Przejdź do treści

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną
Działanie pobudzające guarany jest porównywalne z innymi napojami zawierającymi kofeinę, tj. kawą, herbatą czy kakao. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Kolejna mała czarna na pobudzenie? Dziś spróbujcie inaczej. Koktajl z guaraną wyraźnie postawi was na nogi, a przy okazji dostarczy masy witamin. No i jest nieziemsko smaczny!

Główną substancją aktywną nasion guarany jest guaranina, która działa na organizm tak samo jak kofeina. Niektóre źródła podają, że guaranina i kofeina to ten sam związek – warto wiedzieć, że tak nie jest. Guarana zawiera też kofeinę, z tym że w porównaniu z guaraniną są to ilości istotnie mniejsze. Wśród substancji aktywnych guarany wymienia się również adeninę, cholinę, katechinę, hypoksantynę, saponiny, teofilinę, teobrominę, skrobię oraz olejki eteryczne. Składniki zawarte w nasionach owoców guarany tworzą unikalną kompozycję, która działa stymulująco na układ nerwowy, zwiększa czujność psychiczną, ułatwia zapamiętywanie, poprawia nastrój, oddala zmęczenie, zwiększa odporność oraz wytrzymałość fizyczną, wywołuje efekt termogeniczny, ma właściwości antyoksydacyjne, antyagregacyjne, moczopędne i afrodyzjakalne. Działanie pobudzające guarany jest porównywalne z innymi napojami zawierającymi kofeinę, tj. kawą, herbatą czy kakao. W porównaniu z nimi działanie guarany jest bardziej długofalowe – efekty utrzymują się do sześciu godzin od spożycia. Guarana wydaje się o wiele bezpieczniejsza – nie powoduje uzależnienia, nie zawiera również substancji niepożądanych.

Kolejny patent dotyczący guarany dowodzi, iż wyciąg z tej rośliny pozostawia umysł w stałej gotowości do wysiłku i promuje wyzwalanie energii w organizmie, nie powodując „nerwowości i napięcia”. Ponadto udowodniono, że guarana, często w mieszance z innymi składnikami, wspomaga wydajnie odchudzanie, powodując uczucie sytości. Dzięki zawartości kofeiny guarana jest stosowana w suplementach diety wykorzystywanych przy odchudzaniu. Kofeina ma bowiem właściwości termogeniczne, co oznacza, że pomaga spalać tłuszcz i kalorie dzięki zwiększonemu wydzielaniu ciepła.

Guarana nie powinna być stosowana u osób uczulonych na nią, kofeinę lub taniny. U pozostałych osób jest na ogół dobrze tolerowana. Skutki uboczne guarany są zwykle związane z nadmiernym spożyciem kofeiny. Zbyt duża jej ilość przyjmowana przez dłuższy czas może doprowadzić do psychicznego uzależnienia, a nagła przerwa w stosowaniu może spowodować bóle głowy, podrażnienie, nerwowość, napięcie i zawroty głowy.

Guaranę można kupić w postaci sproszkowanej albo w tabletkach – jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością.

Koktajl z guaraną

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

– jedna łyżeczka guarany
– jedna łyżka masła orzechowego
– jeden banan
– 2 kostki gorzkiej czekolady
– 150 ml mleka migdałowego

Zmiksuj wszystkie składniki i pij od razu. 


masz.talerz
 – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami