Przejdź do treści

Mleko krowie vs. mleko kozie

Mleko krowie vs. mleko kozie
Mleko krowie vs. mleko kozie Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Z całą pewnością mleko krowie ma zdrowsze zamienniki. Jest ich spory wybór: ryżowe, sojowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich. Czy wszystkie są tak samo zdrowe i bez obaw może po nie sięgać każdy? Sprawdzamy mleko kozie.

Mleko kozie

Mleko kozie wzbudza skrajne doznania: niektórzy go nie znoszą (ten zapach!), inni uważają je za eliksir zdrowia. Obie strony mają rację: trudno o neutralne w smaku mleko kozie, ale z całą pewnością mleko krowie ma w nim najzdrowszego konkurenta. I ciekawostka: w swojej strukturze chemicznej mleko kozie najbardziej przypomina dobroczynne mleko z piersi kobiety.

Mleko kozie – plusy

  • Mleko kozie jest lekkostrawne – wystarczy 20 minut, by je strawić.
  • Nie zawiera laktozy ani kazeiny – głównego białka, które zawiera mleko krowie, a które powoduje alergię.
  • Białka i tłuszcze wchodzące w skład mleka koziego różnią się budową od tych, które zawiera mleko krowie. Dzięki temu to doskonały wybór dla osób z nietolerancją na to ostatnie.
  • Ma więcej wapnia, fosforu i magnezu oraz kwasu linolowego niż mleko krowie. Zawiera także ponad dwa razy tyle potasu i około 27 proc. więcej selenu niż mleko krowie.
  • Mleko kozie jest bogate w kwas foliowy.
  • Zawiera oligosacharydy, czyli prebiotyki, które stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, wskutek czego korzystnie wpływają na zdrowie.
  • Zawiera cenne kwasy tłuszczowe Omega-6.
  • Pite regularnie obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz trójglicerydów.
  • Mleko kozie jest polecane osobom cierpiącym na anemię – polepsza przyswajanie żelaza, którego niedobór prowadzi do niedokrwistości, i regenerację hemoglobiny.
  • Wspomaga przyswajanie magnezu, wapnia i fosforu.
  • Jest gęstsze i ma większą wartość odżywczą niż mleko krowie.
  • Dostarcza nam aminokwasów egzogennych (to te, które muszą być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem), m.in. korzystnej dla zdrowia tauryny stymulującej prace układu nerwowego.
  • Zawiera także tryptofan, który jest bardzo ważny w regulacji nastroju, poziomu odczuwania bólu i cyklu snu. Tryptofan odpowiada również za produkcję serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia.
  • Poprawia przyrost masy ciała.
  • Polecane jest dzieciom i osobom starszym, które mają trudności z trawieniem przetworów mlecznych.
  • Odkwasza organizm, chroni przed szkodliwymi mikroorganizmami i pomaga pozbyć się zaparć.
  • Znajdują się w nim jedynie śladowe ilości metali ciężkich (obecnych w mleku od krowy).
  • Nie trzeba go homogenizować; proces ten zachodzi w nim naturalnie.
Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko kozie – minusy

  • Mimo składu podobnego do mleka ludzkiego nie jest polecane do regularnego karmienia dzieci: w porównaniu do mleka kobiety mleko kozie zawiera zbyt wiele składników mineralnych, co nadmiernie obciąża nerki dziecka.
  • Jest uznawane za produkt hipoalergiczny i może być podawane dzieciom z alergią na mleko krowie. Jednak tak naprawdę zawiera antygeny białkowe podobne do mleka krowiego, więc po chwilowym złagodzeniu objawów z upływem czasu może dojść do powstania alergii krzyżowej i nawrotu objawów.

Mleko kozie – smak

Wyraźny, słonawo-słodki smak koziego mleka z charakterystyczną zapachową „końcówką” może być odpychający, ale cenią go amatorzy oraz wielbiciele kozich serów.

Mleko kozie – zastosowanie

Gęsta, gładka konsystencja koziego mleka najlepiej sprawdzi się w zawiesistych smoothie i koktajlach mleczno-owocowych. Jeśli przeszkadza nam specyficzna „końcówka” w smaku, zamaskujmy ją, dodając miód lub ziarenka wanilii. Z uwagi na charakterystyczny zapach mleka koziego nie dodawajmy do wypieków, gofrów ani naleśników.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?