Przejdź do treści

Micha zdrowia

Ilustracja: Dominika Czerniak-Chojnacka
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sex coach – kto to taki?
Pod lupę bierze seksualność i relacje intymne. Sex coach – kto to taki i czym różni się od seksuologa?
rozmowy kobiet
Na szefa, na męża, na pogodę, na korki. Na wszystko. Narzekanie rutyną dnia codziennego
kawa po chińsku
Kawa po chińsku. Poranny rytuał, który pozwoli ci dobrze zacząć dzień
5 mitów na temat bólu gardła.
5 mitów na temat bólu gardła. Prawda czy fałsz? Weryfikujemy je z lekarzem
Joga na dobranoc
Joga na dobranoc. Wypróbuj, zanim pójdziesz spać!

Połyskujące różem pestki granatu, tłuściutkie plastry dojrzałego awokado, chrupkie paski makaronu z cukinii. Takie dodatki, spiętrzone w apetyczny stosik, coraz częściej zerkają zachęcająco ze zdjęć na Instagramie, coraz chętniej goszczą w kartach polskich restauracji i bistr. Zapanowała michomania. Skąd ta obsesja zdrowego hedonizmu?

Buddha bowl, smoothie bowl, poke – te nazwy to nie tylko dania, o których w styczniu rozpisywały się portale przepowiadające kulinarne mody. To coś większego: część atrakcyjnego trendu, na który szczęśliwie składa się połączenie zdrowych składników, pięknej formy i bogatych tradycji kulinarnych. Ta moda wyjątkowo mi się podoba – bo z powodzeniem odwołuje się do prostoty, szeroko dostępnych produktów, założeń zbilansowanej diety i wschodniego stylu jedzenia. W dodatku świetnie prezentuje się na zdjęciach, czyli spełnia kolejny postulat kuchni modnej Anno Domini 2017. Same korzyści!

Buddha bowl to miska warzyw – często surowych, ale też chętnie mieszanych z pieczonymi, grillowanymi czy podsmażonymi zdrowych ziaren, wśród których nie brakuje takich superfoods jak quinoa czy amarantus, a także pestek, orzechów i gęstych sosów na bazie tłoczonych na zimno olejów. Jej kopiasta obfitość nawiązuje do wypukłego brzuszka Buddy, a wschodnie z ducha łączenie ze sobą różnego rodzaju składników w jednym daniu jest dodatkową kulinarną aluzją do krajów, gdzie wyznaje się buddyzm.

Poke z kolei to hawajska sałatka z warzyw i surowych ryb, wyfiletowanych i obranych ze skóry. Wywodząc się z diety wyspiarskich rybaków, którzy w ten sposób starali się wykorzystać rybne odpadki z połowów – mniej wartościowe części zwierzęcia, nietrafiające na grilla czy do pieca – spełnia także bardzo potrzebny dziś postulat niemarnowania jedzenia. To mądre i słuszne, zwłaszcza że chodzi o coraz bardziej przetrzebione zasoby mórz i oceanów.

Smoothie bowl, czyli częściowo zmiksowany koktajl z superfoods różnego rodzaju (np. jagód goji, trawy jęczmiennej, a nawet jarmużu), jogurtu czy zdrowych źródeł białek, umajony posiekanymi dodatkami w rodzaju orzechów, pestek i owoców, ma masę zalet, wśród których dostarczanie zbilansowanego śniadania jest tylko jedną. Inne to chociażby możliwość przemycenia do dania świeżych warzyw czy trudnych do zjedzenia w odpowiednich ilościach zielonych liści, antyoksydacyjne właściwości surowych owoców i bardzo przyjemna konsystencja zmrożonego gęstego koktajlu, który dużo mądrzej niż tłuste lody czy dosładzane desery odżywia nasz organizm. A przy tym pozwala dostarczyć mu więcej białka, co coraz bardziej liczy się dla świadomych konsumentów, którzy rezygnują z mięsa lub nabiału.

Harmonia, zdrowie i rozmaitość

Wrzucam te wszystkie pyszności do jednego worka, bo każde z tych dań podawane jest i jedzone w miseczkach, nawet półpłynne smoothie bowl. Łączy je również sezonowość używanych składników, nowe bowl oddają bowiem honor hojności natury. Wszystkie też po trochu nawiązują do wschodniego stylu myślenia o jedzeniu, co dodatkowo intryguje zachodniego odbiorcę. Przejawia się to w zestawieniach składników i ich doborze, w samej konstrukcji dania.

Miseczki Buddy najczęściej podawane są na gotowanym lub parowanym ryżu, który mile łagodzi niepokoje brzucha. Z tego właśnie powodu w tradycyjnym japońskim rytuale kaiseki – sformalizowanym wielodaniowym posiłku wywodzącym się z tradycji dworskiej – podawano go na początku wraz z zupą, by przygotować żołądek na przyjęcie surowych ryb sashimi. Widoczna w miseczkach miłość do wielu kąsków – czegoś kiszonego, czegoś długo warzonego i gotowanego na parze, a także surowych ryb i warzyw – też wywodzi się z Japonii czy, szerzej, Dalekiego Wschodu. Podobnie jest w tradycyjnej kuchni koreańskiej, znanej jako hansik, gdzie centralne miejsce zajmuje ryż z ciepłą zupą i dodatkami, które są tak zbilansowane, by równoważyć yin i yang jedzącego, chłodzić i rozgrzewać. Istotne są nawet kolory – i to nie tylko serwowanych potraw, lecz także naczyń.

Takie właśnie holistyczne myślenie o posiłku, w którym na samopoczucie jedzącego składa się ogół serwowanych elementów i dodatków, bliskie jest konstrukcji bowl i poke. Od delikatnej harmonii form ułożonych w miseczce, gry kolorów żółtej ciecierzycy z zielenią liści czy czerwienią papryki, kontrastów lub uzupełniania się smaków blisko już do wielobarwnego japońskiego posiłku, w którym dopuszczalny jest bardzo subtelny aromat, jeśli równoważy go na przykład bardzo wyrazisty kształt lub kolor. Te wpływy widać nawet w smoothie bowl, gdzie mniej jest ewidentnych smakowych odniesień do kuchni azjatyckiej, jako że przygotowuje się je najchętniej na słodko. Sprzyjają one za to rozpowszechnionej na Wschodzie nietolerancji laktozy, bo z powodzeniem można je przygotowywać na bazie wody, wody różanej czy kokosowej, a nawet soków.

Spróbujcie takich połączeń – to o tyle proste, że bazowe składniki zazwyczaj mamy już w lodówce i kredensie. Ugotowany ryż połączcie z czymś kiszonym, rukolą lub roszponką, hummusem, który został ze śniadania, surowym warzywem i rybką z konserwy. Podlejcie ulubionym olejem lub sosem – np. z pastą sezamową tahini – a proste michy na długo zagoszczą w waszych jadłospisach! 

Dań w stylu poke i power/Buddha bowl skosztujecie przykładowo w Raju w klubie Niebo w Warszawie i w Zenicie na Miodowej 16 w Krakowie. Smoothie bowl na śniadanie serwuje natomiast chociażby Juice Press People na Brackiej w Warszawie. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

Wyzwania domowych piekarzy

Książki najzdrowsze i najsmaczniejsze

Tech-food – technologia wkracza do kuchni

Kulinarne trendy 2015 – co pokochały nasze podniebienia?

Kulinarne trendy 2015 – co pokochały nasze podniebienia?

Miejski Przewodnik Kulinarny: Warszawa

Miejski Przewodnik Kulinarny: Warszawa

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Kobieta leży w łóżku z gorączką, ma w ręku chusteczkę i termometr

Agranulocytoza – co to za schorzenie? Jakie są jego przyczyny, objawy oraz jakie leczenie można zastosować

Kobieta trzyma się za brzuch

Czym jest objaw Jaworskiego? W jakich chorobach możemy mieć z nim do czynienia?

Mężczyzna siedzi i trzyma się za kolano

Osteofity – jakie są przyczyny i objawy schorzenia kości? Leczenie farmakologiczne czy operacja?

Mężczyzna trzyma w ręku bardzo dużo leków, opakowania po lekach są na drugim planie

Cytostatyki – czym są i jak działają leki niszczące nowotwory? Czy ich przyjmowanie może wywołać skutki uboczne?

Kobieta podnosi do góry wargę, widać odsłonięte szyjki zębowe

Odsłonięte szyjki zębowe – czy domowe sposoby są skuteczne? Jakie objawy powoduje obniżenie dziąseł?

Kobieta z odkrytym brzuchem, na dole blizna po cięciu

Szwy rozpuszczalne – kiedy się je stosuje? Po jakim czasie rozpuszczają się szwy?

Lekarz bada odcinek szyjny pacjentki

Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa szyjnego – przyczyny, objawy, przebieg, rehabilitacja schorzenia

Mężczyzna w niebieskiej bluzce ma wykrzywioną ttwarz, trzyma się za kark

Neuralgia międzyżebrowa jednostronna lub dwustronna – przyczyny, objawy oraz leczenie schorzenia

Kobieta się uśmiecha i palcami wskazuje na zęby

Zgorzel zęba, czyli zapalenie miazgi zębowej. Najczęstsze przyczyny schorzenia i sposoby leczenia

Kobieta stoi smutna przy szybie i patrzy przed siebie

Przyczyny, objawy i terapia w sytuacji wystąpienia zaburzeń lękowo-depresyjnych

Nóżka noworodka w opasce tuż po narodzinach

Zabieg Credego – na czym polega i jakie są ewentualne powikłania?

Kobieta w białej bluzce trzyma się w okolicy żeber, ma wykrzywioną twarz

O czym może świadczyć ból żeber – przyczyny, objawy, postępowanie. Jak złagodzić ból?

kobieta trzyma w rękach głowę niemowlaka

Bezmózgowie jako wada wrodzona – jakie są przyczyny schorzenia i rokowania?

mężczyzna stoi w toalecie i trzyma się za okolice krocza

Dobowa zbiórka moczu – jakie nieprawidłowości pozwala wykryć? Wskazania i sposób przeprowadzenia badania

Kobieta trzyma na rękach niemowlę

Czym jest obojnactwo i jakie jego rodzaje rozróżniamy? Obojnactwo prawdziwe i rzekome

Kobieta lleży u kosmetyczki i ma wykonywany zabieg

Darsonwalizacja, czyli oczyszczenie i dezynfekcja skóry. Na czym polega i kiedy jest stosowana?

Mocz i odczynniki

Czy krew w moczu powinna być powodem do niepokoju? O czym świadczy krwiomocz?

Mężczyzna i kobieta uprawiają seks, mężczyzna leży na kobiecie

Pochwica – zaburzenie, które dotyka kobiet. Przyczyny, objawy oraz sposoby radzenia sobie z pochwicą