Przejdź do treści

Mleko krowie vs. mleko sojowe

Mleko krowie vs. mleko sojowe
Mleko sojowe to zdecydowanie najpopularniejsza alternatywa krowiego mleka, zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Odchudzone wersje świątecznych dań
Chora kobieta stoi z kubkiem w ręku i chusta na głowie i patrzy przez okno
Przełom w leczeniu chorób nowotworowych. „Ostatnia nadzieja dla pacjentów bez nadziei”
Kobieta w ciąży trzyma w ręku zdjęcie z badania USG
Rezygnacja z Banku Tkanek Germinalnych. Czy jest szansa dla kobiet chorych na raka?
kobieta używająca mikroskopu
Leki na cukrzycę i nadciśnienie sposobem na raka?
wegański stek wydrukowany w drukarce 3D
Wegański stek z drukarki 3D

Z cała pewnością mleko krowie ma zdrowsze zamienniki. Jest ich spory wybór: amatorzy zdrowego jedzenia w sklepach znajdą organiczne i nieorganiczne mleka: ryżowe, sojowe, migdałowe, a nawet z konopi indyjskich… Czy wszystkie są tak samo zdrowe i bez obaw może po nie sięgać każdy? Sprawdzamy mleko sojowe.

Mleko sojowe to zdecydowanie najpopularniejsza alternatywa krowiego mleka. Polecane dla wegan, osób z nietolerancją laktozy i ze skazą białkową. Budzi jednak liczne kontrowersje: krytyczni badacze zarzucają, że soja jest rakotwórcza, rujnuje gospodarkę hormonalną oraz że mleko sojowe jest produkowane z wielkich upraw GMO, czyli z genetycznie modyfikowanych, a zatem potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia ziaren sojowych. O wiele bezpieczniej będzie zrobić domowe mleko sojowe z ziaren ekologicznych:

Soję zalejmy 750 ml wody i odstawmy na noc do namoczenia. Po 10 godzinach namoczone ziarno z wodą zmiksujmy blenderem na jednolitą masę i dolejmy kolejne 750 ml wody (na tym etapie możemy dorzucić ziarenka z 1 laski wanilii). W dużym garnku na najmniejszym ogniu gotujemy płyn 30 minut.
Po tym czasie przecedźmy mleko przez gazę. Po kilku godzinach w lodówce mleko jest gotowe do picia.

Zalety:
* Mleko sojowe jest bardziej sycące w porównaniu z innymi zamiennikami mleka krowiego – ma wysoką zawartość białka.
* W przeciwieństwie do innych białek roślinnych sojowe białko jest uznane za pełnowartościowe. Zawiera bowiem pełen zestaw aminokwasów – specjalnych cegiełek budujących tkankę mięśniową. Dzięki temu soja i mleko sojowe to idealne źródło białka dla wegetarian. Sprawdza się więc doskonale w diecie osób aktywnych fizycznie oraz sportowców, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej. Białko sojowe także skutecznie zabezpiecza ciało przed utratą jędrności w okresie stosowania kuracji odchudzających.
* Mleko sojowe zawiera potas – elektrolit, który wspomaga serce i układ mięśniowy.
* Nie zawiera laktozy ani cholesterolu.
* Picie mleka sojowego podczas klimakterium może zapobiegać poważniejszym dolegliwościom i chorobom: naczyniowym, sercowym, cukrzycy, a nawet nowotworom.

Wady:
* Mleko sojowe często powoduje alergię pokarmową.
* Soja to (obok rzepaku i kukurydzy) produkt najczęściej modyfikowany genetycznie. Jak twierdzą przeciwnicy upraw GMO, prawie 95 proc. importowanej soi to soja transgeniczna. A o niemodyfikowaną coraz trudniej…
* Wielu ekspertów alarmuje, że mleko sojowe zawiera fitoestrogeny – mają one działanie zbliżone do kobiecych hormonów. Niektóre badania wskazują nawet, że powodują one obniżenie poziomu testosteronu u mężczyzn (a jednocześnie mogą złagodzić kobiecą menopauzę).
* Niektórzy naukowcy twierdzą, że wysoko przetworzona soja (a konkretnie izoflawony soi) może podwyższać ryzyko wystąpienia raka piersi i chorób tarczycy. Wszystko zależy od tego, jak nasz organizm radzi sobie z trawieniem soi.
* Soja jest ciężkostrawna, więc jej przetworów nie powinny spożywać osoby mające zespół jelita wrażliwego i problemy z trawieniem.

Smak: z reguły mleko sojowe jest tak gęste, bogate i kremowe jak mleko krowie, i nieco bardziej słodkie. Miewa lekko „kredową” konsystencję.

Zastosowanie: wspaniale wzbogaca smak kawy. Mleko sojowe można dodawać do wypieków, naleśników i gofrów. Jeść je na śniadanie oraz gotować na nim kaszki i kasze.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Masaż twarzy. Ćwiczenia na ujędrnienie, odmłodzenie i odprężenie

WIdok na dwie drewniane łyżeczki, w których jest sól. Dwa rodzaje soli - kuchenna i morska. Wszytsko na ciemnym tle.

Choroby autoimmunologiczne – winna sól?

Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement

Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement

Rewolucja w miłości

Rewolucja w miłości

Szafran vs. kurkuma

Szafran vs. kurkuma

Psychoanaliza - po co i dla kogo?

Dla kogo jest psychoanaliza?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda

Stres – kto się stresuje, ten jest brzydki

Stres – kto się stresuje, ten jest brzydki

Mleko krowie vs. mleko kozie

Mleko krowie vs. mleko kozie

Mleko krowie vs. mleko owsiane

Mleko owsiane na celowniku

Mleko krowie vs. mleko ryżowe

Mleko krowie vs. mleko ryżowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe

Mleko krowie vs. mleko migdałowe