Przejdź do treści

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda
Tym, co czyni młody jęczmień gwiazdą wśród innych zdrowotnych pokarmów, jest wysoka zawartość chlorofilu. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Trawką młodego jęczmienia (przetworzoną, oczywiście) zajadają się hollywoodzkie gwiazdy, nowojorskie joginki i londyńskie artystki. Co bardziej ortodoksyjni zapaleńcy jedzą go wręcz zamiast śniadania i obiadu. Tym razem to naprawdę zdrowa moda! 

W starożytnym Rzymie gladiatorzy używali młodego jęczmienia tak jak dzisiejsi sportowcy bogatych odżywek. Zwano ich nawet „bordearii”, czyli „zjadaczami jęczmienia”. Wiedzieli, co robią. Potrawy bogate w młody jęczmień sprawiały, że zawodnicy mieli więcej wigoru i zapału do walki. Za szczególnie energetyzujący uchodził wyschnięty na proszek sok z młodych jęczmiennych trawek.Właśnie taki, jaki wytwarza się dzisiaj – tak bogaty w dobroczynne składniki, że badający go naukowcy nazywają go „zieloną krwią” lub „zielonym mlekiem”.

Witaminowy strzał

Przetworzony młody jęczmień nie jest zwykłym suplementem, który ma pokryć braki witaminowe w codziennej diecie. To o wiele więcej. Szklanka napoju uzyskanego z łyżki proszku z młodego jęczmienia zaopatruje nas w tyle witamin, minerałów i enzymów, ile zawiera cała główka brokułów.

Jak ustalili naukowcy, młody jęczmień zawiera 25 razy więcej potasu, 37 razy więcej wapnia, ponad dwa razy więcej magnezu i pięć razy więcej żelaza niż zwykła pszenica. Ma w składzie witaminy C, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kwas foliowy, potas, wzmacniający kości wapń, przeciwdziałające anemii żelazo, zapobiegający skurczom mięśni i łagodzący skutki stresów magnez, zwiększający odporność organizmu mangan, cynk i krzem, które wzmacniają włosy i paznokcie. Ponadto jest bogaty w selen, który chroni przed wolnymi rodnikami i zapobiega nowotworom, oraz regulujący procesy trawienne błonnik. Ten ostatni nie tylko zmniejsza apetyt, ale też oczyszcza przewód pokarmowy z toksycznych substancji zalegających w jelicie grubym i zatruwających organizm.

Moc chlorofilu

Tym, co czyni młody jęczmień gwiazdą wśród innych zdrowotnych pokarmów, jest wysoka zawartość chlorofilu, który ma skład podobny do składu hemoglobiny. Zajmujący się zdrową żywnością szwajcarski uczony Maximilian Bircher (to on wynalazł muesli!) ustalił, że chlorofil „pobudza pracę serca, układu naczyniowego, jelit, macicy i płuc”, „ma właściwości wzmacniające i pobudzające” i jest w tej dziedzinie tak skuteczny, że „trudno porównać go z jakąkolwiek inną substancją”. Chlorofil to potężny oręż w walce z wieloma chorobami: działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, zwalcza bakterie beztlenowe z ust, leczy dziąsła, opryszczkę, zwalcza ból gardła. Znakomicie goi rany: to dzięki niemu uszkodzona skóra potarta napojem z jęczmienia szybciej się goi i staje się bardziej delikatna.

Król antyoksydantów

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień ma w sobie specjalny antyoksydant (glikozylisowiteksynę), którego działanie przeciw wolnym rodnikom jest około… 500 razy większe niż witaminy E! Dlaczego to takie ważne? Dlatego, że wolne rodniki są odpowiedzialne nie tylko za starzenie się organizmu (więc także zmarszczki). W znacznym stopniu odpowiadają także za powstawanie astmy oskrzelowej, choroby Parkinsona i – przede wszystkim – nowotworów. A młody jęczmień, zwalczając je, pomaga wyhamować procesy chorobotwórcze.

To nie wszystko: według naukowców z uniwersytetu tokijskiego cząsteczki wchodzące w skład soku z zielonego jęczmienia wykazują wyjątkową zdolność odbudowywania DNA komórkowego, a to oznacza, że sok ów regeneruje uszkodzone geny i może odbudowywać również uszkodzone struktury naszej skóry. Młody jęczmień jest bezcenny dla urody. Jego składniki zwalczają choroby skórne – w tym trądzik, egzemę, atopowe zapalenie skóry czy leukopatię objawiającą się białymi plamkami w ustach.

Poza tym roślina ta potrafi poradzić sobie także z zakwaszeniem organizmu. Ma bowiem silnie zasadotwórcze działanie. Nierównowaga kwasowo-zasadowa ma wpływ na powstawanie wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych, a przecież zakwaszenia trudno uniknąć – produkty kwasotwórcze (np. mięso, białe pieczywo) to plaga naszej diety.

Z czym się to je?

Młodego jęczmienia nie je się ot tak, w sałatce ani na surowo. Jest to ususzony na proszek sok z młodziutkich, mniej więcej siedmiodniowych listków jęczmienia. Aby go „zjeść”, wystarczy zmieszać go z wodą. A skąd w młodym jęczmieniu tak niespotykana siła rażenia? Tak jak w przypadku kiełków roślinnych ma on wszystkie zalety dorosłej rośliny, tyle że silnie skoncentrowane, a więc w znacznie większej ilości niż jej dojrzała postać (część witamin, minerałów i innych życiodajnych składników „zużywa” ona w procesie wzrostu). Aby zachować wszystkie wartości, jęczmień suszy się w specjalny sposób, w niskiej temperaturze i bardzo szybko – po to, by nie doszło do utlenienia obniżającego wartość odżywczą produktu. Dzięki temu udaje się zachować maksimum witamin i innych substancji leczniczych, które częściowo znikają przy klasycznej obróbce. „Dodatkowe punkty” młody jęczmień zdobywa podczas uprawy: jako tzw. power food nie jest modyfikowany genetycznie, za to uprawia się go na terenach czystych biologicznie. Preparaty z młodym jęczmieniem są pozbawione sztucznych dodatków, konserwantów, aromatów i barwników. Nic, tylko jeść!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

swędząca skóra

Dlaczego skóra swędzi? Sprawdź, jaka może być przyczyna problemu

dermatolog Agnieszka Kobyłka-Dziki

„Nam atopikom łatwiej jest walczyć i akceptować siebie, jak widzimy, że ludzie nie traktują nas inaczej”. Jesteś atopikiem? Sprawdź, na co musisz uważać

szpilki buty na obcasie

Nosisz buty na obcasach? Uważaj, mogą szkodzić twojemu zdrowiu

Spocona kobieta siedzi na kanapie

Brzydki zapach potu to duży problem. Podpowiadamy, jak sobie z nim poradzić

skóra

Rzeczy, których skóra ci nie daruje, można długo wyliczać. Oto 8 tych najważniejszych

miska z owocami

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

Dermatologia to rozliczne choroby, które często mają podłoże genetyczne

„Dermatologia to rozliczne choroby, które często mają podłoże genetyczne”. Dermatolog wyjaśnia, czy można uchronić się przed chorobami, które mają nasze matki

Atopowe zapalenie skóry

Atopowe zapalenie skóry – jak wyglądają objawy?

Jak skóra reaguje na stres?

Stres i atopia – toksyczny związek

Zmagasz się z atopowym zapaleniem skóry? Zobacz, jak możesz sobie pomóc

Zuzanna Bartoszek w obiektywie Tomasza Wirskiego. Zdjęcie nagich pleców, modelka patrzy w prawo. Ma pomalowane ustai chustkę na głowie. Jest naga. Zdjęcie do pasa, czarno-białe

Hello My Hero. Zuzanna Bartoszek: jest coś w ludziach, że uwielbiają głaskać łysą głowę

Chłopiec trzyma jedzenie, którego nie może jeść z powodu alergii pokarmowej

Objawy alergii pokarmowej u dzieci

Dłonie z chorobą autoimmunologiczną skóry

Jakie są autoimmunologiczne choroby skóry?

Dłonie z łuszczycą skóry

Łuszczyca skóry – leczenie łuszczycy. Jak wygląda choroba?

Dziecko z czerwoną skórą z atopowym zapaleniem skóry

AZS – objawy u dzieci i dorosłych. Jak rozpoznać atopowe zapalenie skóry?

Smutny chłopiec z atopowym zapaleniem skóry

Atopowe zapalenie skóry u dzieci i niemowląt. Jak z nim walczyć?

Niemowlak z atopowym zapaleniem skóry

Atopowe zapalenie skóry (AZS) u dzieci to powszechne schorzenie – jakie są objawy i jak z nimi walczyć?

Masaż twarzy. Ćwiczenia na ujędrnienie, odmłodzenie i odprężenie

10 nieznanych faktów o atopii

WIdok na dwie drewniane łyżeczki, w których jest sól. Dwa rodzaje soli - kuchenna i morska. Wszytsko na ciemnym tle.

Choroby autoimmunologiczne – winna sól?

Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement

Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement

6 par chorób, które łatwo ze sobą pomylić

Problemy skórne wielkiej wagi

AZS, czyli o tym, jak skóra może dać nam w kość

Atopowe zapalenie skóry, czyli o tym, jak skóra może dać nam w kość