Przejdź do treści

Cała prawda o czerwonym mięsie

Mięso szczęścia
Mięso mięsu nierówne. Ilustracja: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Ćwiczenia ogólnorozwojowe – co powinnyśmy o nich wiedzieć?
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie? Położna Kasia o kontrowersyjnym trendzie
kobieta w ciąży
Wykonanie testu na koronawirusa to wymóg niezbędny do odbycia porodu rodzinnego? Jest stanowisko NFZ
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi

Mniej czerwonego mięsa, więcej warzyw, owoców i ryb. To dogmat diety śródziemnomorskiej. Okazuje się jednak, że wołowinę można jeść codziennie. Jest jeden warunek – musi pochodzić od rozpieszczanej krowy.

Żeby zobaczyć na własne oczy wniebowziętą mućkę, trzeba się wybrać do Japonii. W prefekturze Hyōgo żyją krowy rasy wagyu, z których pozyskuje się najbardziej wartościową, a co za tym idzie najdroższą na świecie wołowinę Kobe (od 700 zł za kg). Wagyu jedzą soczystą trawę, są regularnie masowane i pojone wzmagającym apetyt piwem. Dlatego ich mięso dostarcza najbardziej wartościowych składników odżywczych, ma równie dużo kwasów omega-3 co tłuste ryby i zawiera duże ilości ułatwiającego odchudzanie kwasu CLA.

W Japonii spotkamy też najwięcej na świecie stulatków. Przez 19 lat naukowcy monitorowali dietę i stan zdrowia kilku tysięcy Japończyków, aby ostatecznie ustalić, jak spożywanie mięsa wpływa na zdrowie. Okazało się, że badani, którzy jedli mięso regularnie, dłużej niż inni zachowali sprawność – byli niezależni od pomocy innych przy wykonywaniu codziennych czynności takich jak mycie, ubieranie, spacery itp. Kiedy przeprowadzono ostatnią kontrolę, ochotnicy mieli 66‒78 lat. Ci, którzy do późnego wielu byli w dobrej formie, jadali czerwone mięso częściej niż raz na dwa dni. Wyniki badań opublikował naukowy magazyn „Gerontology”.

Mięso mięsu nierówne

Czarnych świń hiszpańskich nikt nie masuje. Za to mieszkają w lesie, gdzie żywią się tym, na co przyjdzie im ochota. Z ich udźców powstaje doskonała szynka serrano. Szczęściarami są też owce – mają dużo ruchu na czystych ekologicznie i nienawożonych w okresie wypasu łąkach. Uważa się, że to właśnie diecie bogatej w baraninę mężczyźni z Południa i krajów arabskich zawdzięczają gęste włosy do późnego wieku. Co ciekawe, jagnięcina i baranina są świetnym źródłem kwasów omega-3. Ta substancja jest bowiem zawarta w chloroplastach ździebeł traw.

Mięso dziko żyjących zwierząt ma znacznie mniej tłuszczu niż mięso zwierząt hodowlanych (nawet kurczaków). Więcej zawiera za to aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, oraz mioglobiny (nadającej mięsu intensywny czerwony kolor), źródła bardzo dobrze przyswajalnego żelaza. W restauracji serwującej dziczyznę warto wybrać dzika lub sarnę, których mięso ma najwięcej magnezu, fosforu, wapnia oraz witamin B2, B5, B6.

Różnice między mięsem pozyskanym od bydła karmionego trawą (naturalnym pokarmem) a tym od tuczonego paszą są gigantyczne. To pierwsze ma równie dużo kwasów omega-3 co tłuste ryby! Ma też o połowę więcej witaminy A, dwa razy więcej witaminy E i znacznie więcej wapnia, fosforu i magnezu niż mięso krów nieznających smaku trawy. Ma także dużo ułatwiającego zrzucanie wagi CLA i ochronnych karotenoidów.

Mięso – czerwone najzdrowsze?

Mięso szczęścia

Naukowcy z Harvard School of Public Health pod kierownictwem Renaty Micha przeanalizowali niemal 1600 badań z całego świata. Okazało się, że ryzyko wystąpienia chorób serca czy cukrzycy zwiększa wyłącznie spożywanie mięsa przetworzonego: parówek, smażonego bekonu, przesolonych wędlin z niejadalnymi dodatkami chemicznymi. To ryzyko jest wysokie – regularne zjadanie zaledwie jednego hot doga dziennie przez wiele lat aż o 42 proc. zwiększa ryzyko ataku serca i o 19 proc. wystąpienia cukrzycy. Naukowcy z Harvardu nie stwierdzili takich zależności w przypadku nieprzetworzonego mięsa. Należy więc uważać na sól i chemię dodawaną do mięs oraz zmniejszyć ich spożycie w daniach, które przygotowujemy w domu.

Ważne, by wybierać mięso wyłącznie I lub II klasy. Na przykład wieprzowina klasy I jest chuda i nieścięgnista, o wyrazistym czerwonym kolorze. Mięso klasy II warto wybrać na ruszt – ma nieco więcej tłuszczu, dzięki czemu po grillowaniu pozostanie soczyste i będzie smaczne. Mięso klasy III i IV (tłuste i żylaste) lepiej sobie darować. Różnica w zawartości kalorycznej między 100-gramową porcją mięsa I i IV klasy wynosi nawet 240 kcal. Ponadto chude mięso wieprzowe zawiera trzy razy mniej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych niż tłuste. Zarówno wieprzowina, jak i wołowina są świetnym źródłem witamin A i D. Z mięsa zawierającego odrobinę tłuszczu te witaminy przyswajają się najlepiej, bo do rozpuszczenia ten tłuszcz jest im niezbędny.

A co z mięsem kurczaka, powszechnie uznawanym za najzdrowsze? Ma dużo witaminy PP obniżającej poziom cholesterolu i zapobiegającej chorobom serca. Kurczaki mają też mnóstwo przeciwzapalnej choliny wykorzystywanej do leczenia objawów m.in. chorób wątroby i alzheimera. Warto dodać, że mięso gęsi i kaczki należy do mięs czerwonych, ma więc te same wady i zalety co wieprzowina.

Gatunek mięsa warto wybierać zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Osoby z niedoborami żelaza, dzieci, młodzież, kobiety w ciąży powinni postawić na wołowinę i cielęcinę, która zawiera go aż pięć razy więcej niż mięso z drobiu i dwa i pół razy więcej niż wieprzowina. Żelazo zawarte w mięsie to tzw. żelazo hemowe. Niehemowe, zawarte w roślinach, jest trudno przyswajalne. Ponadto rośliny zawierają błonniki i fityniany dodatkowo utrudniające wykorzystanie żelaza. Wołowina jest dobra dla ciężarnych i karmiących także dlatego, że zawiera najwięcej cynku (prawie dwa razy więcej niż w mięsie wieprzowym, pięć‒siedem razy więcej niż w drobiu). Wołowina i cielęcina są też najlepszym źródłem witaminy B12. Zapotrzebowanie na nią jest wysokie, a w okresie ciąży rośnie o ponad 30 proc.

Gatunek mięsa to kwestia indywidualnego wyboru, ale każdy szanujący się mięsożerca powinien mieć wdrukowane trzy najważniejsze zasady: mięso, które jemy, musi być pierwszej jakości, nieprzetworzone i pochodzące od szczęśliwych zwierząt. Tylko tyle i aż tyle.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Wysypane witaminy B

Witamina B – w czym się znajduje? Jakie owoce i warzywa mają jej najwięcej?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?

Kobieta kupuje mięso w sklepie

Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

mięso

Dieta karniwora – jakie daje efekty? Co mówi o niej ekspert?

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Włosień – pasożyt w mięsie

Włosień – pasożyt w mięsie

Dietetyczka kontra student na zakupach. Co zazwyczaj ląduje w koszyku, a nie powinno?

nalewka cytrynówka

Nalewki – zdrowe procenty. Oczywiście pite z umiarem!

owsianka z bananami

Jak łączyć produkty na talerzu?

Whisky – lek czy trucizna? Jesteś koneserem? Sprawdź, co o niej wiesz

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

istockphoto.com

Piwo – ile o nim wiesz?

Czego nie łączyć na talerzu? pomidor ogórek

Czego nie łączyć na talerzu? Dowiedz się, które produkty nie powinny występować w parach

Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

parówki

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

soja

Soja i mięso w diecie zwiększają ryzyko raka? Odpowiada lekarka Magdalena Jutrzenka

mięso

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Kobieta wyjmuje mleko z lodówki

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

drewniana taca z wędlinami i kiełbasami

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka piersi

Chipsy ziemniaczane z dipem na drewnianym stole.

Chipsy – trutka na ludzi

mięso na talerzu

Dlaczego tak bardzo lubimy mięso?

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę