Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy styl życia

Miejski Przewodnik Kulinarny: Poznań

Miejski Przewodnik Kulinarny: Poznań
Ilustracja: Karol Banach | www.karolbanach.com

Gdzie kupić bezkonkurencyjne konfitury? Gdzie zjeść wyrafinowany obiad wegański, świetnie przyrządzone mięso, a gdzie znajdziecie największy wybór potraw bezglutenowych? Tropem kulinarnych wyjątkowości ruszyłyśmy na wycieczkę po Poznaniu. W tym mieście nie ma szans być głodnym!

Zwiedzamy Poznań śladami kulinarnych wyborów redakcji KUKBUK-a i Hello Zdrowie. Drukujcie mapkę i podążajcie naszym tropem. 


Ilustracja: Karol Banach | www.karolbanach.com


Bułka z Masłem - najbardziej aktywne przetwory w mieście

Studio projektowo-warsztatowe, które wszystkim spragnionym nowych smaków sprzeda świetne konfitury własnej roboty. Dominika i Tomek – para w pracy i w życiu –na co dzień projektują identyfikacje graficzne, wymyślają aktywizujące społeczność Jeżyc zajęcia i prowadzą warsztaty na styku kulinariów, projektowania i wyzwalania kreatywności. Jednym z ciekawszych pomysłów pary była inicjatywa wymiany przepisów za przekąskę podczas Rynku Opowieści Jeżyckich. Starsi mieszkańcy Jeżyc byli w ten sposób zachęcani, by utrwalać lokalne receptury kulinarne. Bardzo pożądanym efektem pobocznym działalności Bułki z Masłem są wspomniane przetwory – konfitury, chutneye, mazidła do chleba i musztardy, których oferta zależna jest od bieżącego zaopatrzenia studia, dostępnych w sezonie produktów i fantazji pary. Wszystkie te smakowitości robione są ręcznie, z najlepszej jakości składników potraktowanych z miłością. W zeszłe lato zakochaliśmy się w ich maśle dyniowo-orzechowym z ziarnami kolendry, minionej zimy uraczyli nas z kolei konfiturą z czerwonych pomarańczy z syropem z letnich truskawek, płatkami migdałów i chili. Rewelacja!

Przykładowe zakupy:

- Mazidło z banana i surowego kakao – doskonale zastąpi na porannej kanapce popularny wysokokaloryczny krem orzechowy, dostarczając organizmowi obniżających ciśnienie tętnicze flawonoidów.

- Konfitura z pomarańczy z rozmarynem i propolisem – witamina C z pomarańczy nabierze mocy w zetknięciu z propolisem – kitem pszczelim, do którego dobroczynnych działań zalicza się przyspieszanie procesów gojenia i regeneracji tkanek oraz odkażanie.

- Kulinarny flirt towarzyski zaprojektowany przez Bułkę z Masłem – podniesie ciśnienie na spotkaniach towarzyskich i wywoła dużo zdrowego śmiechu!

Bułka z Masłem
ul. Kościelna 18/3,
wejście od ul. Wąskiej


Jadalnia - najzdrowsze i najpiękniejsze obiady

Źródło: www.facebook.com/JadalniaPixel

Oddalona od typowych tras spacerowych, ale warta każdego nadłożonego kilometra. Jadalnia zachwyca fantastycznym wystrojem i kartą, zarówno tą obiadową, jak i wieczorną. Zjemy tu pięknie i zdrowo. Na talerzach główne role grają warzywa, epizody z kolei należą do kasz i pełnych białka strączków. Wielbiciele mięsa nie wyjdą stąd zawiedzeni – rolada z królika z pieczoną szalotką, musztardowym olejem, sałatą i kaszą czy polędwica cielęca z parowaną bezą estragonową, zielonym groszkiem i szparagami to dania lekkie i pachnące ziołami. Zdobią je drobne listki i kwiaty, które Piotr Markowski, szef kuchni, układa z rozczulającą starannością. W menu można znaleźć też dania wegańskie i pozbawione glutenu oraz laktozy, ale na pewno nie smaku. Polenta z zielonymi warzywami i pesto, sałatka z orkiszu, kokosa i awokado czy krem z rukwi wodnej z prażonymi migdałami rozpieszczą każdego, kto lubi zdrowo podjeść.

Przykładowe menu:

- Zupa: krem z rukwi wodnej z prażonymi migdałami – rukiew poprawia stan skóry, zmniejsza zmarszczki i pobudza trawienie.

- Przystawka: ciecierzyca curry z młodym szpinakiem i komosą ryżową – komosę lubimy za działanie antyoksydacyjne i przeciwalergiczne, a ciecierzycę za wysoką zawartość białka.

- Danie głównie: pieczone płocie z sałatką z grejpfruta z koprem włoskim i cytrusową kaszą perłową – zbalansowane danie z dużą ilością białka i błonnika, z dodatkiem pobudzającego wydzielanie soków żołądkowych fenkułu.

- Deser: lekka beza z truskawkami – jak na deser to samo zdrowie!

Jadalnia
ul. Grunwaldzka 182

KoneSer - wszystko, co chcielibyście wiedzieć o serach i nie boicie się zapytać

Sery mają wprawdzie sporo tłuszczu, co może niepokoić dbających o linię, warto jednak pamiętać, że przetworzona laktoza jest najlepiej przyswajana przez organizm dorosłego człowieka, zwłaszcza gdy mowa o nieprzemysłowej, niemalże rękodzielniczej produkcji. A tylko takie produkty znajdziemy w działającym od roku na Rynku Jeżyckim sklepie z serami zagrodowymi. Ładnie urządzone, zapraszające wnętrze eksponuje nabiałową ofertę KoneSera, do której zaliczają się również przetwory mleka owczego i koziego mające znacznie lepiej od mleka krowiego przyswajalne białka i witaminy, a także mniej uczulające. Uzupełnia ją gama produktów delikatesowych: przetwory, wina (również polskie), kasze i makarony czy oleje dobrej jakości. Ale to przede wszystkim sery wszelkiej maści królują w tym przybytku. Warto spróbować klasycznych już wyrobów serowarskich, takich jak aromatyczny ser dżersejowy z Rancza Frontiera czy pleśniowy Kamyk Sudecki z Wańczykówki, a także efektów poszukiwań Marka Grądzkiego (Sery Grądzkie), hodowców kudłatych merynosów z Kołudy Wielkiej czy państwa Sokołowskich z gospodarstwa Kozia Łąka. 

Przykładowe zakupy:

- Ser pieczona Ritta – lżejszy niż tradycyjne wyroby serowarskie pieczony serek kozi typu ricotta pozbawiony jest tłuszczu, zawiera za to dużo łatwo przyswajalnego białka.

- Ser Encantado – krowi ser zawinięty w kiszone liście winogron, doprawiony bazylią i suszonymi pomidorami. Liście winogron mają wiele dobroczynnych właściwości z działaniem przeciwzakrzepowym na czele, warto więc zjeść ten ser w całości!

- Sos Cumberland z Towarów Niezwykłych – porzeczkowy sos do mięs to także wierny towarzysz serów, który doprawi sporą dozą witaminy C z porzeczek, pomarańczy i kwasku cytrynowego co tłustsze dania, a poprzez dodatek naturalnej pektyny jabłkowej wspomoże trawienie i wzmoże uczucie sytości.

- Olej Cameleon makowy – zawiera dużo tłuszczów nienasyconych, a swoim orzechowym smakiem dobrze komponuje się z sałatkami. Wspomaga leczenie chorób układu krążenia.

KoneSer 
Rynek Jeżycki 3/2b


Mixtura - najlepszy adres na wegeburgery

W Mixturze zasiadamy przy stolikach z gigantycznych drewnianych szpul i na europaletach, ale to, co ląduje na naszym talerzu, nie ma w sobie nic przemysłowego. Centralnie położona knajpka serwuje bowiem wyłącznie smakowite i sycące przysmaki wegańskie. Warzywa od zaprzyjaźnionych dostawców przetwarzane są na sałatki, sosy i – uwaga! – wegańskie burgery, które należą do najlepszych w Poznaniu. Tutejsze dania okazałych rozmiarów czerpią z kuchni świata, np. z Azji Południowej kochającej soję we wszystkich odmianach, np. sfermentowaną jako tempeh, serwujących sycące placuszki dosa Indii czy z bliskowschodniego zamiłowania do bakłażanów, ciecierzycy i owoców granatu. Mixtura proponuje również dania bez glutenu, a także ciepło przyjmuje czworonożnych przyjaciół. Trochę trudniej było nam z dwunożnym, ale za to bardzo młodym towarzyszem, bo na stanie nie było akurat krzesełek dla dzieci, ale składamy to na karb wesołej, punkowej atmosfery – w Mixturze działa też co-working, po godzinach odbywają się koncerty i zaangażowane spotkania.

Przykładowe menu:

- Zupa: krem ze szparagów z sokiem pomarańczowym – szparagi to soczysta esencja wiosny, czyli zastrzyk z witamin (A, C i witaminy z grupy B), błonnika oraz kwasu foliowego. Sok pomarańczowy dokwasi i okrasi dodatkową witaminą tę miłą miksturę.

- Danie główne: burger z groszku, szpinaku, tofu oraz natek koperku i pietruszki – dużo witamin, flawonoidów i soli mineralnych oraz białkowy strzał w postaci przetworzonej w formie tofu soi.

- Deser: sernik na zimno z wiśniami i granatem – pestki granatu zawierają dużo dobroczynnych polifenoli, które opóźniają procesy starzenia i działają przeciwzapalnie, a wiśnie – cóż, to wprawdzie dużo cukru, ale jeszcze więcej potasu, antyutleniaczy i antocyjanów, które usprawniają pracę serca.

Mixtura
Pasaż Apollo, ul. Piekary 17


Smaczki Maszki - prawie jak u mamy, tylko o niebo zdrowiej!

Źródło: www.facebook.com/smaczkimaszki

Pastelowy barek pani Maszki znajduje się tuż za Poznaniem, u wylotu na trasę na Gorzów (92). Warto jednak nadłożyć drogi, bo zjemy tu nieprzyzwoicie smacznie i zdrowo. Karta zmienia się codziennie i jest w całości bezglutenowa. Znajdziemy w niej zarówno poczciwą ogórkową, jak i dobrze wyważoną w smaku zupę tom yum, szare kluski z kapustą i pad thai. Kuszą sałatki, np. z dynią lub pieczonym topinamburem i orzechami laskowymi. W kuchni oprócz pani Maszki czaruje też hinduski kucharz, który sam robi mieszanki przypraw, a tikka masala czy butter chicken, które wychodzą spod jego ręki, smakują jak na rozgrzanych ulicach New Delhi. Warzywa i owoce pochodzą od lokalnych producentów, ryby przyjeżdżają z Hamburga, a kozie sery z zaprzyjaźnionego gospodarstwa Groser. Po zdrowym obiedzie należy skusić się na kawałek ciasta, np. tortu sezamowego czy bezglutenowego brownie, po którego blachy zjeżdżają się klienci z całej Wielkopolski. Można tu także zrobić zdrowe zakupy – na półkach znajdziecie lokalnie tłoczony olej lniany, bezmączny chleb z samych ziaren, spirulinę czy nasiona chia, a także ekologiczne wina. 

Przykładowe menu:

- Zupa: marokańska harira – pełna warzyw i bogatych w białko strączków, dobra nawet na upały, bo jej rozgrzewające właściwości podniosą temperaturę ciała, doprowadzając w efekcie do szybkiego schłodzenia (efekt znany z bardzo pikantnych kuchni azjatyckich).

- Przekąska: chleb z samych ziaren – nie zawiera grama mąki, za to masę błonnika i składników odżywczych.

- Sałatka: sałaty z pieczonym topinamburem i orzechami laskowymi – smakowite przejście między zimowymi warzywami korzeniowymi a chrupiącą zielenią letnich sałat.

- Deser: tort sezamowy – pełen nie tylko smaku, lecz także wapnia, magnezu oraz fitosteroli – roślinnych substancji obniżających poziom złego cholesterolu.

Smaczki Maszki 
ul. Przemysława 11
62-081 Baranowo

SPOT. - najbardziej wszechstronne jedzeniowe kombo w Poznaniu

SPOT. to miejsce wyjątkowe. Znajdziecie tu bowiem nie tylko restaurację, ale też studio kulinarne, showroom, salon stylizacji fryzur i księgarnię. Nie znaczy to jednak, że przez wszechstronność traci kuchnia, bo zjecie tu pysznie, a przy tym lekko. W karcie figuruje specjalna sekcja dań fit, do których przygotowania użyto minimalnej ilości cukru, tłuszczu, mąki i nabiału. Kusi m.in. szafranowa zupa rybna, idealnie chrupki łosoś na czarnej soczewicy z zielonym jabłkiem i nerkowcami czy azjatycka sałatka z pełną białka polędwicą wołową na ciepło i grzybami nameko, które regulują ciśnienie, a także pracę wątroby i nerek. Po obiedzie można przejrzeć najpiękniejsze książki kucharskie, spenetrować bogaty asortyment kącika z winami VIÑOLA i powylegiwać się na przestronnym tarasie. Niełatwo stąd wyjść! 

Przykładowe menu:

- Zupa: szafranowa zupa rybna – pełna owoców morza, które są źródłem łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B, jodu, wapnia i selenu.

- Danie główne: jagnięcina z grillowanym bakłażanem, grecką fetą i granatem – w jagnięcinie znajdziemy kwasy orotowe, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.

- Deser: pudding z tapioki i mleczka kokosowego z musem z mango – tapioka jest bezglutenowa i hipoalergiczna, a mango, za sprawą dużej zawartości witamin A i E, korzystnie wpływa na wzrok.

SPOT.
ul. Dolna Wilda 87

Wypas - wypasiona roślinna kuchnia na miejscu i na wynos

Jak sama nazwa wskazuje, tutaj najecie się grubo. Ale „grubo” w znaczeniu „pysznie” i „z rozmachem”, bo ci, którzy zdecydują się skorzystać z cateringu, delikatesów lub oferty lunchowej Wypasu, utyć nie powinni. Tutaj króluje menu roślinne, spore znaczenie przywiązuje się do uczuleń i nietolerancji gości, przewidując dla nich dania bez laktozy, orzechów czy glutenu. W Wypasie zjemy na miejscu, ale też z łatwością zabierzemy tamtejsze potrawy do domu, do pracy czy na uczelnię. Twórcy miejsca zachęcają, by nie powiększać góry generowanych codziennie śmieci i przychodzić z własnymi opakowaniami na wynos – można wskrzesić w tym celu trojaki obiadowe, można dostać kawę do ulubionego kubka termicznego. Mile widziani są psi towarzysze oraz obszerne torby, bo w Wypasie czekają też domowej roboty konfitury, unikatowe mieszanki przypraw, wegepasty do chleba czy oleje z ekologicznych upraw!

Przykładowe menu:

- Zupa: chłodnik z kalarepką – wystudzi rozgrzane słońcem ciało, a dzięki dodatkowi kalarepki dostarczy nam zasobów błonnika i witaminy C.

- Danie główne: kuku, czyli irański omlet z bobem i wiśniami – póki trwa sezon, zajadajmy się bobem, który dostarcza naszemu organizmowi cenny kwas foliowy i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Zwłaszcza w tak oryginalnym wydaniu!

- Deser: bezglutenowa tapioka z musem z mango – tapioka jest neutralna w smaku, hipoalergiczna, niskokaloryczna, a przy tym przyjemnie zagęszcza desery, można ją więc zajadać z czystym sumieniem. 

Wypas
ul. Jackowskiego 38
uwaga, nieczynne w weekendy!

 

Agata Michalak – redaktorka naczelna magazynu „KUKBUK”, z wykształcenia kulturoznawczyni. Szefowała miesięcznikowi „Aktivist”, pisywała do berlińskiego dwutygodnika „Zitty”, „Wysokich Obcasów” czy „Exklusiva”. Współtworzyła dział kultury w portalu naTemat.pl, współprowadziła autorską audycję gastronomiczno-miejską w Radiu Roxy. Blogerka w Hello Zdrowie zainteresowana ekologicznym dizajnem, entuzjastka przyjemności, wielbicielka miejskich atrakcji – nie tylko gastronomicznych.

Kasia Stadejek  redaktorka magazynu kulturalno-kulinarnego "KUKBUK". Lubi karmić przyjaciół śniadaniami, uprawiać gastroturystykę oraz robić zdjęcia kolorowych stołów i szarych miast.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Pierogi z nadzieniem z bobu, kopytka z batatów, gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką, burger z burakiem…...
Pierogi z nadzieniem z bobu, kopytka z batatów, gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką, burger z burakiem… Nadal uważacie, że obiad bez mięsa się nie liczy? Za sprawą tych 18 przepisów tradycyjnego kotleta poślecie do lamusa.

Miejski Przewodnik Kulinarny: Warszawa

Płatki owsiane na śniadanie, Szpinaczex na szybki lunch, a na kolację patisony z kukurydzą i odrobiną...
Płatki owsiane na śniadanie, Szpinaczex na szybki lunch, a na kolację patisony z kukurydzą i odrobiną niskokalorycznego pstrąga. Podpowiadamy, gdzie w stolicy zjeść smacznie i zdrowo.

Miejski Przewodnik Kulinarny: Wrocław

Zapraszamy na wycieczkę do stolicy wegetariańskiej kuchni. Wrocław stawia na warzywa! Nasz szlak prowadzi...
Zapraszamy na wycieczkę do stolicy wegetariańskiej kuchni. Wrocław stawia na warzywa! Nasz szlak prowadzi również przez miejsca, które serwują mięso, kluczem wyboru był jak zwykle zdrowy i ciekawy posiłek.