Przejdź do treści

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Istnieją bardzo konkretne produkty spożywcze, których osoby z tendencją do migren powinny raczej omijać. Niektóre dobrze znasz, inne być może cię zaskoczą.

Nie tylko niejedzenie śniadania, zastępowanie obiadu batonikiem i nieregularne spożywanie posiłków sprzyjają bólom głowy. Ponad 20 proc. (choć niektórzy naukowcy szacują, że nawet 40 proc.) ataków migreny powoduje niewłaściwa dieta. Poznaj spożywczych winowajców i jeśli miewasz migreny, najlepiej wykreśl ich ze swojego życia. Niekoniecznie naraz, eliminuj pojedynczo i obserwuj, jaki będzie skutek. Nie jest bowiem regułą, że migrenowcy źle reagują na wszystkie produkty, które ból mogą wyzwalać. Każdy przypadek jest inny i u jednego może być to wino, a u innego… kiełbasa. Zawsze można dojść do tego, co ci szkodzi, metodą prób i błędów i notowaniem swoich obserwacji.

Jedzenie na wynos

Kochasz stołować się w knajpce pod domem lub zamawiać „u Chińczyka”? Jeśli po jedzeniu na wynos lub w barze szybkiej obsługi, a nawet w pracowniczej restauracji boli cię głowa ‒ najpewniej w potrawach jest glutaminian sodu. Ten popularny polepszacz smaku zwiększa przepływ krwi do mózgu. A to już kamyczek do ogródka migreny.

Przetwory mięsne

Wędlinki, paróweczki, kiełbaski niestety zwykle zawierają substancje konserwujące ‒ azotany i azotyny ‒ które rozszerzają naczynia krwionośne i sprzyjają migrenie.

Produkty light

W wielu produktach o obniżonej kaloryczności cukier zastępuje się słodzikiem ‒ często aspartamem. Kontrowersyjny aspartam jest antybohaterem wielu publikacji i choć nie udowodniono mu, że powoduje raka, to niestety do migreny się przyczynia. I trzeba być czujnym, bo jest w wielu napojach, słodkościach, polewach do ciast, jogurtach, dropsach, a nawet w gumach do żucia.

Czekolada

Wokół czekolady, szczególnie gorzkiej, też powstały kontrowersje. U większości chorych można zaobserwować głód czekolady przed atakiem migreny. Nie jest jednak jasne, czy to przez zjedzenie czekolady występuje atak, czy jest to po prostu sygnał ze strony organizmu. Niektórzy lekarze uważają, że czekolada przez to, że zawiera tyraminę, przyczynia się do migreny.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.