Kawa z mlekiem sojowym – alternatywa dla białej kawy
się ten artykuł?
Kawa z mlekiem sojowym to opcja dostępna coraz częściej w kawiarniach, a także chętnie wybierana w domowym zaciszu. Mleko sojowe do kawy może z powodzeniem zastąpić mleko krowie, co szczególnie docenią weganie oraz osoby z nietolerancją laktozy. Jak smakuje mleko sojowe i czy napój sojowy jest zdrowy? Oto garść informacji o właściwościach mleka sojowego.
Czy mleko sojowe nadaje się do kawy?
Kawa z mlekiem sojowym cieszy się coraz większym uznaniem wśród kawoszy. Wynika to zarówno z chęci wyeliminowania mleka krowiego z diety, jak i wyjątkowych właściwości napoju sojowego. Kawa z mlekiem sojowym wyróżnia się walorami smakowymi – lekko orzechowy smak mleka sojowego doskonale komponuje się z aromatem kawy. Ponadto dodatek mleka sojowego sprawia, że kawa jest nieco słodsza. Gdy dodasz mleko sojowe do kawy, może pojawić się jednak pewien problem – warzenie mleka. Dlaczego mleko sojowe się warzy? Wynika to z zastosowania wrzącej wody oraz oddziaływania kwaśnego odczynu kawy. Wówczas wystarczy dodać mleko sojowe do kawy lekko przestudzonej. Wtedy kawa z mlekiem sojowym będzie smakować wyśmienicie, a jej konsystencja będzie idealnie gładka.
Domowe mleko sojowe – jak zrobić samodzielnie?
Mleko sojowe to zdecydowanie najpopularniejsza alternatywa krowiego mleka. Polecane dla wegan, osób z nietolerancją laktozy i ze skazą białkową. Budzi jednak liczne kontrowersje: krytyczni badacze zarzucają, że soja jest rakotwórcza, rujnuje gospodarkę hormonalną oraz że mleko sojowe jest produkowane z wielkich upraw GMO, czyli z genetycznie modyfikowanych, a zatem potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia ziaren sojowych. O wiele bezpieczniej będzie zrobić domowe mleko sojowe z ziaren ekologicznych. Przepis na domowe mleko sojowe do kawy jest następujący:
- Soję zalejmy 750 ml wody i odstawmy na noc do namoczenia
- Po 10 godzinach namoczone ziarno z wodą zmiksujmy blenderem na jednolitą masę i dolejmy kolejne 750 ml wody (na tym etapie możemy dorzucić ziarenka z 1 laski wanilii)
- W dużym garnku na najmniejszym ogniu gotujemy płyn 30 minut; po tym czasie przecedźmy mleko przez gazę
- Po kilku godzinach w lodówce mleko jest gotowe do picia.
Mleko sojowe a mleko krowie – czy napój sojowy jest zdrowy?
Mleko sojowe zawiera mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu niż mleko krowie, dlatego idealnie sprawdza się w diecie niskocholesterolowej, a także diecie redukcyjnej. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i niewielkiej kaloryczności, można bez obaw sięgać po mleko sojowe, a odchudzanie będzie efektywne. Mleko sojowe nie zawiera laktozy, zatem – w przeciwieństwie do mleka krowiego – może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy. Fortyfikowany napój sojowy zawiera więcej witaminy D i wapnia niż mleko krowie, a dzięki niższej zawartości fosforu wapń jest znacznie lepiej przyswajalny.
Właściwości mleka sojowego. Jak smakuje mleko sojowe?
Napój sojowy a mleko sojowe niczym się nie różnią – to po prostu używane zamiennie określenia na mleko roślinne z nasion soi. Mleko sojowe ma gęstszą, nieco „kredową” konsystencję. Czym wyróżnia się mleko sojowe? Smak tego napoju jest charakterystyczny, z lekko orzechowym posmakiem. To dlatego kawa z mlekiem sojowym smakuje wyjątkowo. Oczywiście – dodanie mleka sojowego do kawy to nie jedyny pomysł na napój sojowy. Do czego jeszcze można go użyć? Mleko sojowe wspaniale wzbogaca smak kawy, można dodawać je do wypieków, naleśników i gofrów, jeść je na śniadanie oraz gotować na nim kaszki i kasze.
Mleko sojowe wyróżnia się sporą zawartością białka – to właśnie soja uznawana jest za najlepsze źródło białka roślinnego. Należy mieć jednak na uwadze, że białko roślinne przyswaja się w mniejszym stopniu niż białko odzwierzęce. Napój sojowy dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych. W sojowym mleku znaleźć można żelazo, fosfor, magnez, wapń czy potas; na rynku dostępne są ponadto mleka roślinne fortyfikowane wapniem, witaminą D czy witaminą B12. Czy mleko sojowe tuczy? Mleko sojowe ma niewiele kalorii – zwłaszcza mleko niesłodzone. Mleko to stanowi źródło błonnika oraz izoflawonów sojowych (fitosteroli).
Mleko sojowe – zalety i wady
Zalety:
- Mleko sojowe jest bardziej sycące w porównaniu z innymi zamiennikami mleka krowiego – ma wysoką zawartość białka.
- W przeciwieństwie do innych białek roślinnych sojowe białko jest uznane za pełnowartościowe. Zawiera bowiem pełen zestaw aminokwasów – specjalnych cegiełek budujących tkankę mięśniową. Dzięki temu soja i mleko sojowe to idealne źródło białka dla wegetarian. Sprawdza się więc doskonale w diecie osób aktywnych fizycznie oraz sportowców, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej. Białko sojowe także skutecznie zabezpiecza ciało przed utratą jędrności w okresie stosowania kuracji odchudzających.
- Mleko sojowe zawiera potas – elektrolit, który wspomaga serce i układ mięśniowy.
- Nie zawiera laktozy ani cholesterolu.
- Picie mleka sojowego podczas klimakterium może zapobiegać poważniejszym dolegliwościom i chorobom: naczyniowym, sercowym, cukrzycy, a nawet nowotworom.
Wady:
- Mleko sojowe często powoduje alergię pokarmową.
- Soja to (obok rzepaku i kukurydzy) produkt najczęściej modyfikowany genetycznie. Jak twierdzą przeciwnicy upraw GMO, prawie 95 proc. importowanej soi to soja transgeniczna. A o niemodyfikowaną coraz trudniej…
- Wielu ekspertów alarmuje, że mleko sojowe zawiera fitoestrogeny – mają one działanie zbliżone do kobiecych hormonów. Niektóre badania wskazują nawet, że powodują one obniżenie poziomu testosteronu u mężczyzn (a jednocześnie mogą złagodzić kobiecą menopauzę).
- Niektórzy naukowcy twierdzą, że wysoko przetworzona soja (a konkretnie izoflawony soi) może podwyższać ryzyko wystąpienia raka piersi i chorób tarczycy. Wszystko zależy od tego, jak nasz organizm radzi sobie z trawieniem soi.
- Soja jest ciężkostrawna, więc jej przetworów nie powinny spożywać osoby mające zespół jelita wrażliwego i problemy z trawieniem.