Mleko owsiane na celowniku. Jak je zrobić i dlaczego warto je pić?
się ten artykuł?
Mleko krowie ma zdrowsze zamienniki. Jest ich spory wybór. Amatorzy zdrowego jedzenia w sklepach znajdą organiczne i nieorganiczne mleka: ryżowe, sojowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich. Czy wszystkie są tak samo zdrowe i bez obaw może po nie sięgać każdy? Sprawdzamy mleko owsiane.
Dlaczego warto pić mleko owsiane?
Mleko owsiane w smaku jest porównywalne nieco do mleka sojowego, chociaż ma lżejszą konsystencję. Sycące, ale dość wodniste. Doskonałe dla wegan, osób z nietolerancją laktozy oraz uczulonych na soję i orzechy. W polskich sklepach jest niewiele rodzajów napoju owsianego, ale z powodzeniem możemy je zrobić w domu.
Smak: słodkawy, bez charakterystycznego dla większości napojów „mlecznych” posmaku. Mleko owsiane jest dość wodniste, ale sycące.
Zastosowanie: mleko owsiane nie nadaje się do kawy, chyba że lubimy rozwodnioną, ciemną i słodką. Jest za to świetne do gotowania i wypieków. I doskonałe na śniadanie do muesli. Koktajle mleczne na bazie owsianego mleka będą soczyste i lekkie.
Zalety mleka owsianego
Plusy:
- Mleko owsiane jest bogate w błonnik i kwas foliowy.
- Słynie z tego, że zawiera aż 15 witamin i 10 minerałów (w tym dwa razy więcej witaminy A niż mleko krowie).
- Zawiera więcej wapnia niż mleko krowie: 1 kubek mleka owsianego pokrywa aż 36 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń, a krowie mleko w tej samej ilości tylko 28 proc.
- Mleko owsiane jest dobre na anemię – 1 kubek pokrywa 10 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo.
- Nie zawiera laktozy ani cholesterolu.
- Jest nietłuste
- Mleko owsiane zawiera tzw. fitochemikalia, czyli roślinne substancje czynne, które hamują rozwój komórek nowotworowych, działają antybakteryjnie, zapobiegają udarowi i chorobom serca oraz potrafią obniżyć poziom cholesterolu.
- Ma działanie uspokajające i jest polecane jako eliksir na skołatane nerwy
Wady mleka owsianego
Minusy:
Oficjalnie owies uznaje się za produkt bezglutenowy. Jednak to zboże jest niewskazane dla chorób chorych na celiakię. Zawiera ono aveninę – białko o działaniu podobnym do glutenu. Liczne badania wykazały, że osoby wrażliwe na gluten są równie nieodporne na aveninę.
Badanie przeprowadzone w Norwegii pokazało, że po zjedzeniu produktów owsianych osoby z celiakią miały w jelitach stan zapalny (bez widocznych objawów fizycznych).
Przepis na mleko owsiane
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 5 szklanek wody
- Cukier wanilinowy
Sposób przyrządzenia
1 szklankę płatków (zwyczajnych, nigdy „błyskawicznych”, które zostały poddane wcześniejszej obróbce termicznej) zalejmy 1 szklanką wody i zostawmy na noc w temperaturze pokojowej. Rano całość zmiksujmy w blenderze. Dolejmy jeszcze 4 szklanki wody i ponownie zmiksujmy. Potem odcedźmy je przez gęste płótno.
By mleko smakowało tak jak z kartonu, można dodać łyżeczkę cukru wanilinowego i szczyptę soli.