Przejdź do treści

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia
Nasiona chia na długo zapewniają uczucie sytości i wspomagają proces trawienia. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 ćwiczeń na wzmocnienie kręgosłupa
Twój kręgosłup potrzebuje wsparcia? Oto kilka ćwiczeń, które go wzmocnią
karmienie piersią
Urządzenie do karmienia piersią dla ojców. To nowatorska koncepcja japońskiej firmy
Kobiety na zajęciach fitness
Kiedy zajęcia fitness mogą być niebezpieczne? O tym, jaki trening będzie najlepszy na start, pozmawialiśmy z fizjoterapeutką i trenerem personalnym
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Dlaczego przeziębiamy się od klimatyzacji?
Gosia Włodarczyk
„Presja, by jak najszybciej wrócić do formy, jest dla kobiet krzywdząca. Ciału trzeba dać czas na regenerację”. Rozmawiamy z fizjoterapeutką Gosią Włodarczyk

Co powstanie, jeśli połączy się smak buraka, malin, granatu i melisy, a taką mieszankę zasili garścią nasion chia? Odpowiedź brzmi: przepyszny koktajl, który pod względem odżywczym nie ma sobie równych!

Szałwia hiszpańska to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą liczbę owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm.

Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Zapobiegają ucieczce wody i elektrolitów z organizmu. Żel, który się z nich tworzy w żołądku, zapobiega przekształcaniu węglowodanów w cukier. Chia pomagają także budować masę mięśniową oraz wspierają inne tkanki. Nasiona chia wchłaniają dziewięć razy więcej wody, niż same ważą! Antyoksydanty oraz minerały i witaminy zawarte w nasionach pozwalają utrzymać młodość i poprawiają stan włosów i skóry.

To nie koniec korzyści. Ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa korzystnie na układ trawienny, nasiona chia będą doskonałym uzupełnieniem diety osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewniają uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym, a także poprawiają wchłanianie substancji odżywczych.

Nasiona chia najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. Można je przyrządzać i jeść na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań. Sprawdzą się jako dodatek do sałatek, owsianki, muesli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona chia można łączyć z mąką i stosować do wypieku ciast, chleba, naleśników, do puddingów, sosów czy zagęszczania zup. I, oczywiście, do odżywczych koktajli!

Koktajl z nasionami chia

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

– łyżeczka nasion chia
– łyżka owoców granatu
– 150 ml soku z buraka
– połowa mango
– garść mrożonych lub świeżych malin
– pół garści świeżej melisy 

Zmiksuj wszystkie składniki i pij od razu.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!

Barbara Falenta z książką "Mamy dla Mamy"

„Nie musisz gotować trzydaniowych obiadów, ani chodzić po domu w sukience i w szpilkach”. Barbara Falenta o macierzyństwie z dystansem i książce „Mamy dla Mamy”

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

Zainteresują cię również:

Chrup, chrup pora!

Pomysł na małże

Masz ochotę na makaron? Spróbuj małży w towarzystwie koperku i białego wina

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Matcha – nowe wcielenie zielonej herbaty

Miksujemy: koktajl na energię

Oto porcja energii idealna na poranny rozruch. Dostarczą jej banan, czekolada, orzechy i kawa

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Miksujemy: koktajl na przyrost wagi

Chcesz przytyć skutecznie i zdrowo? Wypróbuj nasz koktajl

Śniadaniowa miska zdrowia

Śniadaniowa miska zdrowia – bogactwo witamin na początek dnia

Odżywczy koktajl z awokado

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Masz ochotę na pyszny budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Koniec z umartwianiem się jedzeniem, czas na comfort food, czyli o trendach kulinarnych 2019

Miksujemy: koktajl na odporność

Prosty i skuteczny przepis na koktajl na odporność

Koktajl malinowy z rozmarynem

Miksujemy: koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Błyskawiczny makowiec z bakaliami

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie