Przejdź do treści

Marmolada z dzikich mirabelek

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Przygotowanie domowej marmolady z dziko rosnących mirabelek to sama przyjemność. A jej jedzenie to samo zdrowie. Mirabelki pobudzają perystaltykę jelit, a jedzone regularnie poprawiają pracę układu krążenia. Dlatego najlepiej zamknąć je w słoiku i odkopać, gdy lato przeminie.

Wiecie, że mirabelki to odmiana śliwek? Owoce te doskonale wpływają na pracę jelit, głównie dzięki zawartości pektyn i błonnika. Regularne ich spożywanie poprawia krążenie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. Warto je jeść, aby mieć zdrową skórę, włosy i paznokcie. Mirabelki są niskokaloryczne i bogate w wodę. Mają działanie nawilżające i oczyszczające. Zawierają witaminę C, A, K, E i B6. Zawierają również potas, żelazo, magnez i fosfor. Ta odmiana śliwek korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Proces przygotowania marmolady zaczyna się od zebrania dojrzałych owoców, co o tej porze roku nie będzie trudne, bo jeśli się dobrze rozejrzycie, zauważycie, że rosną w wielu miejscach. Powidła przygotowuje się sprawnie, a smak zamknięty w słoiczku przypomina upalne lato. My takie smarowidło najchętniej jemy na świeżym pieczywie albo z owsianką.

Składniki:

– 800 g mirabelek
– 90-100 g ksylitolu
– 3-4 cm korzeń imbiru
– porządna szczypta kardamonu

Przygotowanie:

Mirabelki dokładnie umyj. Pozbądź się pestek.

mirabelki-marmoladaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Owoce przełóż do garnka, dodaj starty imbir,

marmolada-z-mirabelkamiZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

kardamon i ksylitol.

mirabelki-marmoladaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Gotuj pod przykryciem, aż owoce się rozpadną i marmolada zgęstnieje. Przełóż do wyparzonego słoika. Zakręć naczynie i postaw do góry dnem, aż marmolada całkowicie wystygnie. Przechowuj w suchym miejscu. Podawaj z pieczywem albo owsianką.

przepis-na-marmolade-z-mirabelekZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Przepis na omlet z czereśniami i twarożkiem