Przejdź do treści

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia
Nasiona chia na długo zapewniają uczucie sytości i wspomagają proces trawienia. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Agnieszka Hyży o macierzyństwie: wszystkie jedziemy na tym samym wózku!
Michał Lipa o dodatkowych kilogramach w ciąży. Ile może przytyć ciężarna?
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?
Marihuana leczy raka. Mit czy prawda?

Co powstanie, jeśli połączy się smak buraka, malin, granatu i melisy, a taką mieszankę zasili garścią nasion chia? Odpowiedź brzmi: przepyszny koktajl, który pod względem odżywczym nie ma sobie równych!

Szałwia hiszpańska to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą liczbę owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm.

Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Zapobiegają ucieczce wody i elektrolitów z organizmu. Żel, który się z nich tworzy w żołądku, zapobiega przekształcaniu węglowodanów w cukier. Chia pomagają także budować masę mięśniową oraz wspierają inne tkanki. Nasiona chia wchłaniają dziewięć razy więcej wody, niż same ważą! Antyoksydanty oraz minerały i witaminy zawarte w nasionach pozwalają utrzymać młodość i poprawiają stan włosów i skóry.

To nie koniec korzyści. Ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa korzystnie na układ trawienny, nasiona chia będą doskonałym uzupełnieniem diety osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewniają uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym, a także poprawiają wchłanianie substancji odżywczych.

Nasiona chia najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. Można je przyrządzać i jeść na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań. Sprawdzą się jako dodatek do sałatek, owsianki, muesli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw. Zmielone nasiona chia można łączyć z mąką i stosować do wypieku ciast, chleba, naleśników, do puddingów, sosów czy zagęszczania zup. I, oczywiście, do odżywczych koktajli!

Koktajl z nasionami chia

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

– łyżeczka nasion chia
– łyżka owoców granatu
– 150 ml soku z buraka
– połowa mango
– garść mrożonych lub świeżych malin
– pół garści świeżej melisy 

Zmiksuj wszystkie składniki i pij od razu.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto