Przejdź do treści

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą

Dlaczego warto zmiksować w pyszny napój truskawki, maliny, orzechy włoskie, czekoladę i soję? Bo wszystkie kryją w sobie silne antyoksydanty, które poprawiają pamięć. Smak możecie sobie wyobrazić…

Wystarczy dobrze się przyjrzeć orzechom włoskim. Ich struktura do złudzenia przypomina główny organ zarządzający ‒ mózg. Orzechy włoskie dobroczynnie wpływają na sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Dostarczanie ich regularnie spowalnia procesy starzenia komórek nerwowych i chroni przed chorobami neurodegenarycyjnymi. Bogate w przeciwutleniacze z grupy flawonoidów truskawki i maliny skutecznie walczą ze starzeniem się mózgu: opóźniają wystąpienie zaburzeń pamięci oraz problemów z kojarzeniem faktów.

Truskawki zawierają antocyjanidyny – barwniki z grupy flawonoidów, które nie tylko nadają owocom kolor, lecz także skutecznie walczą z upływem czasu. Badania dowodzą, że substancje te mogą pozytywnie wpływać na funkcjonowanie pamięci i pracę mózgu. Dobra wiadomość! Udowodniono, że czekolada chroni nasz mózg przed zanikami pamięci i dobrze wpływa na sprawność intelektualną. Badacze z Harvardu dowiedli, że picie filiżanki czekolady każdego dnia wzmacnia naszą pamięć i usprawnia myślenie. Mleko sojowe też nie znalazło się w naszym koktajlu przypadkiem ‒ zawiera bowiem nienasycony kwas linolowy (omega-6). To związek, który polepsza pamięć oraz zapobiega chorobie Alzheimera. Miksujemy?

Koktajl na dobrą pamięć

Popraw pamięć koktajlem! Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

‒ garść truskawek (mogą być mrożone)
‒ garść malin (mogą być mrożone)
‒ 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
‒ 200 ml mleka sojowego
‒ 2 kostki gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki zmiksuj i pij od razu.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?