Przejdź do treści

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Kobieta kupująca mrożonki / istockphoto.com
Kobieta kupująca mrożonki / istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta w trakcie szczepienia
Powinniśmy znać kalendarz szczepień dla dorosłych!
Tabletki na stole spadają z góry
Jak odpowiednio brać antybiotyki? Insta Pediatra: jeśli nie będziemy tego dobrze robić, to antybiotyki przestaną być skuteczne, a my zostaniemy bez broni w walce z bakteriami
Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką
Nie jedz skórki z cytrusów! Może zawierać niebezpieczne substancje! Ostrzega Mama Chemik
Dr Michał Czapla / Instagram.com
Dr Michał Czapla: regularna aktywność fizyczna jest podstawą skutecznej profilaktyki chorób serca
Jedzenie słodyczy / istockphoto.com
Chcesz skończyć z jedzeniem słodyczy? Zadaj sobie kilka pytań, a odpowiedzi spisz na kartce. To sposób dietetyczki Darii Rybickiej

Jesienią i zimą, gdy świeżych warzyw coraz mniej, chcąc nie chcąc, sięgamy po mrożonki. Ale mamy wątpliwości, czy mrożone warzywa i owoce tracą na wartości odżywczej? Odpowiedni sposób mrożenia gwarantuje zachowanie wartości produktów.

Mrożone warzywa i owoce ‒ mniej zdrowe niż świeże?

Jemy znacznie mniej warzyw i owoców niż mieszkańcy innych krajów Unii Europejskiej. Także tych mrożonych. A szkoda, bo warzywa i owoce podczas mrożenia wcale nie tracą tego, co najważniejsze. Tak naprawdę straty podczas samego procesu mrożenia są niewielkie. Odpowiada za nie proces blanszowania, czyli parzenia gorącą parą wodną, który wykonuje się przed mrożeniem. Po co?

Jest konieczny do zahamowania aktywności enzymów i zabicia drobnoustrojów, zapobiega w ten sposób pogorszeniu smaku i barwy oraz zmianom składu chemicznego podczas przechowywania mrożonek. Czyli, choć niszczy część witamin, to dzięki niemu produkt jest chroniony przed dalszą stratą wartości odżywczej. Dla porównania: straty witaminy C w mrożonych warzywach blanszowanych wynoszą zwykle ok. 20 proc., a w warzywach nieblanszowanych dochodzą nawet do 50 proc.!

Ale czy to znaczy, że zawartość tej witaminy bardzo różni się od tej, która jest w produkcie surowym? Niekoniecznie. Ba! Mrożonki mogą mieć nawet przewagę nad surowymi warzywami i owocami! Zwłaszcza jesienią i zimą. Do zamrażania wykorzystuje się surowiec wysokiej jakości, zwykle kilka, kilkanaście godzin od zbioru. A jak to wygląda ze świeżymi warzywami i owocami, które kupujemy w sklepie? Często zanim pojawią się na sklepowej półce, mija co najmniej tyle czasu. Potem drugie tyle leżą na sklepowej półce.

Zazwyczaj nie zjadamy ich od razu, więc znowu są przechowywane w domu. Cały czas w temperaturze pokojowej, z dostępem do światła słonecznego, co jest wrogiem ich wartości odżywczej. Jesienią i zimą do uprawy warzyw używa się sztucznych składników. Dlatego szczególnie w tym okresie, kiedy mamy mniejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców, zachęcam do korzystania z ich mrożonych odpowiedników. Oczywiście mam na myśli same warzywa i owoce, bez cukru czy innych dodatków.

Np. taki mrożony szpinak z sosem serowym będzie zawierał także mnóstwo niezdrowych tłuszczów trans. Czytaj etykiety i wybieraj naturalne mrożone warzywa czy owoce niezawierające żadnych dodatków. Przecież sos czy przyprawy można dodać samemu. By uniknąć dalszych strat witamin, ważne jest odpowiednie rozmrażanie. Najmniejsze straty witamin są wtedy, gdy wrzucisz mrożonki od razu do wrzącej wody.

 

Dlaczego w mrożonej rybie jest tyle wody?

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Jedz ryby! Najlepiej, by znalazły się w twoim menu minimum dwa razy w tygodniu. Jak to zrobić, jeśli nie masz dostępu do dobrej, świeżej ryby? Możesz skorzystać z ryby mrożonej. Odpowiednio mrożona ma równie wysoką wartość odżywczą co ryba świeża. Warunkiem długiego przechowywania ryb jest odpowiednie zabezpieczenie przed wyparowaniem wody z tkanek, tzw. glazurowanie. Polega ono na zanurzaniu zamrożonych filetów lub tuszek ryb w wodzie lub zraszaniu ich aerozolem wodnym.

W ten sposób zabezpiecza się mrożony produkt przed dostępem powietrza, tym samym przed wyschnięciem. Ale niektórzy producenci wykorzystują ten zabieg jako obniżający cenę produktu. Prawidłowa ilość glazury powinna wynosić 3‒5 proc. wagi ryby. Tymczasem zdarza się, że przekracza nawet 40 proc.!

Przygotowując taką rybę, musimy ją wcześniej rozmrozić, więc w efekcie płacimy za… wodę. By tego uniknąć, wybieraj rybę, która ma jak najcieńszą warstwę lodu na swojej powierzchni i wygląda podobnie jak świeży produkt (tuszki, filety). Te wyglądające jak bryły lodu lepiej od razu sobie podaruj…

Mrożonki przechowuj z głową

Upiekłeś za dużo pieczeni? Nie zmarnuje się, jeśli ją zamrozisz. W zamrażarce utrzyma trwałość nawet przez kilka miesięcy (w zależności od rodzaju mięsa: np. pieczona wołowina maksymalnie osiem miesięcy, pieczona cielęcina sześć miesięcy, a szynka dwa miesiące).

Mięso surowe ma krótszy termin przydatności po zamrożeniu, bo dwa miesiące. Zamrożone ryby będziesz mógł zjeść w przeciągu maksymalnie sześciu miesięcy. Najdłużej, bo aż rok, będą trwałe warzywa i owoce.

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

krowa mleczna

Alergia czy nietolerancja pokarmowa? Jak je odróżnić i jak postępować?

ciasto czekoladowe

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

Domowa przyprawa korzenna

Domowa przyprawa korzenna. Można jej używać nie tylko do pieczenia!

kobieta na zakupach spożywczych

Dietetyczka kontra singielka, czyli o błędach jednoosobowych zakupów

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

rożek i makaroniki

7 mitów o cukrzycy, przez które chorujemy

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

jajka

Cholesterol – wróg czy przyjaciel? Jak interpretować wyniki i jakie wartości są właściwe?

Mięso w diecie dziecka nie jest niezbędne

Wegetarianizm. Czy dziecko potrzebuje mięsa w menu? Jak reaguje otoczenie dzieci będących na wegetariańskiej diecie?

Żurawina w misce. obok leży butelka z żurawiną

Żurawina – naturalny antybiotyk. Właściwości żurawiny wymieniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Kobieta smaruje kromkę chleba masłem

Chleb pszenny – czy faktycznie jest taki zły? Wyjaśnia dietetyczka

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami. To deserowe mistrzostwo!

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

Orientalna jesień! Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem. Wypróbuj to orientalne, jesienne danie!

brokuł

Moc właściwości zdrowotnych ukryta w zielonej główce. Jak przygotować króla warzyw – brokuła?

sałatka z łososiem

Jesteś często nerwowa? Przyczyną może być… dieta. Sprawdź, jakie zmiany warto w niej wprowadzić

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą?

krewetki

Mocne kości i sprawne stawy to w dużej mierze zasługa odpowiedniej diety. Ważny jest nie tylko wapń

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

dziewczyna trzyma blistry z witaminami

11 witamin i minerałów, których potrzebujesz, gdy masz 20, 30, 40, 50 lat

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

pms

„O PMS lubi się żartować, bo to przecież tylko gorsze dni kobiety. Tymczasem u podłoża PMS leży nierównowaga hormonalna”. Jak na nią wpłynąć, tłumaczy dietetyczka i naturopatka Monika Skuza

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.