Przejdź do treści

Mleko krowie vs. mleko ryżowe

Mleko krowie vs. mleko ryżowe
Mleko krowie zamień na ryżowe jeśli twój organizm nie toleruje laktozy, zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
dwie dziewczyny rozmawiają
Sukces wpędza cię w zakłopotanie? Nie umiesz się nim chwalić? Skorzystaj z rad psychologa
Ból głowy w podróży. Jak sobie z nim poradzić?
klimatyzacja
Klimatyzacja – poznaj jej plusy i minusy
usg
6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory
lapee.dk
Na festiwalach zazdrościsz facetom pisuarów? Lapee, czyli różowa przenośna przestrzeń dla kobiet, to zmieni!

Z całą pewnością mleko krowie ma zdrowsze zamienniki. Jest ich spory wybór: amatorzy zdrowego jedzenia w sklepach znajdą organiczne i nieorganiczne mleka: ryżowe, sojowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich… Czy wszystkie są tak samo zdrowe i bez obaw może po nie sięgać każdy? Sprawdzamy mleko ryżowe.

Mleko ryżowe to popularna „roślinna” alternatywa dla mleka krowiego. Jest mniej więcej tak kaloryczne jak 2-procentowe mleko krowie, choć bardziej wodniste. To dobry zamiennik dla osób z nietolerancją laktozy oraz alergików i wegan. Na półkach sklepów znajdziemy duży wybór mleka ryżowego. W domu możemy przygotować je na trzy sposoby:

1 szklankę ryżu namoczyć np. na noc w 1 litrze niegazowanej wody. Następnie zmiksować i przecedzić. 1 szklankę ryżu zalać 6 szklankami wody. Gotować 2 godziny, zmiksować i przecedzić lub przetrzeć. 1 porcję ugotowanego ryżu zalać 4 porcjami gorącej wody. Zmiksować i przecedzić. Do smaku do mleka ryżowego możemy dodać cukier waniliowy, trzcinowy lub organiczny syrop z agawy.

Plusy:
* Zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie.
* Mleko ryżowe nie zawiera laktozy ani kazeiny.
* Jest zdrowe na serce: dostarcza tylko 2 g tłuszczu na 1 kubek mleka, ponadto udowodniono, że obniża poziom „złego” cholesterolu.
* Mleko ryżowe dostępne w sklepach jest często wzbogacane witaminami i solami mineralnymi, między innymi żelazem, witaminą B12 i B3 oraz wapniem.
* Mleko ryżowe uważa się za produkt hipoalergiczny, dzięki czemu jest bezpiecznym rozwiązaniem dla osób uczulonych na mleko krowie, orzechy lub soję.

Minusy:
* Nie należy traktować go jako wystarczającego zamiennika dla mleka krowiego: w swojej oryginalnej postaci nie zawiera wapnia ani błonnika. Deficyt wapnia nie jest problemem, gdy kupujemy wzbogacone w ten minerał mleko ryżowe w kartonie. Zaś by zwiększyć zawartość błonnika, należy zrobić mleko ryżowe samodzielnie: wybierając brązowy ryż zamiast białego.
* Po mleko ryżowe ze sklepu nie powinni sięgać cukrzycy! Napoje ryżowe zawierają skrobię, która jest przyczyną wysokiego indeksu glikemicznego (oznacza to szybkość, z jaką zawarte w ryżu węglowodany wchłaniają się do krwioobiegu), który podwyższa poziom cukru we krwi. Chorzy na cukrzycę mogą wspomóc się mlekiem domowej roboty, na bazie brązowego ryżu: zawarty w nim błonnik obniża indeks glikemiczny.
* Mleko ryżowe niektórych marek (kupowane w sklepie) może zawierać wysoko przetworzone oleje roślinne – źródło szkodliwych tłuszczów trans.
* Mleko ryżowe jest w ostatnich latach na celowniku z jeszcze innego, poważniejszego powodu: otóż naukowcy odkryli, że może być rakotwórcze. Okazało się, że większość sprzedawanych w Wielkiej Brytanii mlecznych napojów ryżowych zawiera… rakotwórczy arsen, którego normy w mleku ryżowym aż trzykrotnie przekraczają dopuszczalne normy UE i USA ustanowione dla wody pitnej (prawo UE nie ma regulacji dotyczących dopuszczalnych ilości arsenu w żywności). Badacze z Uniwersytetu w Aberdeen w Wielkiej Brytanii wzięli pod lupę różne marki mleka ryżowego, w tym odmiany organiczne, nieorganiczne, w różnych smakach – wszystkie z lokalnych supermarketów. Jednocześnie zbadali mleko ryżowe domowej produkcji, robione z różnych odmian ziaren, z upraw w różnych częściach świata. Wnioski były szokujące: niedopuszczalną obecność arsenu odkryli we wszystkich napojach ryżowych z supermarketu, a tylko w jednym mleku domowej roboty.

Smak: podobnie jak mleko krowie jest słodkawe, nie ma charakterystycznego dla innych zamienników dodatkowego „posmaku”, ma lekko wodnistą konsystencję.

Zastosowanie: mleko ryżowe najlepiej smakuje w deserach, shake’ach i koktajlach. Może zastępować mleko krowie w ciastach i innych wypiekach, sprawdzi się także w wersji śniadaniowej z muesli (ale w ograniczonych ilościach, ze względu na podejrzenie obecności arsenu). Jest niezbyt dobre do kawy – lekko ją posłodzi, ale i rozwodni. Uwaga! Amerykańscy lekarze pozwalają podawać mleko ryżowe dzieciom dopiero powyżej 4,5 lat.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

Zainteresują cię również:

szpilki buty na obcasie

Nosisz buty na obcasach? Uważaj, mogą szkodzić twojemu zdrowiu

Masaż twarzy. Ćwiczenia na ujędrnienie, odmłodzenie i odprężenie

WIdok na dwie drewniane łyżeczki, w których jest sól. Dwa rodzaje soli - kuchenna i morska. Wszytsko na ciemnym tle.

Choroby autoimmunologiczne – winna sól?

Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement

Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement

Rewolucja w miłości

Rewolucja w miłości

Szafran vs. kurkuma

Szafran vs. kurkuma

Psychoanaliza - po co i dla kogo?

Dla kogo jest psychoanaliza?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda

Stres – kto się stresuje, ten jest brzydki

Stres – kto się stresuje, ten jest brzydki

Mleko krowie vs. mleko sojowe

Mleko krowie vs. mleko sojowe

Mleko krowie vs. mleko kozie

Mleko krowie vs. mleko kozie

Mleko krowie vs. mleko owsiane

Mleko owsiane na celowniku

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Cholesterol – obalamy mity

Cholesterol – obalamy mity

Osteoporoza – chroń się jak ślimak!

Osteoporoza – chroń się jak ślimak

Efektywne kardio – czyli co?

woda kokosowa

Woda kokosowa odmładza? Poznaj fakty i mity na jej temat

„Kobiecość to właśnie ciąża, porody, karmienie. Wybierając tę drogę dajemy największy hołd swojej kobiecości” – mówią Ola Woźniak i Ania Weber, autorki kanału „Mama Lama”

Zdrowa rodzina ułożona do siebie głowami

Biostymina – działanie i dawkowanie ampułek z wyciągiem ze świeżych liści aloesu drzewiastego

Kobieta ma wykonywane badanie żył na nogach

Etymologia choroby Buergera – objawy, leczenie, dieta

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

mężczyzna stoi w toalecie i trzyma się za okolice krocza

Dobowa zbiórka moczu – jakie nieprawidłowości pozwala wykryć? Wskazania i sposób przeprowadzenia badania

Kobieta trzyma na rękach niemowlę

Czym jest obojnactwo i jakie jego rodzaje rozróżniamy? Obojnactwo prawdziwe i rzekome

Kobieta lleży u kosmetyczki i ma wykonywany zabieg

Darsonwalizacja, czyli oczyszczenie i dezynfekcja skóry. Na czym polega i kiedy jest stosowana?