Przejdź do treści

Miksujemy superfoods – koktajl z jagodami goji na wzmocnienie odporności

Miksujemy superfoods! Koktajl z jagodami goji
Koktajl z jagodami goji - odżywcza bomba! Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Same w sobie są bombą odżywczą, a w kolorowym koktajlu z owocami i wodą kokosową dodatkowo smakują nieziemsko. Są idealną przekąską na czas osłabionej odporności. Miksujemy!

Moc jagód goji

Jagody goji, dzięki swoim szczególnym właściwościom, plasują się na przodującej pozycji wśród roślin zaliczanych do superfoods. Poleca się je dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Dieta wzbogacona o te owoce pomaga uregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia. Goji bogate są w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (ma działanie antyrakowe), selen, fosfor. Jest w nich trzy razy więcej żelaza niż w szpinaku.

W Azji używano goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Jagody goji można dostać w sklepach ekologicznych. Występują w różnych formach. Najpopularniejsze są suszone owoce o rozmiarze takim jak rodzynka. Warto wybierać te pochodzące z upraw ekologicznych, ponieważ inne mogą być zanieczyszczone pestycydami.

Rozsądne spożycie dzienne suszonych jagód goji to około 70 sztuk dziennie. Można je jeść na wiele sposobów – my polecamy koktajl!

Kiszone cytryny

Przepis na koktajl z jagodami goji

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

‒ 1 łyżka jagód goji
‒ połowa pomarańczy
‒ połowa mango
‒ 1 łyżka owoców granatu
‒ sok z połowy cytryny
‒ 150 ml wody kokosowej

Wszystkie składniki zmiksować, pić od razu.

Spróbujcie także koktajlu ze spiruliną i koktajlu z surowym kakao!

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: