Przejdź do treści

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Kobieta kupująca mrożonki / istockphoto.com
Kobieta kupująca mrożonki / istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Stopy i kwiatki
Masz uczucie ciężkich nóg? Zobacz, co najczęściej jest tego przyczyną i jak sobie pomóc. Wyjaśnia flebolog
Kobieta w czasie okresu
Co piątej Polsce brakuje pieniędzy na podpaski. 30 proc. wierzy, że w trakcie okresu nie zajdzie w ciążę. Pierwsze takie badanie w naszym kraju
Antyoksydanty – produktów w których znajdziesz ich najwięcej
Antyoksydanty – oto lista produktów, w których znajdziesz ich najwięcej
Anna Lewandowska
Anna Lewandowska pokazała brzuch 17 dni po porodzie. „Ciało kobiety może wiele” – pisze trenerka
Kobieta ćwiczy jogę w ciąży
Joga w ciąży. Nauczycielka jogi odpowiada na najczęściej zadawane pytania

Jesienią i zimą, gdy świeżych warzyw coraz mniej, chcąc nie chcąc, sięgamy po mrożonki. Ale mamy wątpliwości, czy mrożone warzywa i owoce tracą na wartości odżywczej? Odpowiedni sposób mrożenia gwarantuje zachowanie wartości produktów.

Mrożone warzywa i owoce ‒ mniej zdrowe niż świeże?

Jemy znacznie mniej warzyw i owoców niż mieszkańcy innych krajów Unii Europejskiej. Także tych mrożonych. A szkoda, bo warzywa i owoce podczas mrożenia wcale nie tracą tego, co najważniejsze. Tak naprawdę straty podczas samego procesu mrożenia są niewielkie. Odpowiada za nie proces blanszowania, czyli parzenia gorącą parą wodną, który wykonuje się przed mrożeniem. Po co?

Jest konieczny do zahamowania aktywności enzymów i zabicia drobnoustrojów, zapobiega w ten sposób pogorszeniu smaku i barwy oraz zmianom składu chemicznego podczas przechowywania mrożonek. Czyli, choć niszczy część witamin, to dzięki niemu produkt jest chroniony przed dalszą stratą wartości odżywczej. Dla porównania: straty witaminy C w mrożonych warzywach blanszowanych wynoszą zwykle ok. 20 proc., a w warzywach nieblanszowanych dochodzą nawet do 50 proc.!

Ale czy to znaczy, że zawartość tej witaminy bardzo różni się od tej, która jest w produkcie surowym? Niekoniecznie. Ba! Mrożonki mogą mieć nawet przewagę nad surowymi warzywami i owocami! Zwłaszcza jesienią i zimą. Do zamrażania wykorzystuje się surowiec wysokiej jakości, zwykle kilka, kilkanaście godzin od zbioru. A jak to wygląda ze świeżymi warzywami i owocami, które kupujemy w sklepie? Często zanim pojawią się na sklepowej półce, mija co najmniej tyle czasu. Potem drugie tyle leżą na sklepowej półce.

Zazwyczaj nie zjadamy ich od razu, więc znowu są przechowywane w domu. Cały czas w temperaturze pokojowej, z dostępem do światła słonecznego, co jest wrogiem ich wartości odżywczej. Jesienią i zimą do uprawy warzyw używa się sztucznych składników. Dlatego szczególnie w tym okresie, kiedy mamy mniejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców, zachęcam do korzystania z ich mrożonych odpowiedników. Oczywiście mam na myśli same warzywa i owoce, bez cukru czy innych dodatków.

Np. taki mrożony szpinak z sosem serowym będzie zawierał także mnóstwo niezdrowych tłuszczów trans. Czytaj etykiety i wybieraj naturalne mrożone warzywa czy owoce niezawierające żadnych dodatków. Przecież sos czy przyprawy można dodać samemu. By uniknąć dalszych strat witamin, ważne jest odpowiednie rozmrażanie. Najmniejsze straty witamin są wtedy, gdy wrzucisz mrożonki od razu do wrzącej wody.

 

Dlaczego w mrożonej rybie jest tyle wody?

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Jedz ryby! Najlepiej, by znalazły się w twoim menu minimum dwa razy w tygodniu. Jak to zrobić, jeśli nie masz dostępu do dobrej, świeżej ryby? Możesz skorzystać z ryby mrożonej. Odpowiednio mrożona ma równie wysoką wartość odżywczą co ryba świeża. Warunkiem długiego przechowywania ryb jest odpowiednie zabezpieczenie przed wyparowaniem wody z tkanek, tzw. glazurowanie. Polega ono na zanurzaniu zamrożonych filetów lub tuszek ryb w wodzie lub zraszaniu ich aerozolem wodnym.

W ten sposób zabezpiecza się mrożony produkt przed dostępem powietrza, tym samym przed wyschnięciem. Ale niektórzy producenci wykorzystują ten zabieg jako obniżający cenę produktu. Prawidłowa ilość glazury powinna wynosić 3‒5 proc. wagi ryby. Tymczasem zdarza się, że przekracza nawet 40 proc.!

Przygotowując taką rybę, musimy ją wcześniej rozmrozić, więc w efekcie płacimy za… wodę. By tego uniknąć, wybieraj rybę, która ma jak najcieńszą warstwę lodu na swojej powierzchni i wygląda podobnie jak świeży produkt (tuszki, filety). Te wyglądające jak bryły lodu lepiej od razu sobie podaruj…

Mrożonki przechowuj z głową

Upiekłeś za dużo pieczeni? Nie zmarnuje się, jeśli ją zamrozisz. W zamrażarce utrzyma trwałość nawet przez kilka miesięcy (w zależności od rodzaju mięsa: np. pieczona wołowina maksymalnie osiem miesięcy, pieczona cielęcina sześć miesięcy, a szynka dwa miesiące).

Mięso surowe ma krótszy termin przydatności po zamrożeniu, bo dwa miesiące. Zamrożone ryby będziesz mógł zjeść w przeciągu maksymalnie sześciu miesięcy. Najdłużej, bo aż rok, będą trwałe warzywa i owoce.

Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mrożonki - czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

Mrożonki – czy są zdrowe? Co warto wiedzieć o mrożonej żywności?

mrożone warzywa

Warzywa na patelnię z popularnej sieci sklepów wycofane z obrotu. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Ciepłe mleko na bezsenność?

Ciepłe mleko na bezsenność?

Witamina D - jak przyjmować i czego unikać?

Witamina D – jak przyjmować i czego unikać?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Ciasta z... warzywami

Ciasta z… warzywami. Poznaj trzy proste przepisy!

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny / istock

Czym różni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego? Dietetyczka tłumaczy

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Chleb

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

dziewczyna w w rzepaku

Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu?

Choroby układu pokarmowego - najczęstsze dolegliwości bakteryjne i wirusowe

Choroby układu pokarmowego – najczęstsze dolegliwości bakteryjne i wirusowe

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia

Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia

Jakie są główne problemy Polaków związane z odżywianiem?

Jakie są główne problemy Polaków związane z odżywianiem? Odpowiada dietetyczka

Dieta SIRT to popularna dieta Adele – na czym polega jej fenomen?

Dieta SIRT to popularna dieta Adele – na czym polega jej fenomen?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Głód jest nam potrzebny

Zdrowe odżywanie. „Głód jest nam potrzebny” – mówi dietetyczka Marta Świtek

Selen a choroba Hashimoto. Dlaczego warto suplementować ten pierwiastek? Tłumaczy farmaceutka

Badania hormonalne u kobiet / rawpixel

Dietetyczka kliniczna o wynikach badań hormonalnych. Na co zwraca uwagę?

Ashwagandha to roślina, której właściwości znane są od lat

Ashwagandha – adaptogen pomocny w łagodzeniu PMS

Jak przejść na wegetarianizm?

Diety. Jak przejść na wegetarianizm?

Kobieta trzyma dłonie obok leków na dnę moczanową.

Dna moczanowa – objawy, leczenie, dieta. Czego unikać przy podagrze?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?