Przejdź do treści

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
para leżąca w łóku, on ją całuje w czoło
Innowacyjne prezerwatywy zabezpieczą przed infekcjami
Agnieszka Hyży
Agnieszka Hyży: nie oszukujmy siebie i całego świata słodkimi historyjkami jak z reklamy o pięknym bobasku
Joanna Kurowska o żałobie i wsparciu terapeutycznym. „To żaden wstyd, gdy człowiek szuka pomocy”
Meghan Markle i książe Harry
Meghan Markle podróżuje samolotem. Nasz ekspert odpowiada, czy latanie jest bezpieczne dla ciąży?
Główny Inspektor Sanitarny: teorie przeciwników szczepień to szarlataneria

Chyba wszyscy uwielbiamy masło czekoladowe… Idealnie nadaje się na szybkie śniadanie, do smarowania na chlebie albo z naleśnikami. Niestety, gotowe zwykle zawiera mnóstwo cukru, tłuszczu i sztucznych polepszaczy smaku. Dlatego pyszne czekoladowe smarowidło zrobimy sobie sami!

W ogóle nie użyjemy cukru. Dojrzałe banany są słodkie i zawierają naturalny, zdrowy cukier. Te owoce to skarbnica witamin i minerałów. Ze względu na wysoką zawartość potasu powinny po nie sięgać osoby z nadciśnieniem. Oprócz tego banany obniżają poziom cholesterolu i sycą ‒ to dzięki wysokiej zawartości błonnika. Cukrzycy powinni uważać na liczbę spożywanych bananów ‒ to ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Następnym składnikiem naszego masła czekoladowego jest awokado. Owoc ten, podobnie jak banan, obniża cholesterol, zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Trzeba pamiętać, że awokado jest wysokokaloryczne, ale zawiera dobry dla naszego organizmu tłuszcz. Jest to kwas oleinowy, który przeciwdziała m.in. nowotworom piersi.

Ostatnim składnikiem jest kakao. Warto zadbać, aby było to prawdziwe, surowe kakao. W sklepach z ekologiczną i zdrową żywnością można już coraz częściej dostać ziarna kakaowca. Kakao zawiera antyoksydanty, kwasy omega-6, witaminę C, żelazo, chrom oraz magnez. Oprócz tego polepsza nasze samopoczucie ‒ to dzięki zawartości serotoniny.

Jaki jest jeszcze plus samodzielnego przygotowania takiego masła? Oprócz zdrowotnych aspektów jest ono bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce do ok. tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ale przekonacie się, że tydzień raczej nie poleży…

Składniki:

– 1 dojrzałe awokado
– 2 dojrzałe banany
– 4‒5 łyżek surowego kakao

Przygotowanie:

W misce umieść awokado.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Dodaj obrane banany i kakao.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zmiksuj całość aż do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Jeśli uważasz, że jest taka potrzeba, dodaj więcej kakao. Przełóż masę do słoiczka i odstaw na noc do lodówki.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Następnego dnia krem czekoladowy jest gotowy do jedzenia. Możesz go zjeść od razu po przygotowaniu, ale najlepiej będzie smakował następnego dnia, wtedy smaki się przegryzą.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto