Przejdź do treści

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe
Zdrowe vs. zdrowsze: mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
lustrzane neurony
Lustrzany mózg, czyli zachowania zaraźliwe
cukier
Jak cukier wpływa na nasze zdrowie?
sok grejfrutowy
Nie popijaj tym leków! Na szczycie czarnej listy jest… sok grejpfrutowy
ryż i mango deser
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
pędzle do makijażu
Nakładasz podkład bez kremu i używasz starego tuszu do rzęs? Możesz zaszkodzić swojej cerze

Naukowcy dowodzą, że mleko roślinne jest zdrowsze od mleka pochodzenia zwierzęcego. To fakt. Jednak decydując się na zamianę, nadal mamy wybór pomiędzy tym, co zdrowe i zdrowsze.

A zdrowsze od tego z kartonu jest mleko roślinne, które przygotujemy sami. Mleko roślinne przygotowane w domu nie zawiera sztucznych dodatków, nie jest dosładzane i narażone na długotrwały kontakt z aluminium, z którego zrobione jest opakowanie sklepowej wersji.

Mleko roślinne z kartonu

Mleko roślinne jest bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Dodatkowo jest łatwo przyswajalne i dobrze tolerowane przez ludzki organizm. Wybór jest spory: mleko sojowe, mleko owsiane, mleko ryżowe, mleko migdałowe i wiele innych.

Mleko roślinne to na pewno zdrowsza alternatywa dla mleka krowiego, które wzbudza wiele kontrowersji. Jeśli jednak decydujemy się na wersję sklepową, warto być czujnym, bo, jak się okazuje, w składzie może być sporo substancji poprawiających smak, wygląd i konsystencję. Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop z agawy, aromaty, sól, fosforan wapnia/potasu, węglan wapnia i guma gellan to tylko niektóre składniki, które powinny obudzić naszą czujność. Oczywiście żaden z nich spożywany w minimalnych ilościach nam nie zaszkodzi, ale większe dawki mogą powodować przykre konsekwencje – od bólów brzucha, zaparć, wzdęć, biegunek, zaburzeń trawienia, ograniczonego przyswajania niektórych składników mineralnych aż po choroby układu krążenia, otyłość i cukrzycę. O nadmiar wcale nie tak trudno, bowiem wszystko, co jemy i pijemy, przepełniają E-dodatki.

Gotowy napój jest podgrzewany, studzony i aseptycznie zamykany w kartonach lub puszkach. I w tym momencie pojawia się kolejna wątpliwość – czy zawarte w tych opakowaniach aluminium (glin) przenika do płynu. Niestety, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Biorąc pod uwagę niedawne informacje o zanieczyszczonej aluminium żywności dla dzieci i ogłoszonych przez profesora Christophera Exleya z Keele University w Wielkiej Brytanii wynikach na temat szkodliwego wpływu aluminium na zdrowie, można nabrać wątpliwości co do tego, że przyznawane opakowaniom atesty Państwowego Zakładu Higieny są wystarczającą gwarancją bezpieczeństwa. Badania trwają i temat na pewno jeszcze powróci. Tymczasem bezpiecznie będzie mleko roślinne zrobić samemu. To proste!

Mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

By otrzymać pyszne i (na 100 procent!) zdrowe mleko roślinne, nie potrzeba wiele starań. Wystarczy wybrać ulubiony składnik, który stanie się bazą. Mogą to być orzechy – laskowe, włoskie, nerkowce, makadamia, pistacje, fistaszki, kokos (a dokładniej wiórki lub płatki kokosowe); pestki i nasiona – migdały, sezam, słonecznik, soja, konopne; kasze i zboża – kasza jaglana, płatki owsiane, ryż, amarantus, quinoa. Warto poszukać składników, które nie są siarkowane, modyfikowane genetycznie czy solone. Każdy z nich wymaga nieco innej oprawy.

Ja rozsmakowałam się w klasyce gatunku, tzn. mleku migdałowym o orzechowo-roślinnym aromacie. Do przygotowania 0,5 l napoju potrzeba pół szklanki migdałów i dwóch szklanek wody. Najpierw migdały blanszujemy i obieramy ze skórki. Następnie zalewamy je wodą z kranu i moczymy przez noc. Nazajutrz wylewamy wodę, a migdały przekładamy do blendera. Dodajemy dwie szklanki źródlanej lub przegotowanej wody i miksujemy. Płyn przecedzamy przez tetrową ściereczkę, odsączając drobinki migdałów. I gotowe!

Mleko migdałowe cudownie komponuje się z różnymi dodatkami. To świetna baza do pysznych koktajli. Wypróbujcie moje dwie ulubione wersje:

Koktajl migdałowo-bananowy z czekoladowym akcentem: składniki miksujemy i gotowe!

– szklanka mleka migdałowego
– banan
– łyżka otrębów
– łyżka płatków owsianych
– łyżeczka kakao

Koktajl orzechowo-bananowy

– szklanka mleka migdałowego
– banan
– czubata łyżka ekologicznego masła orzechowego
– odrobina soli morskiej

Smacznego!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

8 sposobów na podniesienie libido

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia