Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Migdały z czekoladą i miodem

Migdały z czekoladą i miodem
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
To będzie przepis dla każdego, kto lubi słodkie przekąski, a nie przepada za zbyt długim ich przygotowywaniem. Ten deser będzie także zdrowym wyborem i przede wszystkim smacznym. Bo czy może być coś lepszego od połączenia płatków migdałowych, miodu, czekolady i pomarańczy?

Płatki migdałowe poleca się kobietom w ciąży, wegetarianom oraz osobom na diecie odchudzającej. Migdały wzmacniają koncentrację i jednocześnie uspokajają. Skutecznie obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Są bogate w cenny błonnik, białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Oprócz tego spożywając regularnie płatki migdałowe, dostarczysz takie witaminy jak kwas foliowy, witaminę B6, witaminę A i E. Pobudzają metabolizm. Wzmacniają paznokcie i włosy.

Gorzka czekolada, jedzona regularnie, nie tylko poprawia humor, bo podnosi poziom serotoniny, ale dzięki swoim cennym składnikom może też chronić układ krwionośny, poprawia pracę mózgu, czy też wspomaga działanie mikroflory jelitowej. Więcej jej zaskakujących właściwości poznacie tutaj: 7 faktów o gorzkiej czekoladzie, których możesz nie znać

Migdały i czekolada – to już brzmi dobrze! A do tego jeszcze miód o właściwościach naturalnego antybiotyku i pomarańcze z dużą dawką witaminy C, magnezu i potasu. Połączenie nieziemsko dobre i zdrowe. Czego potrzebujesz?

Składniki:

- 400 g płatków migdałowych
- 300 g gorzkiej czekolady
- 100-200 g miodu
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- porządna szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni, aż się ładnie zarumienią, i w całej kuchni będzie nimi pięknie pachniało. W tym czasie w rondelku, na małym ogniu rozpuść miód. Dodaj gałkę muszkatołową. Miodem polej płatki. Wymieszaj całość tak, aby każdy migdał był pokryty miodem. Płatki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

zdrowy-deser-z-migdalami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odstaw aż miód zastygnie. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Polej nią migdały,

przepis-na-zdrowy-deser

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

posyp skórką pomarańczową.

zdrowy-deser-migdalowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Odstaw do lodówki aż czekolada zastygnie. Pokrój w dowolne kawałki.

deser-z-migdalow

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przechowuj w pojemniku w lodówce.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Postaw na zdrowe przekąski

Długość trwania: 10 dni

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Każdy wie, że po dobrym obiedzie powinien być pyszny deser. Tylko że te słodkości zazwyczaj są pełne...
Każdy wie, że po dobrym obiedzie powinien być pyszny deser. Tylko że te słodkości zazwyczaj są pełne pustych kalorii, zawierają cukier i tłuszcz, a bardzo często też konserwanty i polepszacze smaku. Dlatego pyszne fit ciasto z mąki kokosowej przygotujemy sami!

Zdrowy deser – ciasteczka z chia

Prawda jest taka, że dobrze mieć zapas ciasteczek na tak zwaną czarną godzinę. Te sprzedawane w supermarketach...
Prawda jest taka, że dobrze mieć zapas ciasteczek na tak zwaną czarną godzinę. Te sprzedawane w supermarketach zazwyczaj zawierają mnóstwo cukru, tłuszczu i konserwantów. Nie musicie jednak rezygnować z ciastek. Przygotujcie je w wersji zdrowej, bez szkodliwego cukru i tłuszczu. I z dodatkiem chia. Pycha!

Złota owsianka migdałowa z cytrusami

Przednówek to taki czas, kiedy można już poczuć pierwsze tchnienie wiosny. Co zrobić, żeby nie poczuć...
Przednówek to taki czas, kiedy można już poczuć pierwsze tchnienie wiosny. Co zrobić, żeby nie poczuć jej przedwcześnie i nie skończyć z infekcją? Nie zapominać o rozgrzewających, pełnowartościowych śniadaniach. Ameryki nie odkryję - najlepsza jest owsianka. Jak przygotować ją, by chroniła nasz organizm przed negatywnymi skutkami...