Przejdź do treści

Migrena na talerzu. Czego nie jeść, by uniknąć bólu głowy?

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta biegnie po plaży przy linii morza. ma zwiewną sukienkę
Jak wygląda wizyta i rehabilitacja kobiety u fizjoterapeuty uroginekologicznego? Wyjaśnia fizjoterapeutka
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone i kwaszone – czy czymś się różnią? Wyjaśnia Moja Dietetyka
Jelita a stres / istock
Jelita a stres – czy mają ze sobą coś wspólnego? Psycholożka i gastroenterolog wyjaśniają
Lek z balsamem peruwiańskim
Balsam peruwiański – zastosowanie i przeciwwskazania
Kaya Szulczewska: „Włosy pod pachami mogą być równie zadbane, piękne i pożądane, co te na głowie”

Są bardzo konkretne produkty spożywcze, które osoby z tendencją do migren powinny raczej omijać. Niektóre dobrze znasz, inne być może cię zaskoczą.

Nie tylko niejedzenie śniadania, zastępowanie obiadu batonikiem i nieregularne spożywanie posiłków sprzyjają bólom głowy. Ponad 20 proc. (choć niektórzy naukowcy szacują, że nawet 40) ataków migreny powoduje niewłaściwa dieta. Poznaj spożywczych winowajców i jeśli miewasz migreny, najlepiej wykreśl ich ze swojego życia. Niekoniecznie naraz, eliminuj pojedynczo i obserwuj, jaki będzie skutek. Nie jest bowiem regułą, że migrenowcy źle reagują na wszystkie produkty, które ból mogą wyzwalać. Każdy przypadek jest inny i u jednego może być to wino, a u innego… kiełbasa. Zawsze można dojść do tego, co ci szkodzi, metodą prób i błędów i notowaniem swoich obserwacji.

Wino czerwone

Wino ‒ zwłaszcza czerwone ‒ nie cieszy się dobrą sławą wśród migrenowców. Może aż o 30 proc. zwiększać ryzyko wystąpienia bólu głowy. Powodem są najprawdopodobniej obecne w winie taniny i garbniki. Poza tym picie alkoholu rozszerza naczynia krwionośne i odwadnia, a to też sprzyja wystąpieniu migreny.

Kawa

Kawa jest kontrowersyjną bohaterką. Bo u niektórych wywołuje ból głowy, a innym go łagodzi… Zwykle zbyt duża ilość kawy sprzyja migrenie. Za to mała filiżanka kawy z cukrem może nawet pomóc w sytuacji, gdy czujesz, że migrena się zbliża. Wiele zależy od tego, czy jesteś kawoszem, czy nie. Jeśli tak ‒ nagłe odstawienie kawy może wywołać bóle głowy. Jeśli w ogóle nie pijasz kawy, to wtedy jej wypicie może skończyć się boleśnie.

Sery pleśniowe

Długo dojrzewające sery typu gorgonzola, brie, camembert, cheddar, zawierają duże ilości tyraminy, która m.in. zakłóca wydzielanie neuroprzekaźnika ‒ serotoniny, która wpływa na napięcie naczyń krwionośnych w mózgu. A że ból migrenowy powstaje przez nagłe kurczenie się i rozkurczanie tych naczyń, to chyba lepiej nie wywoływać wilka z lasu i darować sobie pyszny tłusty ser.

Rośliny strączkowe

Fasola, groch, bób, soczewica ‒ uchodzą za źródło dobrego białka roślinnego, ale niestety mają też aminy, czyli azotowe pochodne komponentów białkowych. Według danych Instytutu Żywności i Żywienia migrenowcy nie są w stanie odpowiednio szybko metabolizować tych związków. Dlatego aminy, utrzymując się w organizmie za długo, wywołują bóle głowy.

Cytrusy i banany

Owoce cytrusowe i banany zawierają tyraminę i histaminę, które pośrednio także wpływają na naczynia krwionośne w mózgu i są obwiniane za wyzwalanie migreny.

Jedzenie na wynos

Kochasz stołować się w knajpce pod domem lub zamawiać „u Chińczyka”? Jeśli po jedzeniu na wynos lub w barze szybkiej obsługi, a nawet w pracowniczej restauracji boli cię głowa ‒ najpewniej w potrawach jest glutaminian sodu. Ten popularny polepszacz smaku zwiększa przepływ krwi do mózgu. A to już kamyczek do ogródka migreny.

Przetwory mięsne

Wędlinki, paróweczki, kiełbaski niestety zwykle zawierają substancje konserwujące ‒ azotany i azotyny ‒ które rozszerzają naczynia krwionośne i sprzyjają migrenie.

Produkty light

W wielu produktach o obniżonej kaloryczności cukier zastępuje się słodzikiem ‒ często aspartamem. Kontrowersyjny aspartam jest antybohaterem wielu publikacji i choć nie udowodniono mu, że powoduje raka, to niestety do migreny się przyczynia. I trzeba być czujnym, bo jest w wielu napojach, słodkościach, polewach do ciast, jogurtach, dropsach, a nawet w gumach do żucia.

Czekolada

Wokół czekolady, szczególnie gorzkiej, też powstały kontrowersje. U większości chorych można zaobserwować głód czekolady przed atakiem migreny. Nie jest jednak jasne, czy to przez zjedzenie czekolady występuje atak, czy jest to po prostu sygnał ze strony organizmu. Niektórzy lekarze uważają, że czekolada przez to, że zawiera tyraminę, przyczynia się do migreny.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tego możesz nie wiedzieć o zapaleniu zatok

5 rzeczy, których możesz nie wiedzieć o zapaleniu zatok

Jak rozpoznać zawał i pomóc osobie, która go przechodzi? Poznaj porady ratownika medycznego!

Migrena czy neuralgia / istock

Neuralgia czy migrena? Wyjaśniamy różnice

Kobieta w łóżku / istock

Po czym poznać, że zatrułaś się smogiem?

rozciągająca się kobieta

O czym może świadczyć ból żeber? Jak wyglądają objawy? Jak złagodzić ból?

kobieta w łóżku

9 możliwych przyczyn porannego bólu głowy. Sprawdź, co twój organizm chce ci powiedzieć

kobieta w szpilkach

5 najczęstszych urazów karnawałowych

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Jak pomóc, gdy ktoś się zadławi?

omdlenie

Czym jest utrata przytomności? Udzielanie pierwszej pomocy przy omdleniu

zgaga

Przyczyny zgagi – co może powodować dyskomfort i palenie za mostkiem?

naukowiec

Objawy salmonelli – jak je szybko rozpoznać?

kobieta w ciąży

Wzdęcia w ciąży – jak sobie z nimi radzić?

ser

Migreniku, uważaj na ser!

Migrena To Nie Ściema / Facebook

Migrena nie ma nic wspólnego z bólem głowy. Tutaj nie pomoże zwykła tabletka. Choroba odbiera wszystko

woda

Boli cię głowa? To może być oznaka odwodnienia

ból

Co stres robi z naszymi stawami? Będziesz zaskoczona

Fonoforeza – wskazania i przeciwwskazania

Fonoforeza – wskazania i przeciwwskazania

lekarka

Badania profilaktyczne – które zrobić w zależności od wieku?

Terapia genowa. Czym jest i kiedy się ją stosuje?

Terapia genowa. Czym jest i kiedy się ją stosuje?

badania wysokościowe

Badania wysokościowe – na czym polegają? Jak się do nich przygotować?

Boli cię głowa? Przyczyną może być kręgosłup

USG ginekologiczne - na czym polega, jak się do niego przygotować?

USG ginekologiczne – na czym polega, jak się do niego przygotować?

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 sposobów na podniesienie libido

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia

Strzykawki i fiolki do badania IGG przy boreliozie

Borelioza IgG – jak interpretować wyniki?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

mózg

Chorzy ze stresu – co się dzieje z naszym organizmem w sytuacjach stresowych?