Przejdź do treści

Mrożone tartaletki z awokado

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Dieta Dukana. Zdrowa czy nie?
Dieta Dukana. Zdrowa? Niekoniecznie. Co o niej mówi dietetyczka?
Sandra Kubicka o swojej chorobie: Dzisiaj mijają 2 miesiące odkąd dowiedziałam się, że mam PCOS. Efekty? Da się? DA SIĘ!
Czy stres ma wpływ na alergię?
Jak powstają rozstępy? Dostałyśmy je od tygrysicy! Zobacz świetną animację
Nie radzisz sobie ze stresem? Polub się z adaptogenami!

Smaczliwka wdzięczna – czy może być bardziej urocza nazwa dla owocu? A to właśnie druga nazwa awokado. Jeśli ktoś jeszcze nie przekonał się do tego zielonego pestkowca, musi koniecznie spróbować naszego przepisu. Będzie i śliwka, i twaróg, i orzechy.

Mrożone ciasto z awokado to ciekawy przepis dla fanów tego owocu. Zachęcamy też do spróbowania osoby, którym wydaje się, że awokado nie jest kompletnie dla nich. Nie każdemu pasujący smak awokado w połączeniu z serem i syropem klonowym nie jest tak bardzo wyczuwalny. Surowy orzechowy spód dodaje chrupkości, a słodka śliwka sprawia, że deser jest wyjątkowy. Taka przekąska syci i chłodzi w gorące dni.

Wszyscy wiemy, że awokado jest zdrowe. To przede wszystkim bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9). Oprócz tego zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Regularne spożywanie awokado ma dobry wpływ na pracę serca i ciśnienie krwi. Oprócz tego korzystnie wpływa na oczy, układ nerwowy i poziom cholesterolu. Awokado jest bogate w witaminy C, A, E, K, B6 i kwas foliowy. Zawiera wapń, żelazo, magnez, oraz potas. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzi się w daniach wytrawnych i słodkich. Doskonale zastępuje masło.

Składniki:

– 1 dojrzałe awokado
– 80 g chudego twarogu
– 3-4 łyżki syropu klonowego
– sok z połowy jednej limonki
– szczypta soli
– 150 g orzechów ziemnych niesolonych (mogą być każde inne)
– 8-10 sztuk suszonej moreli
– 2 śliwki

Przygotowanie:

Morele zalej ciepłą wodą i odstaw na 30-40 minut. Orzechy zmiksuj na grube okruchy. Morele odcedź i za pomocą widelca rozgnieć na puree. Połącz z orzechami i solą. Uzyskaną masą wyłóż foremki i wstaw do zamrażalki. W tym czasie do miksera wrzuć obrane i wypestkowane awokado, twaróg, syrop i sok z limonki.

Zobacz także: Awokado przepisy

przepis-na-mrozony-deser-z-awokadoZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Zmiksuj na gładką konsystencję. Przełóż do foremek, udekoruj pokrojonymi śliwkami i wstaw do zamrażalki na 40-60 minut.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Jedz chłodne i przechowuj w lodówce.

przepis-na-mrozony-deser-z-awokadoZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.p

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową