Przejdź do treści

Migrena na talerzu

Migrena na talerzu
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta na treningu z hantelkami
Boisz się, że trening siłowy jest niebezpieczny i może spowodować utratę okresu? Co na to specjalista? Hz kontra mity #14 Trening siłowy
Janusz Kozioł nie żyje. Jego głos zna każdy Polak
Wstążka symbolizująca hiv na dłoniach
Oto lista największych zagrożeń dla naszego zdrowia i życia. Myślisz, że ciebie nie dotyczy?
kobieta siedzi w metrze obok siedzenia w kształcie mężczyzny z widocznym penisem
Penis na siedzeniu w wagonie metra. Niech mężczyźni poczują to, czego doświadczają molestowane kobiety
Na pewno znasz jego głos. Lektor Janusz Kozioł potrzebuje pomocy. „Trwa walka o każdy oddech”

Są bardzo konkretne produkty spożywcze, które osoby z tendencją do migren powinny raczej omijać. Niektóre dobrze znasz, inne być może cię zaskoczą.

Nie tylko niejedzenie śniadania, zastępowanie obiadu batonikiem i nieregularne spożywanie posiłków sprzyjają bólom głowy. Ponad 20 proc. (choć niektórzy naukowcy szacują, że nawet 40) ataków migreny powoduje niewłaściwa dieta. Poznaj spożywczych winowajców i jeśli miewasz migreny, najlepiej wykreśl ich ze swojego życia. Niekoniecznie naraz, eliminuj pojedynczo i obserwuj, jaki będzie skutek. Nie jest bowiem regułą, że migrenowcy źle reagują na wszystkie produkty, które ból mogą wyzwalać. Każdy przypadek jest inny i u jednego może być to wino, a u innego… kiełbasa. Zawsze można dojść do tego, co ci szkodzi, metodą prób i błędów i notowaniem swoich obserwacji.

Wino czerwone

Wino ‒ zwłaszcza czerwone ‒ nie cieszy się dobrą sławą wśród migrenowców. Może aż o 30 proc. zwiększać ryzyko wystąpienia bólu głowy. Powodem są najprawdopodobniej obecne w winie taniny i garbniki. Poza tym picie alkoholu rozszerza naczynia krwionośne i odwadnia, a to też sprzyja wystąpieniu migreny.

Kawa

Kawa jest kontrowersyjną bohaterką. Bo u niektórych wywołuje ból głowy, a innym go łagodzi… Zwykle zbyt duża ilość kawy sprzyja migrenie. Za to mała filiżanka kawy z cukrem może nawet pomóc w sytuacji, gdy czujesz, że migrena się zbliża. Wiele zależy od tego, czy jesteś kawoszem, czy nie. Jeśli tak ‒ nagłe odstawienie kawy może wywołać bóle głowy. Jeśli w ogóle nie pijasz kawy, to wtedy jej wypicie może skończyć się boleśnie.

Sery pleśniowe

Długo dojrzewające sery typu gorgonzola, brie, camembert, cheddar, zawierają duże ilości tyraminy, która m.in. zakłóca wydzielanie neuroprzekaźnika ‒ serotoniny, która wpływa na napięcie naczyń krwionośnych w mózgu. A że ból migrenowy powstaje przez nagłe kurczenie się i rozkurczanie tych naczyń, to chyba lepiej nie wywoływać wilka z lasu i darować sobie pyszny tłusty ser.

Rośliny strączkowe

Fasola, groch, bób, soczewica ‒ uchodzą za źródło dobrego białka roślinnego, ale niestety mają też aminy, czyli azotowe pochodne komponentów białkowych. Według danych Instytutu Żywności i Żywienia migrenowcy nie są w stanie odpowiednio szybko metabolizować tych związków. Dlatego aminy, utrzymując się w organizmie za długo, wywołują bóle głowy.

Cytrusy i banany

Migrena na talerzu

Zdjęcie: shutterstock

Owoce cytrusowe i banany zawierają tyraminę i histaminę, które pośrednio także wpływają na naczynia krwionośne w mózgu i są obwiniane za wyzwalanie migreny.

Jedzenie na wynos

Kochasz stołować się w knajpce pod domem lub zamawiać „u Chińczyka”? Jeśli po jedzeniu na wynos lub w barze szybkiej obsługi, a nawet w pracowniczej restauracji boli cię głowa ‒ najpewniej w potrawach jest glutaminian sodu. Ten popularny polepszacz smaku zwiększa przepływ krwi do mózgu. A to już kamyczek do ogródka migreny.

Przetwory mięsne

Wędlinki, paróweczki, kiełbaski niestety zwykle zawierają substancje konserwujące ‒ azotany i azotyny ‒ które rozszerzają naczynia krwionośne i sprzyjają migrenie. Więcej o tym, co może skrywać ulubiona wędlinka, przeczytasz tutaj.

Produkty light

W wielu produktach o obniżonej kaloryczności cukier zastępuje się słodzikiem ‒ często aspartamem. Kontrowersyjny aspartam jest antybohaterem wielu publikacji i choć nie udowodniono mu, że powoduje raka, to niestety do migreny się przyczynia. I trzeba być czujnym, bo jest w wielu napojach, słodkościach, polewach do ciast, jogurtach, dropsach, a nawet w gumach do żucia.

Czekolada

Wokół czekolady, szczególnie gorzkiej, też powstały kontrowersje. U większości chorych można zaobserwować głód czekolady przed atakiem migreny. Nie jest jednak jasne, czy to przez zjedzenie czekolady występuje atak, czy jest to po prostu sygnał ze strony organizmu. Niektórzy lekarze uważają, że czekolada przez to, że zawiera tyraminę, przyczynia się do migreny.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Najnowsze w naszym serwisie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Produkty zawierające witaminę E

Witamina E – naturalny sposób na zachowanie młodości. W jakich produktach się znajduje?

mózg 3D

Tętniak mózgu – czym jest, jak się objawia, diagnozuje i leczy?

kobieta podczas zabiegu body wrappingu

Body wrapping – prosty sposób na jędrną skórę

lekarka badająca nos kobiety

Infekcja, alergia czy nadwrażliwość błony śluzowej? Wykonaj wymaz i dowiedz się, co jest przyczyną kataru

kobieta ze zmarszczkami

Zmarszczki – jak powstają i jakie są ich rodzaje? Czy można z nimi skutecznie walczyć?

kobieta ze zmianami skórnymi twarzy

Przebarwienia na twarzy – skąd się biorą i jak z nimi walczyć? Zasady profilaktyki

kobieta z czerwonymi oczami

Czerwone oczy – czego mogą być objawem? Domowe sposoby na ich leczenie

kobieta w ciąży w trakcie badań

Czym są i kiedy wykonuje się badania prenatalne? Jakie schorzenia wykrywają?

kobieta podczas zabiegu fizjoterapeutycznego

Co to jest fizjoterapia? Po co się na nią chodzi? Cele, rodzaje i działy fizjoterapii

kobieta leżąca w trakcie rehabilitacji

Czym jest i na czym polega metoda Vojty? W jaki sposób wspiera diagnostykę i rehabilitację?

dziewczynka jedząca posiłek

Brak apetytu u dzieci i dorosłych – czy jest się czego bać?

lekarz badający węzły chłonne

Poznaj funkcję i choroby węzłów chłonnych