Przejdź do treści

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Miód – jak wybrać prawdziwy?
Każdy miód ulega krystalizacji, czyli przestaje być lejący. Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Szkarlatyna / istock
Szkarlatyna (płonica) – jakie są objawy, jak wygląda leczenie?
Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock
Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?
Olek Biliński, terapia CAR-T
„Niemożliwe stało się możliwe”: 11-Olek wyleczony z białaczki! Zastosowano u niego nowatorską terapię CAR-T
Zabiegi stomatologiczne w ciąży / istock
Ciąża i karmienie piersią a zabiegi stomatologiczne. Tata Stomatolog wymienia fakty i mity, które słyszy w gabinecie
Bolesny obrzęk stóp w ciąży. Jak pomoże osteopatiia?
Bolesny obrzęk stóp w ciąży – jak może pomóc osteopata? Rozmowa z Eweliną Tyszko-Bury

Pszczoły wymierają, jednak na półkach sklepowych bez trudu odnajdziemy słoiki z miodem. Czy aby na pewno jest to czysty miód wyprodukowany przez pracowite pszczoły? Tylko taki bowiem charakteryzuje się wszystkimi leczniczymi właściwościami.

W grobowcu Tutanchamona znaleziono opieczętowane kadzie z miodem (miód ten ponoć nie zepsuł się przez te – bagatela – trzy tysiące lat). Egipcjanie znali przeciwbakteryjne właściwości miodu i używali go m.in. do mumifikowania zwłok. Biedny faraon przewróciłby się w grobowcu, gdyby poznał współczesny wynalazek pod nazwą „miód sztuczny”. Robiąc zakupy, nie wkładajcie go do koszyka, chyba że chcecie kupić wodę z cukrem, barwnikami i aromatami, poddaną obróbce termicznej z dodatkiem kwasów. Gdy już dotrzemy do miodów naturalnych, sprawdźmy, skąd przyjechały. „Made in China” odnosi się nie tylko do naszych ubrań, telefonów czy torebek. Jeżeli na słoiku z miodem znajdziemy napis: „Mieszanka miodów pochodzących spoza Unii Europejskiej”, to możemy być prawie pewni, że mamy do czynienia z chińskim miodem, czyli mieszanką różnych miodów i syropu z rozgrzanego cukru.

Najpewniejsze są oczywiście miody polskie, choć i tu warto być czujnym i zwracać uwagę np. na konsystencję. Każdy miód ulega krystalizacji, czyli przestaje być lejący. Jest to naturalny proces, który nie wpływa negatywnie na jakość. Błędem jest myślenie, że dobry miód to taki, który się leje. Bazują na tym nieuczciwi producenci, którzy podgrzewają skrystalizowany miód, aby znów miał lejącą konsystencję. W tym procesie traci on wszystkie swoje cudowne właściwości. Warto o tym pamiętać, dodając go do herbaty. Poczekajmy, aż napar trochę przestygnie – miód dodany do gorącej herbaty nie będzie już naturalnym antybiotykiem, lecz jedynie słodkim dodatkiem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czego nie powinna zawierać odżywka do włosów?

Czego nie powinna zawierać odżywka do włosów?

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód zdrowszy niż cukier? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Kosmetyki - dlaczego tak często je wymieniamy / istock

Jak często należy zmieniać kosmetyki? Ekspertka z „Czytamy Etykiety” obala kosmetyczny mit

Miód

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Naturalny, bez cukru i pyszny!

Butelka mleka na białym tle.

Świeże mleko – jak kupować mleko UHT?

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Zdrowo dla odmiany - Ania Makowska / x-news

Anna Makowska, czyli Doktor Ania: śmieszy mnie napis „bez konserwantów” na serku, który nigdy wcześniej ich nie zawierał

Agnieszka Pocztarska / Czytamy Etykiety

Agnieszka Pocztarska z „Czytamy Etykiety”: jeśli nie zaczniemy świadomie zmniejszać ilości „produkowanych” przez nas śmieci, to zalejemy nimi cały świat

malina

Jak kupować sok malinowy?

Przepis na rozgrzewający napój imbirowy dla poprawy odporności

Miód manuka — właściwości, zastosowanie, spożywanie

Miód manuka – właściwości, zastosowanie, spożywanie

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Pyłek pszczeli - właściwości i zastosowanie

Pyłek pszczeli – właściwości i zastosowanie

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Czy herbata z miodem wyleczy przeziębienie? Fakty i mity o odporności

Rozlany miód na talerzu

„Zamiana cukru na miód niekoniecznie może być dobrym wyborem” ostrzega dietetyczka Dominika Oleś

Mikstura z imbirem, cytryną i miodem / istockphoto.com

Chcesz wzmocnić odporność? Pij miksturę z imbiru, miodu i cytryny!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

istockphoto.com

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Chcesz mieć zdrową skórę? Utrzymuj stabilny poziom cukru. Radzi autorka bloga Natura Pod Lupą

Wirus opryszczki, którego mamy prawie wszyscy. Wiesz o nim wszystko?

Skąd się bierze miód?

Skąd się bierze miód? Produkcja tego niezwykłego nektaru jest naprawdę fascynująca

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Rak kości – objawy i przyczyny

Rak kości – przyczyny i objawy. Jak je szybko rozpoznać?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?