imbirem i inne ciekawe marmoladowe duety podbiją podniebienie niejednego marudy. Mamy dla was...
Jagody z imbirem i inne ciekawe marmoladowe duety podbiją podniebienie niejednego marudy. Mamy dla was propozycje na niebanalne zestawienia owocowo-przyprawowe. Wprost na talerz albo do słoika.