Przejdź do treści

Menu dla pięknej skóry

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kampania Fundacji Arena i Świat
Wspaniałe bohaterki w kampanii „Badaj się i żyj pełną piersią. Nie daj się rakowi”
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?

Jesteś tym, co jesz. I… wyglądasz tak, jak jesz. Chcesz mieć piękną, zdrową skórę? Oto produkty, które powinny regularnie lądować na twoim talerzu.

Tuńczyk, indyk i orzechy brazylijskie

Co łączy te produkty? Wszystkie zawierają selen, który jest niezwykle ważnym składnikiem diety, jeżeli chcemy cieszyć się zdrową, gładką skórą. Pierwiastek ten jest antyoksydantem, czyli zapobiega uszkodzeniu naszych komórek przez wolne rodniki, powstające na przykład w wyniku ekspozycji na promieniowanie UV. Ponadto selen pomaga utrzymać funkcję elastyny, dzięki której nasza skóra pozostaje napięta i gładka.

Pomidory

Często dodajemy je do kanapek i sałatek, są zdrowe i smaczne, ale jak wpływają na naszą skórę? Zawarty w nich likopen, dzięki któremu mają czerwone zabarwienie, jest również antyoksydantem. Podobnie jak selen będzie zapobiegał uszkodzeniu i starzeniu komórek. Okazuje się, że najlepsze właściwości możemy uzyskać po podgrzaniu, zatem idealnie będzie zrobić sos pomidorowy z prawdziwych pomidorów (a nie z puszki czy słoika). Około pół szklanki ugotowanych pomidorów zawiera 16 miligramów likopenu, co w połączeniu z kremem z filtrem UV zabezpieczy twoją skórę przed uszkodzeniami.

Truskawki i kiwi

Oraz wszystkie inne produkty bogate w witaminę C mają zbawienny wpływ na naszą skórę. Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu, który nadaje elastyczność i chroni przed powstawaniem zmarszczek. Zgodnie z wynikami badania opublikowanymi w American Journal of Clinical Nutrition, spożywanie produktów bogatych w witaminę C było związane z występowaniem mniej widocznych zmarszczek, a także mniejszą suchością skóry. Ponadto pomagały one ograniczyć obrzęki pod oczami.

Ostrygi

Są uznawane za najcenniejsze mięczaki jadalne i jak się okazuje, pomogą również zadbać o cerę. Cynk zawarty w ostrygach odgrywa ogromną rolę w procesie naprawy i produkcji kolagenu, czyli podobnie jak witamina C, będzie zwiększał elastyczność skóry oraz zmniejszał widoczne zmarszczki, a także poprawi kondycję naszych włosów i paznokci. Inne produkty zawierające cynk to czerwone mięso, drób, fasola, orzechy, nabiał, chociaż ostrygi są najlepszym źródłem tego pierwiastka.

Łosoś, orzechy, olej rzepakowy oraz siemię lniane

Ponownie mamy listę z pozoru niezwiązanych ze sobą produktów. Łączy je jednak wysoka zawartość niezbędnych dla naszej skóry kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-6 i omega-3. Dlaczego są takie potrzebne? Jako składnik błony komórkowej są one odpowiedzialne za utworzenie bariery mechanicznej, dzięki czemu do wnętrza komórek nie mogą się przedostać żadne niepożądane cząsteczki. Ponadto zapewniają prawidłowy transport substancji odżywczych przez błony, a także utrzymują odpowiednią ilość wody wewnątrz komórek, dzięki czemu nasza skóra jest bardziej napięta i wygląda młodziej. 

Zdjęcie: shutterstock

Zielona herbata

Zdecydowanie zasługuje na specjalne miejsce na półce. Ma właściwości ochronne dla błon komórkowych, właściwości antyoksydacyjne, a także przeciwzapalne, dzięki zawartym w niej polifenolom. Z badania opublikowanego w Archives of Dermatology wynika, że zarówno picie zielonej herbaty, jak i stosowanie jej na skórę, zmniejsza ryzyko uszkodzenia komórek promieniowaniem UV oraz raka skóry. Z kolei badanie z 2007 roku, które opublikowano w The Journal of Nutritional Biochemistry wykazało, że spożywanie od dwóch do sześciu kubków zielonej herbaty dziennie, może odwrócić efekty uszkodzenia skóry po ekspozycji na słońce.

Marchewka

Jedno z lepszych źródeł beta-karotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A, która wpływa pozytywnie nie tylko na nasz wzrok, ale również na skórę. Witamina A zapobiega nadprodukcji komórek znajdujących się w zewnętrznej warstwie skóry, gdzie dochodzi do mieszania się martwego naskórka z sebum, oraz zatykania porów. Ponadto witamina A jest antyoksydantem, dzięki czemu zapobiega uszkodzeniu i starzeniu się komórek. Niestety niektóre osoby mogą mieć problem z przekształceniem beta-karotenu do witaminy A, wtedy najlepszym źródłem tego składnika będą produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu.

Szpinak i soja 

Często słyszymy w reklamach kremów przeciwzmarszczkowych o koenzymie Q10. Czy nie lepiej jednak dostarczyć ten składnik od wewnątrz, by uzyskać maksymalny efekt? W kremie z koenzymem Q10 z pewnością znajdzie się on w łoju, jednak nie zawsze trafi do komórek. Właśnie dlatego warto spożywać produkty bogate w ten koenzym, takie jak szpinak, orzechy włoskie, ryby i soja. Koenzym Q10 jest kolejnym antyoksydantem, który odgrywa rolę w spłyceniu istniejących zmarszczek, wygładzeniu i uelastycznieniu skóry oraz rozjaśnieniu przebarwień.

Woda

Powinna się znaleźć na samym szczycie listy zakupów. Odpowiednie nawodnienie jest podstawą zdrowej, promiennej cery. Woda nie tylko utrzymuje prawidłową objętość komórek skóry, ale także pełni ważną rolę w wydalaniu toksyn oraz zapewnieniu odpowiedniego środowiska do wielu reakcji biochemicznych, które zachodzą na poziomie komórkowym. Jest najlepszą receptą na zdrową, promienną cerę bez wyprysków.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

6 błędów młodości, które mogą skutkować reumatyzmem

6 rzeczy, które warto wiedzieć o wirusie Zika

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

Obsesyjne sprzątanie – nawyk czy choroba?

10 pytań o chorą tarczycę. Sprawdź, czy wszystko o niej wiesz

7 przyczyn wzdętego brzucha

Plaża, góry, las – jaki kierunek będzie najlepszy dla ciebie?

7 ważnych zasad stosowania leków przeciwbólowych

Kiedy z kaszlem do lekarza?

Grypa i ciąża: co trzeba wiedzieć?

Oporni na insulinę – co powinieneś wiedzieć o insulinooporności?