Przejdź do treści

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Nasz organizm nie przeżyje bez tkanki tłuszczowej”. Nie przejmuj się wystającym brzuchem! Fizjoterapeutka tłumaczy, dlaczego to jest zdrowe
istockphoto.com
Chcesz schudnąć? Poznaj 6 zaskakujących trików
Adidas
Adidas Originals wraz z Pharrellem Williamsem i znanymi w środowisku feministycznym działaczkami walczą o prawa kobiet
pexels.com
Często kłócisz się z partnerem? Sprawdź 6 sposobów na to, by wymiana zdań wyszła wam na dobre
Fitness dla oczu. Wypróbuj tych ćwiczeń i ciesz się dobrym wzrokiem przez lata

Chyba wszyscy uwielbiamy masło czekoladowe… Idealnie nadaje się na szybkie śniadanie, do smarowania na chlebie albo z naleśnikami. Niestety, gotowe zwykle zawiera mnóstwo cukru, tłuszczu i sztucznych polepszaczy smaku. Dlatego pyszne czekoladowe smarowidło zrobimy sobie sami!

W ogóle nie użyjemy cukru. Dojrzałe banany są słodkie i zawierają naturalny, zdrowy cukier. Te owoce to skarbnica witamin i minerałów. Ze względu na wysoką zawartość potasu powinny po nie sięgać osoby z nadciśnieniem. Oprócz tego banany obniżają poziom cholesterolu i sycą ‒ to dzięki wysokiej zawartości błonnika. Cukrzycy powinni uważać na liczbę spożywanych bananów ‒ to ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Następnym składnikiem naszego masła czekoladowego jest awokado. Owoc ten, podobnie jak banan, obniża cholesterol, zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Trzeba pamiętać, że awokado jest wysokokaloryczne, ale zawiera dobry dla naszego organizmu tłuszcz. Jest to kwas oleinowy, który przeciwdziała m.in. nowotworom piersi.

 

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Ostatnim składnikiem jest kakao. Warto zadbać, aby było to prawdziwe, surowe kakao. W sklepach z ekologiczną i zdrową żywnością można już coraz częściej dostać ziarna kakaowca. Kakao zawiera antyoksydanty, kwasy omega-6, witaminę C, żelazo, chrom oraz magnez. Oprócz tego polepsza nasze samopoczucie ‒ to dzięki zawartości serotoniny.

Jaki jest jeszcze plus samodzielnego przygotowania takiego masła? Oprócz zdrowotnych aspektów jest ono bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce do ok. tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ale przekonacie się, że tydzień raczej nie poleży…

Składniki:

– 1 dojrzałe awokado
– 2 dojrzałe banany
– 4‒5 łyżek surowego kakao

Przygotowanie:

W misce umieść awokado.

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj obrane banany i kakao.

Zdjęcie: masz.talerz

Zmiksuj całość aż do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.

Zdjęcie: masz.talerz

Jeśli uważasz, że jest taka potrzeba, dodaj więcej kakao. Przełóż masę do słoiczka i odstaw na noc do lodówki.

Zdjęcie: masz.talerz

Następnego dnia krem czekoladowy jest gotowy do jedzenia. Możesz go zjeść od razu po przygotowaniu, ale najlepiej będzie smakował następnego dnia, wtedy smaki się przegryzą.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe

Sałatka z komosą ryżową i winogronami

Sałatka z komosą ryżową i winogronami. W sam raz na wzmocnienie odporności!

„Żonom zawsze powtarzam, że smacznie przyrządzony obiad jest podstawą szczęścia domowego i dobrego humoru męża”. Lucyna Ćwierczakiewiczowa i jej „365 obiadów”