2 min.
Najnowsze
20.04.2021
Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy
19.04.2021
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
19.04.2021
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
19.04.2021
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
18.04.2021
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Dlaczego warto zmiksować w pyszny napój truskawki, maliny, orzechy włoskie, czekoladę i soję? Bo wszystkie kryją w sobie silne antyoksydanty, które poprawiają pamięć. Smak możecie sobie wyobrazić…
Wystarczy dobrze się przyjrzeć orzechom włoskim. Ich struktura do złudzenia przypomina główny organ zarządzający ‒ mózg. Orzechy włoskie dobroczynnie wpływają na sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Dostarczanie ich regularnie spowalnia procesy starzenia komórek nerwowych i chroni przed chorobami neurodegenarycyjnymi. Bogate w przeciwutleniacze z grupy flawonoidów truskawki i maliny skutecznie walczą ze starzeniem się mózgu: opóźniają wystąpienie zaburzeń pamięci oraz problemów z kojarzeniem faktów.
Truskawki zawierają antocyjanidyny – barwniki z grupy flawonoidów, które nie tylko nadają owocom kolor, lecz także skutecznie walczą z upływem czasu. Badania dowodzą, że substancje te mogą pozytywnie wpływać na funkcjonowanie pamięci i pracę mózgu. Dobra wiadomość! Udowodniono, że czekolada chroni nasz mózg przed zanikami pamięci i dobrze wpływa na sprawność intelektualną. Badacze z Harvardu dowiedli, że picie filiżanki czekolady każdego dnia wzmacnia naszą pamięć i usprawnia myślenie. Mleko sojowe też nie znalazło się w naszym koktajlu przypadkiem ‒ zawiera bowiem nienasycony kwas linolowy (omega-6). To związek, który polepsza pamięć oraz zapobiega chorobie Alzheimera. Miksujemy?
Koktajl na dobrą pamięć
Popraw pamięć koktajlem! Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Składniki:
‒ garść truskawek (mogą być mrożone)
‒ garść malin (mogą być mrożone)
‒ 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
‒ 200 ml mleka sojowego
‒ 2 kostki gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki zmiksuj i pij od razu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

21.04.2021
Dlaczego mleko nam szkodzi a nie szkodziło naszym babciom? Jagoda Dąbrowska: nasze układy odpornościowe są przebodźcowane

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021