2 min.
Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku

Przepis na masło jabłkowe. Banalne w przygotowaniu, przepyszne w smaku Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Najnowsze
24.01.2021
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
23.01.2021
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
23.01.2021
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
23.01.2021
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
23.01.2021
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Pyszne masło bez grama tłuszczu? Tylko w wersji owocowej. Jabłka po kilku drobnych zabiegach doskonale nadają się do smarowania pieczywa albo jako dodatek do porannej owsianki. Masło jest banalne w przygotowaniu. Wystarczy pokroić jabłka (bez obierania), ugotować z przyprawami i zmiksować. Oto przepis na kanapkową rewolucję!
Jabłka to najlepsze, co w Polsce mamy. Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Prócz tego mają świetny wpływ na organizm. Jedno jabłko dziennie to absolutne minimum. Są bogate w błonnik, który usprawnia pracę jelit, poprawia mikroflorę i przemianę materii. Regulują poziom cholesterolu w organizmie, mają działanie oczyszczające i moczopędne. Witaminy i minerały zawarte w jabłkach wzmacniają odporność, a także opóźniają oznaki starzenia się skóry.
Do naszego masła dodamy cynamon, gałkę muszkatołową i rozmaryn. Przyprawy rozgrzeją w zimowe poranki, a także sprawią, że twój dom zapachnie babciną szarlotką. Nasz przepis nie zawiera grama dodatkowego cukru ani tłuszczu. Będzie zdrowo i smacznie!
Masło jabłkowe

Przepis na masło jabłkowe / Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Składniki:
– 3 ulubione jabłka
– igiełki z jednej małej gałązki rozmarynu
– płaska łyżeczka cynamonu
– porządna szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– kilka łyżek wody
Przygotowanie:
Jabłka umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w nieregularne kawałki. Wrzuć je do garnka,
Zdjęcie: masz.talerz
zalej wodą
Zdjęcie: masz.talerz
i dodaj przyprawy.
Zdjęcie: masz.talerz
Drobno posiekaj rozmaryn i dodaj do jabłek. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kiedy owoce zmiękną i się rozpadną, przełóż je do miksera i krótko zmiksuj na purée.
Zdjęcie: masz.talerz
Podawaj z pieczywem albo owsianką.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020