Przejdź do treści

Masło jabłkowe czyli kanapkowa rewolucja

Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak ubierać dziecko, by go nie przegrzewać? Odpowiada pediatra
Zdjęcia, które poruszają – historie, które chwytają za serce. Ogłoszono nominacje do World Press Photo 2019
Kobieta w ciąży
Czy wywoływanie porodu jest bezpieczne dla dziecka? Rozmawiamy z położną
Zamiast drinków z palemką sączysz syrop przeciwgorączkowy? Dowiedz się, dlaczego chorujesz podczas urlopu
Domowa chemia. Jak zrobić proszek do prania czy płyn do podłóg, by uniknąć szkodliwej chemii sklepowej

Pyszne masło bez grama tłuszczu? Tylko w wersji owocowej. Jabłka po kilku drobnych zabiegach doskonale nadają się do smarowania pieczywa albo jako dodatek do porannej owsianki. Masło jest banalne w przygotowaniu. Wystarczy pokroić jabłka (bez obierania), ugotować z przyprawami i zmiksować. Oto przepis na kanapkową rewolucję!

Jabłka to najlepsze, co w Polsce mamy. Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Prócz tego mają świetny wpływ na organizm. Jedno jabłko dziennie to absolutne minimum. Są bogate w błonnik, który usprawnia pracę jelit, poprawia mikroflorę i przemianę materii. Regulują poziom cholesterolu w organizmie, mają działanie oczyszczające i moczopędne. Witaminy i minerały zawarte w jabłkach wzmacniają odporność, a także opóźniają oznaki starzenia się skóry.

Do naszego masła dodamy cynamon, gałkę muszkatołową i rozmaryn. Przyprawy rozgrzeją w zimowe poranki, a także sprawią, że twój dom zapachnie babciną szarlotką. Nasz przepis nie zawiera grama dodatkowego cukru ani tłuszczu. Będzie zdrowo i smacznie!

Masło jabłkowe – składniki:

– 3 ulubione jabłka
– igiełki z jednej małej gałązki rozmarynu
– płaska łyżeczka cynamonu
– porządna szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– kilka łyżek wody

Masło jabłkowe – przygotowanie:

Jabłka umyj, wykrój gniazda nasienne i pokrój w nieregularne kawałki. Wrzuć je do garnka,

przepis-na-maslo-jablkowe

Zdjęcie: masz.talerz

zalej wodą

maslo-jablkowe

Zdjęcie: masz.talerz

i dodaj przyprawy.

przepis-na-maslo-jablkowe

Zdjęcie: masz.talerz

Drobno posiekaj rozmaryn i dodaj do jabłek. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kiedy owoce zmiękną i się rozpadną, przełóż je do miksera i krótko zmiksuj na purée.

mus-jablkowy

Zdjęcie: masz.talerz

Podawaj z pieczywem albo owsianką.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Serniczki na zimno z awokado

Seler to samo dobro. Sprawdźcie zatem przepis na selerowy krem z czarnuszką

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Miksujemy: koktajl na przyrost wagi

Chcesz przytyć skutecznie i zdrowo? Wypróbuj nasz koktajl

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Zamiast mielonego

Kotlety mielone w wersji wege – mamy trzy doskonałe propozycje